NVM kiest eieren voor zijn geld

NVM kiest eieren voor zijn geld
, ING Groep
@evr

“Esprit gaat ook niet rokjes van de Hennes & Mauritz verkopen omdat de klant dan meer keuze zou hebben.”

Z24.nl noteerde twee maand geleden bovenstaande uitspraak van NVM-voorzitter Ger Hukker als reactie op het argument dat concurrenten als Jaap.nl en zoekallehuizen de markt transparanter maken. Voor zover mij bekend verkoopt Esprit op dit moment nog steeds geen rokjes van Hennes & Mauritz, maar NVM heeft sinds vandaag wèl het nagenoeg volledig beschikbare koopwoning-aanbod op Funda ook dat van niet-NVM-makelaars.

 

Voor het NVM-aanbod op Funda blijven dezelfde kwaliteitseisen van kracht. Expliciet zal worden aangegeven of een woning aangeboden wordt door NVM of niet, aangezien het niet-NVM aanbod minder actueel en volledig zal zijn door het ontbreken van kwaliteitseisen.

Afgelopen maanden maakte vooral Jaap.nl gebruik van het feit dat Funda alleen het NVM-aanbod had met een dagelijkse Jaap vs Funda-check van de aantallen en de pay-off “meer koophuizen dan Funda”. Spacemakers publiceerde eerder al dat Funda marktaandeel aan het verliezen was ten gunste van Jaap.nl.

NVM lijkt nu dan ook eieren voor zijn geld te kiezen; Het interesseert mij als koper persoonlijk eerlijk gezegd ook niet echt welke makelaar de verkoper heeft. Ik ben dus sneller geneigd naar een site te gaan met een totaalaanbod, om toch maar niet een mooi aanbod van een andere makelaar te missen. Met het opnemen van totaalaanbod hoopt Funda dit gedrag van huizenzoekers te doorbreken.

Benieuwd wat Jaap.nl en Zoekallehuizen.nl nu gaan doen, met het aanbod zelf hebben ze straks immers geen concurrentievoordeel meer.


Geplaatst in

DelenEr zijn 12 reacties op dit artikel

 • Ik ben erg benieuwd of ze in de toekomst ook echt "open" gaan worden. Nu kan je als niet NVM makelaar nog steeds niet je huis goed op funda krijgen.

  Marketing technisch is het slim. Nu heeft funda wel een compleet aanbod en is de grootste huizensite. Daarnaast is het aanbod veel beter als bij de concurrent (+/- 85% is uitgebreider). Maar als je echt goed op funda wil komen, dan moet je zaken doen met een NVM makelaar.

  Van de funda site:
  (http://www.funda.nl/help/?pagina=/nl/algemene-teksten-funda-sites/fundanl/help/aanbod-andere-websites/kan-ik-direct-een-woning-plaatsen-op-funda- )
  Het georganiseerde woningaanbod van de NVM dat een volledige presentatie heeft op funda. Dit is het aanbod dat door de NVM makelaars wordt aangeleverd. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een dergelijke presentatie van uw woning, neem dan contact op met een NVM makelaar bij u in de buurt.
  Het overige woningaanbod dat op internet gevonden is. Dit woningaanbod wordt dus niet direct aangeleverd bij funda, maar wordt door onze zoekmachine gevonden op internet. U kunt dit als particulier niet direct bij funda aanleveren.

  geplaatst op
 • Een mooie stap zou zijn dat er nu huizensites komen die helemaal open gaan, daar kunnen ze zich mee onderscheiden. Dus niet alleen maar een email als er huizen op komen die aan jouw selectievoorwaarden voldoen, maar ook gewoon abonneren mbv rss. En als jouw huis te koop staat wil je natuurlijk ook een widget op je site plaatsen met jouw huis.

  Waar blijven de huizen sites 2.0 in Nederland?????

  geplaatst op
 • Aan de huizen 2.0 site in Nederland wordt hard gewerkt, we zijn op dit moment nog aan het testen en veel features zijn nog niet geimplementeerd. We krijgen wel (voornamelijk positieve maar uiteraard in dit stadium ook veel verzoeken tot extra faciliteiten) veel feedback. Ondanks het feit dat de site nog in de test fase verkeert (en eigenlijk nog helemaal niet gepromoot wordt) weten steeds meer mensen 'm te vinden.

  geplaatst op
 • @Jaques, ik hoop niet dat je jezelf serieus neemt, op deze bagger onder het mom van "ik ben zoooooooo web 2.0" zit niemand te wachten. Of je moet doelen op de error melding op de Faq, het uit engels geripte contact formuliertje, dan wel de volkomen infantiele layout/markup. Nog maar niet te spreken over het belachelijke engels wat je hanteert "Our Sponsors (they help keep the site free):".

