Het wie, wat, waar, hoe, wanneer en waarom van mobile video

13 oktober 2007, 06:50

Als je mobile video tot een succes wilt maken, zul je je inspanningen op de wensen en gebruiken van je kijkers moeten afstemmen. En die verschillen echt dag en nacht met die van de welbekende ‘coach potatoes’. Mobile video is geen mobile TV:

Wie

Voor het bekijken van mobile video heb je niet alleen hippe gadgets nodig, je moet ook nog eens weten hoe je die dingen instelt en gebruikt. En die laatste voorwaarde beperkt je bereik enorm: ga er voor ‘t gemak maar van uit dat de gemiddelde kijker een twintigjarige gadget freak is.

Wat

De video’s die je maakt zullen moeten aansluiten bij de belevingswereld van je doelgroep. Denk dus eerder in termen als ‘hilarisch’, ‘uitdagend’ en ‘grensverleggend’, dan in termen als ‘informerend’, ‘objectief’ en ‘interessant’.

Waar

Je doelgroep heeft op vrijwel elke plek waar ze langer dan één uur verblijft wel een computer staan. En het woordje ‘mobile’ in mobile video staat er dan ook niet voor niks. Maak geen content voor op de bank, maar content voor onderweg.

Hoe

Streaming video naar mobieltjes zuipt geld en batterijen. En je zult dus zien dat de meeste mobile video content thuis al op het kijkdoosje wordt gezet, om pas later te bekijken. Met iTunes bijvoorbeeld, door je te abonneren op allerlei videopodcasts.

Wanneer

Mobile video wordt als tussendoortjes geconsumeerd. Tijdens het wachten op een taxi bijvoorbeeld. Of in de kantine, tussen twee colleges in. Je kijkers nemen er dus niet even rustig de tijd voor, ze gaan er niet makkelijk voor zitten. Maak daarom korte clipjes, denk in ‘snack cultuur’.

Waarom

Vermaak is ongetwijfeld de belangrijkste reden, maar absoluut niet de enige. Flink wat content wordt met vrienden en kennissen gedeeld, door samen naar ‘t schermpje te kijken. (En da’s best intiem, met zulke kleine k**schermpjes 😉

Heb je opmerkingen en/of aanvullingen? Typ ze in het reactieveld!

Carl Mangold
Video Advertising & Content Producer bij Carl Mangold

Carl Mangold produceert video advertising en -content voor online marketing, van concept tot en met oplevering. Én realiseert en optimaliseert het bereik ervan, op basis van in overleg gedefinieerde KPI's. “People around the world are now watching 1.000.000.000 hours of Youtube’s incredible content every single day!” (Cristos Goodrow, Youtube) “We move towards a world where video is at the heart of all our services” (Mark Zuckerberg, 27 juli 2016) “Video is where all of media is headed right now. There is no more valuable piece of property or entity then video in the world of media at all.” (Casey Neistat, 6 sept. 2016)

Categorie
Tags

16 Reacties

  aljo@aljohartgers.nl

  Ik vind kwaliteit belangrijk, encodeer de video dus goed én zo dat het zonder te converteren te bekijken is. Dus niet met gekke Divx codecs of wat er allemaal nog niet meer is.


  13 oktober 2007 om 16:31
  Claire Boonstra

  Ik denk dat je het thuisgebruik van mobiel, en dus ook van mobiele video, niet moet onderschatten. Het is vooral ook een ‘persoonlijk’ scherm – dat je ook kunt bekijken als je huisgenoten naar de (grote) TV of achter de (gezins)pc zitten; en jij gewoon iets anders wilt zien.

  Ook is het een device dat altijd bij de hand is – en een stuk makkelijker op te starten dan bijv. een laptop. Denk hierbij ook aan het gebruik in bed (nog even het laatste nieuws bekijken, of andere content die je typisch in bed zou consumeren…) wanneer een TV niet op de slaapkamer staat en de laptop allang uitgeschakeld is.

  Mijns inziens geldt dit dus zowel voor ‘gewone’ mobiele content (dus tekst en plaatjes) als voor mobiele video.

