Het virus Facebook

Het virus Facebook
,
@rhymo

Het virus FacebookKort geleden liet Rupert Murdoch(News Corp) iets los over zijn gevoel bij Facebook t.o.v. zijn MySpace. Hij werd door de Wall Street Journal het volgende gevraagd: “Aren’t newspaper readers drifting off to MySpace?” Zijn antwoord was: “I wish they were. They’re all going to Facebook at the moment.”

Facebook, een Sociaal Netwerk opgericht door Mark Zuckerberg beleeft momenteel een gigantisch momentum en is hard op weg om MySpace van de eerste plaats te verstoten.

Jyri Engeström heeft onlangs tijdens een presentatie aangegeven hoe vergankelijk en tijdelijk sociale netwerken kunnen zijn. In die presentatie gaf hij aan dat er hoogstwaarschijnlijk op korte termijn een netwerk komt dat de het einde van MySpace zal inluiden. Wellicht is Facebook dit.

Momenteel groeit Facebook met meer dan 100.000 gebruikers per dag en telt het 25 miljoen actieve leden. Ook Yahoo schijnt wederom interesse te hebben om Facebook te acquireren. Het bod zal nu een stuk hoger zijn dan 1 miljard dollar dat Yahoo vorig jaar er voor over had.

Heeft Facebook haar Tipping Point bereikt?

Afgelopen week heb ook ik 3 invites gekregen. Het heeft er alle schijn van dat een groot gedeelte van de groei van Facebook op dit moment buiten de bekende college en university students komt. Ook Europa begint nu langzaam geïnfecteerd te worden met het Facebook virus. Sinds de aankondiging van “The Platform”, een ontwikkelplatform om de rest van het (sociale) internet te integreren in Facebook, lijkt alles in een stroomversnelling te zijn gekomen. Mooi voorbeeld van The Platform is de twitter plugin. Deze app biedt je de mogelijkheid om “binnen” facebook te twitteren. Momenteel kan The Platform op 1000 nieuwe ontwikkelaars per dag rekenen die er hard aan werken om facebook nog sterker te verankeren in het sociale web.

Mijn verwachting is dat Facebook een zeer grote kans heeft om het eerste wereldwijde en universele sociale netwerk te gaan worden.

Moet nu toch wel langzaam een beetje ongemakkelijke worden in het Hyves kamp..


DelenEr zijn 30 reacties op dit artikel

 • Op mashable lees je per dag inderdaad bijna dagelijk over nieuwe toepassingen op facebook.

  Toch denk ik niet dat veel mensen in Nederland zullen overstappen, meeste mensen geven niet veel om die techtoepassingen maar gaan meer voor de sociale aspecten.

  geplaatst op
 • @Raimo en alle anderen
  Wil jij citizen zijn van één universeel netwerk? Eén virtuele identiteit bezitten? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?

  geplaatst op
 • @Annet, Ja.. ik wil citizen zijn van één universeel netwerk. Dit sluit namelijk niet uit dat ik op andere plekken citizen ben van kleinere gemeenschappen. We leven in een en/en wereld..

  Facebook fungeert dan als een centrale hub.. Who knows...

  geplaatst op
 • @Annet: Ik ben al citizen van één universeel netwerk: het netwerk van aardbewoners.

  Social Networks zoals MySpace, Facebook, Hyves en Second Life zijn gewoon digitale uitgaansgelegenheden. Gisteren was de ene nog hip, nu is dat een andere en morgen gaan we weer naar een gloednieuwe club. En elke switch is weer een mooi, nieuw begin: een nieuwe muzieksmaak, een aangepaste garderobe, een paar nieuwe vrienden, ... Live goes on, and on, and on ;-)

  geplaatst op
 • @Carl: De vraag is dan, wil in de telefoongids staan, in de goudengids, het locale gidsje of nergens

  geplaatst op
 • @Kjeld: Ik sta in geen enkel telefoonboek vermeld. (Met als gevolg dat ik in m'n hele leven nog maar één maal door een telemarketeer benaderd ben.)

