• Mobile
  wordt gesponsord door

Stichting Kijkonderzoek gaat kijkgedrag internet-tv meten

Stichting Kijkonderzoek gaat kijkgedrag internet-tv meten

Emerce weet te melden dat de Stichting Kijkonderzoek (SKO), samen met Intomart/Gfk en Nedstat het kijkgedrag van tv-programma’s op internet gaat meten. Het is de bedoeling dat later dit jaar wekelijkse overzichten worden gepubliceerd.

Nedstat beschikt al enige tijd over een zogenoemde streaming media module, die een analyse biedt van het streaming mediagebruik van websitebezoekers. Zo kan onder meer worden achterhaald hoeveel bezoekers een film- of geluidsfragment starten en hoe lang er gekeken of geluisterd wordt.

Helaas meldt het bericht niet om welke tv-programma’s op internet het gaat. Gaat het alleen om de programma’s van een beperkt aantal websites zoals van de publieke omroepen en Uitzendinggemist.nl of worden ook programma’s op andere videoplatformen meegenomen. Iemand?


Geplaatst in

DelenEr zijn 14 reacties op dit artikel

 • "Straks worden de gegevens ook meegewogen in de reguliere kijkcijfermetingen," aldus directeur Bas de Vos van SKO.
  ...
  "We willen uiteindelijk niet alleen de reguliere uitzendingen meten, maar ook alle extra's, zoals reportages van de audities van X-Factor die niet op de buis te zien zijn."

  Internet is toch het ultiem te meten medium? Waarom dan zo veel moeite? De bekeken streams moeten toch "slechts" verzameld en geaggregeerd worden?
  Punt hier is vooral dat er weer met middelen van het oude paradigma getracht wordt het nieuwe paradigma te begrijpen. Wat doe je bijvoorbeeld met de long tail (in tijd) van opgevraagde filmpjes? Wat doe je met filmpjes die doorgeplaatst worden (YouTube)? Maar vooral: wat doe je met al die andere miljarden filmpjes die niet per se voor TV gemaakt zijn in eerste instantie?

  geplaatst op
 • @Gijsbregt: het is aardig dat ze het kijkgedrag op een aantal sites gaan meten maar ze zullen het grootste deel op deze manier niet meten. Inderdaad de doorgeplaatste videos op YouTube en andere platformen, beeldmateriaal dat niet specifiek voor tv is gemaakt, etc.

  De vraag is ook even met welk doel dit wordt gemeten? Ik neem aan bereiksmeting tbv online videoads. Op zich niets mis mee maar ik hoop niet dat ze straks denken dat ze het totale online kijkgedrag hiermee te pakken hebben.

  geplaatst op
 • Het is een discussie die al meer dan een jaar in de VS speelt. Het gaat weer vooral om bereik: in dit geval vaak uitgesteld of verplaatst bereik. De TV-zenders willen die weten om adverteerders de juiste kijkcijfers voor te leggen.
  Vervolgens ontstaat alleen discussie wat deze cijfers en vooral wat de kijkers op internet waard zijn: meer door een hogere engagement, minder door het uitgestelde kijken en de lagere beeldkwaliteit?
  Maar het is een achterhoedegevecht. Omdat het bereik van de toekomst niet gekoppeld is aan content maar aan de consument. Die volg je, waar die ook heen gaat en die moet je volgen om hem van specifieke en relevante (commerciële) informatie te voorzien.

  geplaatst op
 • Ik begrijp dat het handig is even een en ander verder te verduidelijken.
  SKO heeft op dit moment maar één hoofddoel met het opstarten van het project. Inzichtelijk krijgen hoe vaak TV-content (iets dat dus van oorsprong voor TV is gemaakt en is uitgezonden) via streams wordt opgevraagd. Het gaat dan om content van alle zenders binnen SKO. En dat dan rapporteren naast de reguliere cijfers voor die betreffende programma’s. SKO heeft dus in eerste instantie een zeer scherpe afbakening gebruikt in het project. Het gaat om TV-content. En dan ook nog die content, die de afgelopen week op de buis was. Dat is het hoofdproject. Daarnaast gaan we een algemene ‘maand-toplijst’ publiceren die op het niveau van TV-concept geaggregeerd zal worden. Bijvoorbeeld het aantal opgevraagde streams gerelateerd aan 'X-factor'. We beperken ons in beide rapporten in eerste instantie tot programma-content. Ik hoop dat dit een en ander wat duidelijker maakt.

  geplaatst op
 • @ Bas
  Dit is zeker een verduidelijking. En een eerste nodige stap naar het meten van crossmedia consumptie.

  geplaatst op
 • Dank voor de aanvullende informatie Bas! Toch nog een aanvullende vraag, nemen jullie dan ook het aantal downloads van YouTube mee? Neem als voorbeeld de tv-programma's die VPRO nu op een speciaal kanaal heeft staan: http://youtube.com/vpro

  geplaatst op
 • Marco, goede vraag. Ligt er denk ik aan welke player er wordt gebruikt. We zullen dit fenomeen zeker meenemen in de komende besprekingen. Bas

  geplaatst op
 • Bas, zou top zijn als je dit ons tzt kunt laten weten. In ieder geval succes, zie uit naar de eerste cijfers!

  geplaatst op
 • marco

  Wij hebben met PCzapper meer dan 150k gebruikers en zijn ook voornemens lijsten te maken van programma's. Aangezien we youtube, google video en de publieken + commercielen in de portal hebben zou dat wel eens een interessante lijst kunnen worden.

  Vincent Everts
  (nu in mijn rol als ceo http://www.pczapper.nl :-)

  geplaatst op
 • @Vincent: misschien moeten we eens kijken of we niet maandelijks de top-10 van pczapper hier op mf kunnen plaatsen. Idee?

  geplaatst op
 • Dat lijkt me nou 's een goed idee. Zeker met die poule van 150k gebruikers moet daar iets zinnigs uit te halen zijn. Vincent, als je nog een cijferneuker nodig hebt ;-)

  geplaatst op
 • Marco, Liever op Marketingfacts.tv dan!

  Peter, ja, ook voor MF.tv

  geplaatst op
 • Directeur Bas de Vos van de Stichting Kijkonderzoek in gesprek met Radio Online over het nieuwe onderzoek.

  geplaatst op
 • Stichting Kijkonderzoek gaat kijkgedrag internet-tv meten.
  Moet zijn Stichting Kijkonderzoek gaat kijkgedrag ivideo on demand meten.

  Wat is Internet TV?
  Zoals de naam al suggereert, Internet TV is de levering van
  echte televisie, streaming live real-time audio en video
  televisieprogramma's via het web. Er is een groot verschil
  tussen video-sites (zoals YouTube) die alleen maar downloadbare
  video leveren, en internet TV sites die live realtime uitzenden.
  Dat betekent dat RTV Channel vanuit Rotterdam muziek uitzend
  en een tiener in New York deze uitzending op hetzelfde moment
  live kan bekijken. Dat is Internet TV, kijken wanneer
  het wordt uitgezonden. Bijna iedereen met een hoge
  snelheid internet verbinding kan kijken naar Internet TV.

  Internet tv hoeft niet te worden aangesloten. de kijker betaalt
  als gebruiker geen abonnementskosten. Verder heeft is er geen
  decoder nodig om het signaal te ontvangen.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.