  Imo gewoon een spam berichtje wat wat mij betreft verwijderd mag worden.

  geplaatst op
 • Je zou nu ook als particulier je huis moeten kunnen verkopen via Funda. Steeds meer mensen zien in dat veel delen van de verkoop prima zelf gedaan kunnen worden.

  Qua presentatie zouden ze het totaalaanbod op dezelfde manier moeten laten zien en niet de NVM huizen prominenter. Eventueel voorzien ze de NVM huizen van een klein logootje.

  Al met al wel een goede stap: ik zie nu niet veel redenen om naar een andere site te gaan als het volledige aanbod toch op Funda staat. De enige meerwaarde kan bijvoorbeeld een goede zoekfunctie zijn, maar die vind ik op Funda al toereikend genoeg.

  geplaatst op
 • @Andre Scholten, de gegevens van het NVM aanbod zijn geveriffieerd volgens NVM makelaars, ik kan me voorstellen dat als particulieren direct hun huis aanbieden, dat ze bepaalde zaken wat rooskleuriger zullen aanbieden dan het in werkelijkheid is....

  geplaatst op
 • @Sjorsp: dat snap ik, maar als ze dat dmv een klein logootje + bijschrift duidelijk weten te maken aan de consument kan die zelf bepalen wat te doen. Voor de toekomst zou een huizen-review sectie uitkomst kunnen bieden bij rooskleurige-adverteerders.

  Daarnaast zie ik sowieso al veel synoniemen in teksten staan die het een en ander verbloemen: "authentieke elementen" ipv "oude zooi"

  geplaatst op
 • @Andre, ik doel meer op zaken als oppervlaktes en bouwjaar, daarnaast kan de Consument nu al voor een redelijk tarief zijn huis op Funda laten plaatsen door bijvoorbeeld makelaarsland in hand te nemen. Ik denk dat een belangrijk aspect aan een website is dat de gegevens waarop je zoekt/kijkt ook betrouwbaar zijn.

  geplaatst op
 • Een ander belangrijk verbeterpunt voor Funda is de actualiteit van het aanbod. Zowel makelaars, die een woning zoeken voor een klant, als veel huizenzoekers weten dat de gepubliceerde huizen op Funda vaak al dagen op de markt zijn, alvorens deze gepubliceerd worden op funda. Ik begrijp dat dit deels te wijten is aan de makelaars en deels aan de nachtelijke update cyclus van Funda.

  Funda is dus een perfecte plek om een goed beeld van de markt te krijgen in jouw omgeving, maar niet de plek voor het nieuwste aanbod! Of zal de Funda Spider ook huizen gaan indexeren van de eigen websites van de NVM Makelaars, die nog niet officieel op Funda geplaatst zijn door deze zelfde NVM Makelaars?

  geplaatst op
 • @Youri,
  "Funda gaat de gegevens in haar databank voortaan sneller actualiseren. Niet iedere nacht, maar zodra de makelaar zijn gegevens heeft ingevoerd. Ook is een samenwerking met de financiële vergelijkingssite Independer opgestart. Het bedrijf gaat de hypotheekaanbiedingen verzorgen bij woningen die op de site worden aangeboden."

  Bron: http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=2121488

  geplaatst op
 • @andre

  beste Andre,

  Ten eerste bedankt voor de opbouwende kritiek, en nee, we nemen onszelf zeker niet te serieus.

  Ik had dacht ik redelijk duidelijk aangegeven dat we hard aan het bouwen zijn (heel klein team) met het 'wordt aan gewerkt', maar dat ondanks dat de site toch al het nodige verkeer heeft. Als je even google gebruikt had dan had je geweten tegen wie je het hebt en dan had je misschien ook gesnapt dat ik niet echt om een linkje meer of minder verlegen zit. Dat was echt erg grappig. Daarnaast is het aan marketing facts om de mogelijkheid een link in je naam te plaasten te bieden of te weerhouden, en het leek me gepaster om de link in het 'website' veld in te voeren dan om hem in de bodytekst van de reactie op te nemen.

  Daarnaast de observatie dat je zelf ook een link in je postings hebt staan, die niets met het onderwerp te maken heeft en dat je je hier gedraagt alsof het jouw forum is, maar je volgens mij gewoon te gast bent.

  Jouw link is naar traffic4u.nl, een site die search engine keyword spam promoot. Ik denk dat dit zo'n typisch geval is van de pot die de ketel verwijt.

  met vriendelijke groet,

  Jacques Mattheij
  Directeur Camarades BV
  ww.com

  geplaatst op
 • hehe, oops

  dat krijg je er van als je voor de koffie reageert :) Sorry, andre, dat was 'sjorsp'

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.