  Ik houd de verspreiding van mijn telefoonnummer dus 't liefst in eigen hand en 'peer to peer' ;-)

  geplaatst op
 • @Carl: Jammer niet gelukt dus http://www.orangetip.nl/Content_bedrijvenoverzicht.asp?zoekBedrijfId=20977&OpenBedrijfId=20977
  Die KvK hoeren ook met het verkopen van de database ongevraagd

  geplaatst op
 • Euh... zie jij daar ergens mijn telefoonnummer staan, dan? ;-)

  geplaatst op
 • cmd> whois -h whois.sidn.nl mangold.nl
  Ja ;) Zal het niet posten maar ja +31.......250

  Als ik betaal bij KvK dan krijg ik het vast ook wel

  Wat ik wel vreemd vindt is dat jij business wilt draaien en niemand kan je bellen omdat je het nergens communiceerd? Erg vreemd dunk mij.

  geplaatst op
 • Raimo, wat bedoel je met een 'eerste wereldwijd en universeel social network'? Was AOL 10 jaar terug ook al dichtbij het Facebook van nu, zij het vooral gefocused op de VS? En Windows Live Messenger, past dat niet in jouw definitie? Vele malen groter dan Facebook....

  geplaatst op
 • @Kjed: Dat is het vroegere telefoonnummer van HCM/Clic. De SIDN wilde persé een vaste lijn nummer, en die heb al jaaaaren niet meer. Enneh: mensen met business weten mij op één of andere manier toch altijd wel weer te vinden ;-)

  geplaatst op
 • niet geheel on topic, maar is het vrijgeven van ALLE adresgegevens via sidn.nl wel legaal?
  Ik sta er ook niet op de springen dat MySpace, Hyves, Wehkamp, Pabo al mijn gegevens op de digitale straat mietert.

  geplaatst op
 • @Carl:

  Enneh: mensen met business weten mij op één of andere manier toch altijd wel weer te vinden ;-)
  precies dus waarom zo moeilijk doen over een telefoon nummer? Ik vindt het maar vreemd.

  geplaatst op
 • @Yme
  Next is Facebook, hit or hype? voel je 'm aankomen? ;-) Mij krijg je niet op een universeel platform, one world one face one identity, brrrr ... ik heb al moeite met Twitter, laat staan mijn totale identiteit (whatever that may be) in een grabbelton op de Google kermis.

  geplaatst op
 • 't is zeldzaam ;-) maar ik ben het voor een deel eens met Carl: het is hier en daar als een soort uitgaansgelegenheden & daarin wisselt de ene plek dan de andere af.

  Ik ben niet zo voor die ene virtuele identiteit. Ik ben er eerder bang voor, bang dat er een tijd komt waarin grote delen van het web alleen nog maar toegankelijk zijn voor hen die zich met hun officiele DigiId willen bekendmaken, maar dat is hier wat off topic.(zie Identity 2.0 http://www.sxip.com/)

  Liever heb ik meerdere persona, aka's, identiteiten... ik ben niet altijd en voor iedereen dezelfde en niet iedereen hoeft dezelfde dingen van mij te zien of te weten. 1 Netwerk met voor allerlei mensen verschillende soorten 'toegang' tot mijn gegevens werkt ook niet. Dan moet ik bekend maken wie of wat die anderen voor mij zijn en waar ik ze wel en niet toe machtig. Dat kan onduidelijk zijn, of zelfs genant. (zoals bij het picnic netwerk van de corssmedia week als je aan moet geven of je iemand 'kent' of dat iemand een 'vriend' is)

  geplaatst op
 • @ Annet, Helemaal met jee eens. Het is interessant om te zien wat er nu rondom Facebook gebeurt, maar het is een fase waar we doorheen moeten. Geen eindpunt. De Dave's hebben daar ook wat zinnige opmerkingen over.

  "Eventually, soon I think, we'll see an explosive unbundling of the services that make up social networks. What was centralized in the form of Facebook, Linked-in, even YouTube, is going to blow up and reconstitute itself."

  geplaatst op
 • Eens met Raimo. Facebook pakt het momenteel erg slim aan: if you can't beat them etc. Zij integreren slim bestaande toepassingen (Twitter, Jaiku, Last.fm), vinden niet opnieuw het wiel uit maar profiteren van de netwerken van anderen. Zelf geloof ik in metaservices waar gefragmenteerde netwerken samenkomen, Facebook gaat die kant op. Verder is de interface beter verzorgd dan bij MySpace, niet doorslaggevend maar voor de niet-Hyvers onder ons een verademing. De social timeline biedt mogelijkheden voor zowel een privé-deel als een zakelijk deel, iets wat zowel MySpace/Hyves en LinkedIn/Xing/Bizzies (:-)) niet in zich hebben. Best of the rest is ook een hele goede kwalificatie.