  Wat betreft het WAT (de content):

  Het mobieltje is boven alles een ‘niets willen missen’ device (dat is tenslotte de reden dat het mobieltje nooit ver weg is) – dus de content moet niet alleen, zoals Carl zegt, ‘hilarisch, grensverleggend en uitdagend’ zijn, maar voornamelijk relevant HIER en NU, voor MIJ! Dus denk aan: NU het laatste nieuws kijken, niets hoeven missen missen van grote sportwedstrijden (Olympische spelen, Tour de France) of je favoriete 24h soap.

  Wat echte ervaringen:

  Bij De Gouden Kooi op mobiel hadden (en hebben we nog steeds) een grote schare vaste kijkers die de hele dag door (zo’n 20 pageviews per bezoeker per dag) willen bijhouden wat er gebeurt; ook als ze even niet achter hun pc zitten. Verreweg het meest populair zijn de tekst+foto pagina’s van de nieuwsrubrieken ‘Villa Vandaag’ en ‘het laatste nieuws’.

  De mobiele videos (downloads, betaald) uit De Gouden Kooi daarentegen waren een stuk minder populair – die konden niet op tegen de video’s die (gratis) op het ‘vaste’ internet te vinden waren; hoewel ook de mobiele video’s best sappig waren.

  Naar verwachting zouden echter (betaalde!) mobiele livestreams uit DGK wel uitermate succesvol zijn geworden – met een alert-functie a la ‘nu actie in de gouden kooi; kijk op stream 3’. Dit is de ultieme ‘niets missen’ content; en nog eens ‘edgy’ ook…


  13 oktober 2007 om 19:35
  Raimo

  @Carl Mangold, ik geloof echt dat wij nog eens goed over Mobile Video moeten spreken. Ik weet echt even niet waar ik moet beginnen met mijn commentaar.


  14 oktober 2007 om 18:46
  Raimo

  Ojaa. @Claire boonstra.. Goed commentaar! Doet me denken aan ons gesprekje van afgelopen donderdag.


  14 oktober 2007 om 18:47
  Claire Boonstra

  Eerlijk gezegd bekijk ik nog maar erg weinig video op mijn mobiel – terwijl ik wel absolute grootgebruiker ben van ‘andere’ mobiele diensten.

  Mijn favorietenlijstje (bookmarks) ziet er bijvoorbeeld als volgt uit, en die ga ik minstens elke ochtend (voor het opstaan, als ik nog in bed lig) en elke avond (voor het slapen gaan, weer in bed dus), en vaak tussendoor (oa tijdens saaie meetings; wachtend op iets of iemand, als ik niet bij een pc in de buurt ben) even af:

  1) gmail

  2) planet webmail

  3) teletekst

  4) nu.nl

  5) volkskrant (zou nrc.next zijn als ze een net zo uitgebreide mobiele site als de volkskrant zouden hebben)

  6) weer 1 (meteoconsult, 6d forecast voor mijn woonplaats)

  7) weer 2 (knmi, 9d forecast)

  8) wintersport.blog.nl (mijn eigen blog)

  9) tweakers

  10) flickr mooiste foto’s

  11) (SOMS): leukste video’s van YouTube. MAAR dat is meestal alleen nog maar een selectie; de meeste video’s die ik er zelf op heb gezet (en graag aan anderen wil laten zien) zijn dan weer niet via YouTube mobile beschikbaar… Jammer. Ik had hier graag de kans gehad om youtube te personaliseren!!

  12) (toen ik nog voor Talpa werkte stond ie bijna bovenaan, want mijn project): De Gouden Kooi mobile. Veel tekstpagina’s, heel af en toe een videootje.

  13) wikipedia: die hebben van die leuke rubrieken ‘wist je dat’ en ‘willekeurige pagina’ – altijd grappige content.

  En wat ik verder ook vaak gebruik (maar alleen als het nodig is):

  – google

  – google calendar

  – verkeersinfo

  – 9292ov (als ik met het ov moet dus)

  – hyves (even profiel bijwerken – maar dan moet ik wel heel weinig te doen hebben)

  – startpagina (van Ilse – even kijken wat voor nieuwe mobiele sites er zijn)

  Ik merk dat bijv. de homepage van Vodafone Live (mijn provider) helemaal uit het rijtje is verdwenen (ook voor de inspiratie).

  Dus: ik gebruik zelf weinig video. Moet hierbij wel opmerken dat ik in het algemeen niet zo’n video-kijker ben; en ben daarmee dus zeker niet ‘standaard’ voor Nederland…

  Overigens denk ik (maar weet het niet zeker) dat ALS ik een goede headset zou hebben EN ik veel met de trein zou reizen, ik wellicht wel wat meer video zou bekijken.

