• Mobile
    wordt gesponsord door

Mobiele telefonie volledig ingeburgerd

Mobiele telefonie volledig ingeburgerd

Mobiele telefonie volledig ingeburgerdHet CBS weet vandaag te melden dat in de periode 1995 - 2006 het aantal telecomwinkels in ons land explosief is toegenomen. Daarnaast is zowel het aantal mobiele telefoonaansluitingen als de uitgaven aan mobiele telefoons de afgelopen jaren flink gegroeid.

Op 1 januari 2006 telde Nederland 900 telecomwinkels, tegen 115 op 1 januari 1995. De stijging van het aantal telecomwinkels ging gepaard met een toenemend bezit van mobieltjes. In 1995 had Nederland drie mobiele telefoonaansluitingen per 100 inwoners. In 2005 zijn dit er al 100. Alleen in Finland en het Verenigd Koninkrijk zijn er meer aansluitingen (102 en 109 per 100 inwoners). In 2005 had nog maar 9 procent van de Nederlandse huishoudens geen mobiele telefoon. Daarentegen had 4 procent van de huishoudens alleen een mobiele-telefoonaansluiting. Zie ook de cijfers uit het vorige jaar gepubliceerde Marktrapportage Elektronische Communicatie september 2006.

Bedroegen de totale kosten voor mobiel bellen in 1998 nog gemiddeld 78 euro per jaar, in 2005 is dit 305 euro. De uitgaven aan vaste telefonie voor een gemiddeld gezin zijn daarentegen sinds 1998 met maar 60 procent gestegen. In 1998 kostten het abonnement en gesprekskosten van de vaste telefoonverbinding nog gemiddeld 364 euro per jaar, in 2005 592 euro.

Iemand enig idee wanneer de eerste mobiele telefoon in Nederland in gebruik is genomen?


Geplaatst in

DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

  • Die laatste link in je artikel doet het niet, zelfs topdomein niet.

    Volgens Museum voor Communicatie werd overigens in 1939 de eerste 'mobiele' telefoon in Nederland in gebruik genomen.

    geplaatst op
  • De eerste mobiele telefoon die ik me kan herinneren was ergens eind jaren tachtig. Dat was overigens geen zakmodelletje :) maar een enorme accu met een telefoon (met snoer) eraan.

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.