Hoe staat het met de bereikbaarheid van weblogs?

Hoe staat het met de bereikbaarheid van weblogs?

Hoe staat het met de bereikbaarheid van weblogs?Eind vorige maand stelde ik de vraag welke uptime mag je verwachten van gratis online diensten? De uptime van een website is de mate waarin een website online is en wordt gemeten in procent/per tijdseenheid. Veel hostingproviders vermelden een gegarandeerde uptime van soms wel 99,99%, wat dus wil zeggen dat over een bepaalde periode (meestal een maand of jaar), de website minimaal 99,99% van de tijd online zal zijn.

In samenwerking met Uptrends.com hebben we de afgelopen maand de bereikbaarheid van de weblogs uit de Marcom Top 100 onder de loep genomen. Gemiddeld waren de weblogs 195 minuten oftewel 3,25 uur van de 30 dagen niet bereikbaar.

Van de 100 weblogs hadden 48 een uptime percentage van minder dan 99,9 procent. Verder hadden 38 een uptime percentage van 100 procent, wat een zeer goede prestatie is. Onder deze weblogs o.a. Dutchcowboys, Mediaonderzoek.nl, Mobilecowboys, Molblog, Multiscope en Resultblog. Marketingfacts scoorde 99,8 procent hetgeen mij eerlijk gezegd nog meeviel. Een overzicht van de minst bereikbare weblogs:

Hoe staat het met de bereikbaarheid van weblogs?

De weblogs Kletskous, Webnoise, Cafe del marketing, Webdrain, De Lijst, Bekel’s blog, Markeys Branding, Twinkle, Marketing Interactive en De Koopman scoorden afgelopen maand het slechtste vwb de bereikbaarheid. Let wel, het betreft hier een momentopname maar desalnietemin mogen de beheerders van deze weblogs zich wel eens achter de oren krabben.

Methodologie
Via 8 wereldwijde controlestations worden websites continu iedere 5 minuten gecontroleerd. Zodra een website niet bereikbaar is, wordt de website door een ander controlestation gecontroleerd. Indien de website nog niet bereikbaar is wordt dit als een fout geregistreerd. De wereldwijde controlestations controleren net zolang totdat de site bereikbaar is en rapporteren dit dan weer aan de Uptrends centrale. Zo kan ook de downtijd gemeten worden. Er is geen rekening gehouden met aangekondigd onderhoud van de websites. De Marcom Top 100 van vorige maand is hierbij als uitgangspunt genomen.

Een compleet overzicht is voor leden van Marketingfacts hier (gratis) te downloaden. Mocht je vragen hebben over de methodologie dan verwijs ik je naar Niels Brinkman Uptrends.com.


DelenEr zijn 18 reacties op dit artikel

 • Ik zag dit al aankomen want het is de afgelopen maand een drama geweest met de bereikbaarheid van al onze sites. Het is nu weer beter maar dan blijkt wel hoe afhankelijk je bent van je provider.

  geplaatst op
 • Ik ben eigenlijk best wel benieuwd naar alle resultaten.

  Misschien een idee om de hele lijst te publiceren?

  geplaatst op
 • En ik wil graag mijn dank uitspreken naar mijn webhoster Webnoise Webhosting. Zonder hen was mijn derde plek niet mogelijk geweest ;)

  geplaatst op
 • Maar goed dat Twitter niet meegenomen is ;-)

  geplaatst op
 • @Fred Zelders: zie laatste 2 regels artikel: "Een compleet overzicht is voor leden van Marketingfacts hier (gratis) te downloaden."

  geplaatst op
 • @Erik: Oeps! Gemist :-( Dank je!

  geplaatst op
 • Jammer!

  Bereikbaarheidsgegevens van frEdSCAPEs staan er niet bij, terwijl ik toch in de Marcom Top 100 voor kom :-(

  Is daar een verklaring voor?

  geplaatst op
 • 100% uptime! Complimenten voor mijn serverbeheerder!

  Geïnteresseerden in hosting mogen altijd mailen ;-)

  geplaatst op
 • De hostingpartij had afgelopen maand wat last van hackers en aanvallen, vandaar de downtime. De afgelopen maand was de downtime wel heel veel, maar overal maakt de flexibiteit en support van m'n hostingpartij veel goed.

  geplaatst op
 • Wat vinden jullie van 99,99% over het laatste jaar?

  geplaatst op
 • Hallo Fred, ik zag je berichtje en zie dat jouw site om de een of andere reden niet is toegevoegd. Excuses hiervoor. Als je jouw email achterlaat via de contactpagina op onze site zal ik even een apart account aanmaken om de uptime van je site te controleren.

  geplaatst op
 • @Niels: Geweldig! De info is inmiddels via de contact pagina opgestuurd.

  geplaatst op
 • De 100% uptime op Multiscope.nl is volledig te danken aan René de Kat, Carlo Klaasse en Debian Linux (in die volgorde ;-)

  geplaatst op
 • Welke bureaus doen aan "gegarandeerde uptime van soms wel 99,99%"? En kan je aanspraak maken op de garantie? Zijn er SLA's?

  Meeste hostingpakketten worden zonder SLA afgesloten en dat is alleen maar logisch. Uptime garanderen is onmogelijk tegen normale prijzen.

  Daarnaast de metingen. Liever 90% bereikbaarheid waarbij snachts iedere dag tussen 02:00 en 04:00 onderhoud gepleegd wordt dan 99% bereikbaar maar net op die ene piekdag 2,5 uur offline.

  Mbt betrouwbaarheid hoster zou je eigenlijk het gemiddelde moeten nemen van alle servers in het serverpark. Soms zit er een "rotte" appel tussen alle servers welke wat vaker offline is of vaker de dupe wordt van aanvallen / fouten van gebruikers.

  geplaatst op
 • @Eijkb: volgens mij loopt er nu een onderzoek van Watchmouse waar specifiek wordt gekeken naar de betrouwbaarheid/bereikbaarheid van hostingproviders. Zal eens informeren naar de status hiervan!

  geplaatst op
 • We zijn er heel blij met 3 blogs (Dutchcowboys, Mobilecowboys en Molblog) die op onze zeer experimentele linux server draaien. Wij draaien oa. op een Dell 1850, gehost bij Global Switch in Amsterdam. Dus die verdienen ook wat cedits.

  geplaatst op
 • Wat ik me nu afvraag. Heeft die uptime alleen te maken met de performance van servers of gaat het ook om de laadtijd van sites? Als je veel stat-programma's en widgets hebt lopen is er vaak meer tijd nodig om te laden..maar ik zie dat een aantal sites die het goed doen toch ook een heel circus online hebben staan.

  Ik heb me hier nog nooit zo in verdiept maar interessant is het wel!

  geplaatst op
 • Even reageren op berichtje van ZBdigitaal. De gemiddelde totale tijd was 1,88 seconden. Dit is de tijd van het ophalen van de pagina excl. de plaatjes. Ik heb nog even snel gekeken naar jullie totale snelheid van ZBdigitaal en dat is 2,22 seconden via alle wereldwijde controlestations. Vanuit controlestations 1 Nederland is het 1,88 seconden en via controlestation 2 in Nederland is het 2,21 seconde. Maar via controlestation Sydney is het bijv.b. 5,4 seconde.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.