  Maar nu (en dat is denk ik ook belangrijk!) vind ik mobiele video (het geluid) teveel storen voor de omgeving; terwijl tekst & plaatjes makkelijk ‘even ongemerkt tussendoor’ kunnen…

  Nogmaals: dit is mijn persoonlijke gebruik – wat niet model staat voor ‘de gemiddelde nederlander’, maar er zijn natuurlijk wel wat inzichten uit te halen.

  @Carl, wat gebruik jij zelf? En anderen?


  15 oktober 2007 om 11:52
  Raimo

  Ik gebruik ook erg weinig video. Why? Het vraagt teveel aandacht. Ik moet teveel zintuigen constant op het toestel focussen. Ik geloof in mobiele tools. Tools in de breedste zin van het woord. Tools die je helpen om in het NU beter te performen. Er is weinig video content dat mij ondersteunt met het leven in het NU. Nieuws en LIVE sports zouden dit kunnen.

  Ik mis ook zaken als een goeie mobiele del.icio.us. Meer recommendations, doorsturen etc. Ik zal meer extern gestimuleerd moeten worden(door bijvoorbeeld sociaal gedrag) om video te kijken..

  Mijn lijstje:

  Gmail

  Twitter

  Facebook

  Planet mail/Webmail

  Shozu

  Microsoft Live Messenger

  Google Maps

  Nav4All

  Screenshot

  Jaiku

  Widsets

  Pocketcaster

  MGmaps(dit is geen Google Maps)

  Fring

  Flickr website

  Google (Mobile) Search

  KyteTV


  15 oktober 2007 om 19:50
  mangold

  @Claire en Raimo: Betekent het feit dat jullie zélf nauwelijks mobile video gebruiken dat jullie eigenlijk niet in dat medium geloven?

  Ik heb tientallen korte videotjes met QuickTime export iPhone gereed gemaakt, en ben via iTunes geabonneerd op 24 video podcasts (zoals bijvoorbeeld die van WIRED, BoingBoing en Bright voor het nerd-nieuws, Animal Planet en Discovery Planet voor interessant vermaak, Style Videos, Ford Models en ELLE Style reports omdat ik vroeger modefotograaf was en Abigail’s XRated Teen Diary om mezelf af en toe eens een flinke buikpijn te lachen).

  Er staat pakweg 4 GB video op mijn iPhone, 2 GB muziek en 1 GB foto’s…

  E-mailen doe ik gewoon met de e-mail applicatie op de iPhone (niet écht fantastisch, maar toch stukken beter dan die van Windows Mobile) en internetten doe ik met iPhone’s Safari (dat echt héél erg veel beter werkt dan Windows Mobile Explorer of Opera op Symbian).

  Meestal surf ik via WiFi (in café’s, bij evenementen en thuis) naar precies dezelfde websites als die ik ook op mijn laptop gebruik. En soms surf ik via GPRS naar de websites met informatie over files, openbaar vervoer, films, voorstellingen en galleries.


  16 oktober 2007 om 05:19
  wf56w2z2vw

  fitflop shoes sale and more, visit RDR online at or 888 697 3725 The custom throwbacks all have the markings of classics the Boyfriend Jean models Levi’s 501, while the Elephant Bellbottom is a dead ringer for your mother’s vintage flares Located on Long Island’s beautiful North Shore, Americana Manhasset is 20 miles from Manhattan and 50 miles from the Hamptons toms shoes in stores

  cheap fitflop With a life long love of sailing and the sea, it’s nice to share our passion with others, said Captain Stephan Sowash Drink Klatt, Vice President and Global Design of Fisker Automotive, as our guest of honor fitflops singapore where to buy

  cheap kate spade singapore New York, NY October 31, 2012 With Fashion Week 2012 wrapped, luxury brands are turning to social media to connect with their next generation of customers For more information, visit .TORC, TORC Robotics, Robotic Building Blocks, and ByWire are trademarks of TORC Robotics.About the Simulation, Systems Optimization and Robotics (SIM) Group at TU DarmstadtTU Darmstadt is one of the leading public engineering research universities in Germany Joan from New York writes, These are the best bags and watches that I have ever purchased mcm online

