The long tail of recruitment

The long tail of recruitment

Geïnspireerd door een plaatje dat Paul van Veenendaal op een Frans blog zag over ‘the long tail of recruitment’, ben ik aan de slag gegaan voor een Nederlandse vertaling:

The long tail of recruitment

De Nederlandse markt van recruitment is internationaal gezien bijzonder. Wij hebben namelijk een bijzonder grote oververtegenwoordiging van W&S bureaus (waar ik de uitzendorganisaties voor het gemak even ook toe reken), maar onze niche producten laten toch nog te wensen over. Er liggen nog veel kansen in ‘the long tail’.

Zo staat askjim bijvoorbeeld in de massa, maar is het bereik dat askjim heeft relatief beperkt, zeker wanneer je het vergelijkt met bijvoorbeeld Indeed of Simplyhired.

De sociale netwerksites zijn, zeker door Hyves, in Nederland juist bijzonder groot in vergelijking met de ons omringende landen (uitgezonderd Engeland misschien). Aan de andere kant komen de niche jobboards pas recentelijk op (academictransfer is met een indrukwekkende opmars bezig, maar veel andere specialisten blijven toch wat ‘hangen’). Wel hebben we weer een groot aantal specialistische W&S bureaus, daar kan het blijkbaar wel financieel uit. Een ander nog onderbenut element in ‘the long tail’ zijn wat ik genoemd heb de community boards. Zo heeft Villamedia (een community vanuit de NVJ opgezet) al jaren een goed lopende vacaturebank voor journalisten aan hun site en timmert natuurlijk marketingfacts jobs ook goed aan de weg. Tweakers doet al jaren pogingen, maar heeft onder VNU teveel te maken met bestaande structuren zoals die bij Computable liggen, waardoor het potentieel volgens mij niet optimaal benut wordt. Veel andere communities laten hier volgens mij ook kansen liggen.

Google adwords mag dan in het plaatje helemaal rechts staan, dat komt meer omdat het een categorie op zichzelf is (en dus onder overige valt) dan door het bereik dat ze hebben. Hoewel het bereik per specifiek keyword natuurlijk niet gigantisch is, is het totaal meer dan interessant. Google adwords worden in mijn optiek nog verre van optimaal benut voor werving en de partijen die ze gebruiken zijn…. de W&S bureaus en detacheerders. Pas een heel minimaal deel van de corporate recruiters heeft dit ultieme long tail kanaal ontdekt.

Kansen genoeg nog in ‘the long tail of Dutch recruitment’.


Geplaatst in

DelenEr zijn 8 reacties op dit artikel

 • Bas, interessante benadering van de vacturemarkt. Kan je iets specifieker inzoomen op de w/s mogelijkheden op online marketing gebied ? Daar is veel interesse voor, is relevant voor onze lezers en is volgens mij nog veeel te weinig afgedekt.
  En mocht je een goede zoekmachine weten voor interim management, let me know ;-D

  geplaatst op
 • @Bas, is het ook mogelijk om aantallen hier aan te koppelen? Maw, enig idee hoeveel vraag & aanbod er is in de markt en hoe daarbij de verdeling is tussen de grote spelers en de spelers in de long tail?

  @Ewout, ook marketingfacts is aan het kijken naar uitbreiding van Marketingfacts Jobs. Dus wie weet kunnen we je binnenkort helpen ;-)

  geplaatst op
 • Ik mis marktplaats hier. Waar zou deze geplaatst worden?

  geplaatst op
 • @Ewout: online marketing als specifiek vakgebied is lastig om op in te zoomen. Probleem is dat deze markt verschrikkelijk ondoorzichtig is, omdat er teveel partijen zijn die profiteren van onwetendheid en de recruiters zelf de waarde van cijfers niet inzien.

  Veel van de vacaturebanken (helemaal bovenin the long tail) worden namelijk gevoed door de W&S bureaus (die onderin the long tail zitten, maar nog wel in het '20' deel).

  Dat is ook antwoord op Marco's vraag. Nee, ik heb geen idee hoe de verhoudingen zijn. Er is een opmars van niche boards hoor je, maar cijfers zijn er niet. Op dit moment is het zo dat de grote boards by far het grootste zijn en ook mega veel hebben in zowel vraag als aanbod. Echter, bijvoorbeeld MF heeft natuurlijk veel aanbod, nog relatief weinig vraag, maar dat aanbod is lang niet allemaal job related. Aangezien we in Nederland wel achterlopen m.b.t. niche boards en zo denk ik dat de overgrote meerderheid nog in de massa zit.

  @Michiel: ik zou marktplaats momenteel in overige zetten. Heel goed, had ik niet aan gedacht. Ik heb geen idee over de cijfers die men daar scoort. Het is op zich een speler die volgens mij nu nog in the long tail zit. Je zou het ook, net als MF Jobs, in de community boards kunnen zetten. Men heeft er een andersoortige community omheen zitten zeg maar.

  geplaatst op
 • @Bas: Emerce meldt vandaag dat er een nieuw vacaturenetwerk voor freelancers is gelanceerd: freep.nl. Hoeveel zullen er het komende jaar nog volgen?

  geplaatst op
 • Freep is al enige tijd bekend en besproken Het feit dat Emerce er nu weer aandacht aan besteed zegt meer over de kwaliteit van Emerce dan over het nieuwe gehalte.

  Ik ben er nog niet achter wat de toegevoegde waarde er van is boven al die tientallen andere netwerken, want wat men claimt, bestond al lang bij zoveel andere. Wat ik wel heb gemerkt is dat ze een aantal zeer irritante features hebben, zoals dat als je iemand uitnodigd die uitnodiging naar die persoon zich blijft herhalen tot die persoon zich echt afmeld (niet bepaald netjes, als ik de mail delete doe ik dat om een reden, hoe je me niet te blijven spammen). Maar ik denk dat er nog wel meer zullen volgen, waar er een markt is (en de freelancers markt groeit hard) zijn er mensen die er geld aan willen verdienen. Sommige door waarde toe te voegen aan bestaande communities, andere door als cowboys ergens in te springen.

  geplaatst op
 • Hi thanks for this adaptation, we have publish the Long Tail for US market:

  http://blog.moovement.com/2007/09/27/the-long-tail-of-us-recruitment/

  the little bird is for twitter :-)

  Richard Menneveux Founder of Moovement.fr

  geplaatst op
 • HI Richard,

  I think the US version has a mistake in it to be honest. Because simply hired and indeed are the vertiacals. They should be in the long tail, or probably in the head of it. Don't think the US market has institutions. It's all about the question: where can you find the most candidates, simply hired and indeed are just different places to find them.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.