Onderzoek: slechte bekendheid pay-offs

Onderzoek: slechte bekendheid pay-offs

Het Belgische marketingbureau Brandhome heeft voor de tweede keer een onderzoek gedaan naar de pay-offs van 250 grote bedrijven. Belangrijkste conclusie: gebrek aan identiteit is de oorzaak van een lage bekendheid.

De grote winnaar uit het onderzoek is Alken MAES. Maar liefst 83 procent van de 330 Vlaamse ondervraagden schrijft de pay-off ‘Maten, makkers’ toe aan dit biermerk. Maar, schrijft Brandhome in het persbericht, ‘topadverteerders als ING en Danone scoren slecht.’

Strategy director van Brandhome Erik Saelens verklaart de resultaten als volgt: ‘Enerzijds zijn pay-offs te generiek of te ingewikkeld. Het komt ook regelmatig voor dat een pay-off niet raakt aan de belevingswereld van het merk.’ Anderzijds gaan bedrijven en merken volgens Saelens vaak niet consequent om met hun pay-off door vaak te veranderen. ‘De bedrijven in de top 10 zijn stuk voor stuk voorbeelden van payoffs die consequent worden gebruikt.’

Wat zou een goede pay-off kunnen zijn voor Marketingfacts? Schiet allemaal in de reacties. Hier alvast mijn twee centen:

Marketingfacts: Verder met feiten
Marketingfacts: Maak met feiten kennis

Dat kan natuurlijk stukken beter. Hier valt eeuwige roem te behalen. Breek uw hersens. Brandhome heeft hier (even naar beneden scrollen) alvast 6 manieren bedacht om een consument te versieren met een pay-off. En als we dan toch bezig zijn. Kies hier uw favoriete slagzin voor de verkiezing van de beste Slagzin Aller Tijden.


DelenEr zijn 13 reacties op dit artikel

 • Moet zeggen dat ik 'Marketingfacts: Verder met feiten' wel heel aardig vind. Mag ik 'm gebruiken?

  Hoe het zit het trouwens met de payoffs van Nederlandse merken? Is daar al eens onderzoek naar gedaan?

  geplaatst op
 • @Marco: er komen hieronder vast nog honderden andere inzendingen voor deze grote prijsvraag. ;-)

  geplaatst op
 • Marketingfacts: marketing (the use of) the facts

  beetje flauw misschien :)

  geplaatst op
 • MarketingFacts: Vision & fiction? :)

  geplaatst op
 • @Matthijs: Als er iets te winnen zou zijn.....

  Een van de beteren van tegenwoordig vind ik trouwens die van Dreft: uit liefde voor je kleren. Zou het zo bedoeld zijn als ik het interpreteer vraag ik mij al tijden af (liefde uiten voor je kleren).

  Misschien later op de dag nog een MF slogan suggestie

  geplaatst op
 • @Walter: eeuwige roem op MF! Is er iets hoger haalbaar? ;-)

  geplaatst op
 • Marketing facts, in feiten beter

  geplaatst op
 • Misschien niet helemaal een pay-off, maar doet mij denken aan mijn dochtertje die heel rap nadat ze nog meer net goed sprak de tune van Skyradio spontaan afmaakte met 'honderd en één effffff eemmmmmmmm' ;-) Tja, als je het maar vaak genoeg gehoord heb....

  geplaatst op
 • kill your pay off!
  echt waar. een pay off is een zinloos zinnetje dat met het grootste gemak te vervangen is door elk ander zinnetje. vaak zijn het domme woordspelingen of zogenaamd diepzinnige beloften die er nauwelijks toe doen, dan alleen de eigen werknemers af en toe mee om hun oren te slaan.
  het is al enige tijd de trend om bij voorkeur te investeren in je merknaam en die de rol te geven van pay off. op die manier voorkom je ook mogelijke concurrentie tussen die twee.
  en mensen kiezen een merk om zijn gedrag en niet om zijn slogannetje.

  geplaatst op
 • @Han/Iedereen: Ik vind die van snoepfabrikant Matthijs nog steeds de allerleukste. En de beste. Het meest waardevol. Het meest waar, ook.

  geplaatst op
 • Marketing Facts
  het feit heiligt de middelen

  mwoah te filosofisch

  "in feiten beter" is een goede, maar dan zou ik ervan maken

  "in feiten het verschil" dan laat je het meer open, minder pedant

  geplaatst op
 • Vastbijten in feiten
  Kennis van feiten
  Waarheden delen

  Wat ik het snelst kon bedenken.

  geplaatst op
 • Is er ook een dergelijk onderzoek in Nederland gedaan?

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.