  hunter boots on sale

  hunter boot sale

  cheap fitflops sale


  18 april 2015 om 09:21
  lk11s7d0bj

  mcm backpack This challenging course has been the site of five major golf tournaments ?€? three US Opens and two PGA Championships Louis Vuitton is actively committed to promoting environmental responsibility and sustainable development Though rapidly evolving, the Chinese market is still developing tom toms shoes

  hunter boots online While there are other prizes to be won (such as a special edition Baguette book personally signed by Silvia Venturini Fendi), the top draw of Vogue’s Fendi Baguettemania Sweepstakes, is, or course, a coveted Fendi bag And each wash, from "Loved" to "Super Loved," has an authentic, worn in feel.Current/Elliott emphasizes a variety of silhouettes in the collection including the Elephant Bellbottom, the Boyfriend Jean, and the Bush Flare Jean offers guests plenty of seating and a full meal with cocktails in the evening fitflops singapore sale

  fitflop slippers sale See site for terms and conditions Since 1997, with the arrival of the designer Marc Jacobs, it has extended its expertise to women’s and men’s ready to wear, shoes, watches and jewelry, combining traditional craftsmanship with flair and innovation to create a complete lifestyle experience Orlando, FL February 12, 2013 Looking for something fun to do in Orlando? In awe of Cirque Du Soleil? It’s time to be shocked by the ease of one of its most captivating acts, Flying Trapeze kate spade singapore

  toms australia shop

  botas agua hunter

  order toms shoes online


  18 april 2015 om 11:41
  zq83l5a4lz

  ray ban australia cheap Ferrari Inspired Golf Carts ($20K plus) Hey, it’s cheaper than the car Louis Vuitton Golf Bags ($12K) louisvuittonEver buy mom a designer purse? If so, maybe it’s time for a designer golf bag for dad More than 27,000 of music lovers attend the free performance and fill not only the field but a large portion of the stadium fitflop sale online malaysia

  botas hunter For more information on Americana Manhasset or the Concours d’Elegance, please visit our website, blog, Facebook page or follow us on Twitter and Instagram @AmericanaShops.EvoDerma Shares the Love with NOOME鈩?Valentine鈥檚 Day Promotion celebrates nearly two centuries of service, shopRDR offers Tiffany lovers a chance to take home authentic pieces at a special rate Jarkesy & Company is the family office of Mr fitflop in singapore outlet

  asics running Burberry 鈥?19.6%Most Replies (as percentage of all tweets by the brand)1 Dolce & Gabbana 鈥?20,4964 Las Vegas, Nevada USA March 22, 2012 Sapphire has remodeled one of their ten, world famous Skyboxes, taking inspiration from Champagne Krug to create an atmosphere that compliments all of Champagne Krug’s fine and exquisite Champagnes fitflops singapore where to buy

  fitflop shoes malaysia

  fitflop price in malaysia

  cheapest fitflops


  21 april 2015 om 07:06
  ks00f0b9ua

  fitflop sales malaysia 2014 Now we have complete confidence in the provenance and quality of the materials, and we’ve kept the price point accessible to a diverse audience." The company’s personalized touch is apparent, even in the names of the designs Prices on the flooring start at $7.49 per square foot SneakersBell (sneakersbell) has built a reputation of providing amazing deals on Air Jordan sneakers, Nike running shoes and accessories from the top designers of upscale fashion toms canada

  hunter boots women Here are a few examples of how these two worlds intercept with results that reveal San Francisco’s unique personality.ATHLETES AS ARTISTSVernon Davis This San Francisco 49ers tight end isn’t restricted to the gridiron John Knits has received from longtime customers Take full advantage of downtime with onsite amenities including an outdoor pool, whirlpool and fitness center oakley sunglasses online

  fitflops singapore online Often, when a customer likes one of your items, they will ask us what else the seller sent in, since they may have a similar taste in fashion The Family Fun for Everyone at the Orlando World Center Marriott Resort is available with rates starting from $209 per room, per night and includes buffet breakfast for two adults daily, plus kids under three eat free at the Solaris and Mexican markets by establishing key licensing and distribution agreements fitflop singapore outlet

  toms shoes sales

  fitflop sales in malaysia

  hunter socks sale


  22 april 2015 om 04:23
  ql06t7p3sf

  fitflop outlet Contact: For styling and also proper grooming tips also to get a hold of a number of dapper men’s clothing, look at the Woodhouse Clothing web site ?€? 1 (PRWEB United kingdom) A single October This year fitflops singapore online