  geplaatst op
 • @Yme: is Facebook niet steeds meer de Digital Life Aggregator aan het worden waar je recentelijk over schreef? Ze hebben hun platform helemaal opengezet en ik sluit me aan bij Lode en Raimo dat Facebook nu wel heel hard gaat. Of het een eindpunt is? Nee, dat zeker niet maar partijen als MySpace en Hyves zullen nu toch snel moeten schakelen willen ze de aansluiting niet verliezen.

  geplaatst op
 • Vergeet ook Netlog niet...die hebben per dag 150.000 nieuwe profielen! Slimme jongens die Belgen! Meer over Netlog staat in de nieuwe Emerce.

  geplaatst op
 • @Lode
  Hoe zie jij vanuit metaservices gefragmenteerde netwerken specifiek? En hoe verschillen die van bijvoorbeeld blogs, die nu ook hun content van gecentraliseerde netwerken als YouTube en Twitter afhalen? En wat te doen met de tegenbeweging? Die er onherroepelijk gaat komen, want zoals je hier al ziet, de één kiest voor diffuse aanwezigheid op het internet, de ander voor centralisatie.

  geplaatst op
 • Mijn verwachting is dat de cross-site-vindbaarheid niet bij één site komt te liggen die alle consumenten aan zich bindt maar bij de diverse sociale sites zelf. Hiertoe moet een centrale internetpartij (bv degene die bepaalt wat officiele HTML is) alle mogelijke sociale tags bieden ter koppeling aan al hun databasevelden. Daarna maakt het niks meer uit bij wie je je aanmeldt: iedereen kan iedereen vinden om als vriend/bekende te koppelen. Dat is veel meer vanuit de consumentenwens gedacht dan dat je wéér moet aanmelden bij het zoveelste initiatief. 'Verhuizen' is dan ook veel makkelijker.

  geplaatst op
 • @Yme
  En de briljante reactie van Hanan Cohen op het hoopvolle statement van Dave:

  You mean "everyone is miscellaneous", don't you? Ze raakt hiermee de essentie.

  Je zou toch gek zijn om je status als designer van eigen leven direct weer over te dragen aan machtige instituten als Facebook en/of Google?

  Dank voor de verwijzing Yme

  geplaatst op
 • De integratie in Twitter was voor mij de reden om me gewoon eens aan te melden. Geen idee waarom eigenlijk. En prompt word ik dagelijks gebombardeerd met uitnodigingen. Maar ook bij Linked In bespeur ik een enorme toename: ik wordt bijna dagelijks gemaild door bekenden, terwijl dat een half jaar geleden totaal stil lag. Ik denk gewoon dat er een trend aan de gang is waarbij steeds meer mensen zoveel mogelijk profielen aan het openen zijn. Social networking krijgt eindelijk echt voet aan de grond bij de massa, denk ik.

  geplaatst op
 • @Marco

  Hun platform is niet helemaal open. Je speelt in hun tuin, niet daarbuiten. Het is een compleet logische stap die ze maken, en absoluut vooruitstrevend, maar het is niet waar Annet en ik op doelen. Zie ook de analyse van Marc Andreessen over de 'openheid' van Facebook.

  Wat dat betreft ligt er nog een grote kans voor andere netwerken om de volgende stap te maken, een platform zijn voor social networking diensten op elke plek waar je maar wilt. Niet alleen binnen de muren van Facebook.

  geplaatst op
 • @Yme: dank voor de aanvullende informatie. Ik dacht eerlijk gezegd dat Facebook al helemaal open was. Niet dus. Moet zelf overigens nog steeds Ning van Andreessen zelf nog eens goed bestuderen. So many stuff, so little time!

  geplaatst op
 • En weer vergeet iedereen Orkut wat qua gebruikers toch nog steeds de grootste is. Mooi is dat :-)

  geplaatst op
 • Het gerucht gaat dat Microsoft Facebook wil overnemen voor een bedrag van 6 miljard dollar:

  (...) No, of course we can’t confirm it. But it makes sense, don’t you think? Steve Ballmer, desperate and furious, sick of sucking wind in the Internet game, sick of losing every Internet in-play company and much of the future to You Know Who, sick of feeling like a has-been also-ran, raiding the bank account and snapping up the hottest company on earth. (...)

  geplaatst op
 • I.c.m. Messenger zou dat een mooie move zijn ja....

  geplaatst op
 • Wow..mooi gerucht..

  geplaatst op
 • ik las ergens anders dat een IPO waarschijnlijk was. Er scheen een vacature voor 'Stock Manager' te zijn oid..

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.