  where to buy fitflop in singapore Emma?€?s Mode frames manner and also value together simply because often, women?€?s garments will cost a lot more income when compared with men?€?s garments for a similar materials. Stores understand they can make use of the proven fact that women may possibly spend much more for clothes by simply backpacking up the fees for women clothes. At Emma?€?s Method, the world thinks that all young lady should not be forced to pay a lot of money with regard to fashionable and comfortable apparel in the same way men do not have to. Girls will get every thing they need from Emma?€?s Mode to accomplish an outfit from footwear to accessories. The ground-breaking brand new spin on the classic ski board has sparked attention on the ski slopes early on this year. Double Snowboards have got revolutionized winter months sport preferred by re-engineering your snowboard straight into a pair of miniature planks ?€? a single per ft .. As a result, they?€?ve developed an entirely brand-new strategy to shift along with participate in the snowfall. Düsseldorf Tourism & Advertising and marketing GmbH will be the visitors and conference office in the city of Düsseldorf. Its solutions consist of tourism as well as town advertising and marketing, conference and also meeting advertising, lodge reservations services, fairs and convention services, metropolis celebration priced product sales and advance priced concerns. For more info, go to A single. cheap toms shoes for sale

  toms shoes outlet ?€?Healthcare is the up coming cyber safety battlefield, and that we intend to make sure our own company is happy to acquire,?€? mentioned Frank Chaput, CEO and founder of Clearwater Complying. ?€?When looking at defending their own sensitive files, our clients are fumbling along with fresh along with appearing dangers, enhanced requirements to safeguard sensitive details, intensifying scrutiny and also increased administration via federal and state companies. Were self-assured these types of fresh resources will assist them reply to the contests these are dealing with.?€? Bedros Keuilian is recognized as much pertaining to his / her worldwide Suit Physique Boot Camp business as he is made for his health and fitness as well as One instruction, nevertheless his / her boot camps grew to become an international franchise mainly due to his or her advertising information. He says how the ideal thing he ever before did within advertising and marketing his / her company ended up being concentrate on creating and ultizing a message record. ?€?Taking advantage of these special offers is an excellent approach to test your workouts, discover how excellent and also speedy the results are usually and acquire to find out everybody at the training prior to investing in a longer term membership rights,?€? he admits that. ?€?It?€?s also extremely inexpensive, which is often crucial that you those who are trying to cut costs to the holiday seasons.?€? toms outlet shoe sale canada

  fitflops on sale

  buy fitflop

  fitflop sale in singapore


  17 augustus 2015 om 03:12
  fx15t1i4zk

  fitflops clearance australia For More details, remember to contact     Travel the total system to another Mac     Amazing fund delivers, which includes 鈥楯ust Include Fuel鈥?as well as Peugeot Passport where to buy fitflops in singapore

  fitflop sales For the particular 2014-15 time of year, Ski Granby Hacienda features extra a 鈥淩ock your Ranch鈥?series throughout March and also Apr. Enjoy springtime with live songs outdoors, outside Parrties and seaside functions. Social Effect : Not-for-profit (7), shown through U . n . Groundwork: Liability Science lab, Ecosia, Kula, Open Drinking water Basis, Coordinate, web site Ingesting Document, Pollinate Vitality, Urban Death Undertaking Mpls, Minnesota (PRWEB) April Walk, 2014 karen millen outlet

  order toms shoes online Chattanooga, Tennessee (PRWEB) Oct Sixteen, This year 鈥淥ffer training as well as gift cards for the people who own suntanning salons and spas, drug stores or perhaps beauty salons in return for permitting you to put a sign-up linen of their business for a weight loss document or a few days of education,鈥?affirms Keuilian. 鈥榊ou also can get in touch with area companies and gives to execute a lunch course upon healthy living, fat loss or perhaps no matter what some other topic you want. Then have men and women join with their email addresses as they occur with the doorway.鈥?He was a previous helper mentor with the Ohio State University or college where younger crowd attained his Master of business administration on the Fisher University of economic. The mixture that has provided him an original voice and understanding of the numerous troubles we all face these days within a true as well as functional perception. toms shoes in stores

  fitflop slippers sale

  mcm bags on sale

  fitflops in australia


  17 augustus 2015 om 14:14

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!