Werven van personeel in virtuele wereld

Werven van personeel in virtuele wereld

Werven van personeel in virtuele wereldRandstad is één van de pioniers met het werven van personeel in virtuele wereld. Eerder dit jaar lanceerde het een eigen eiland in Second Life waar het zowel echte als virtuele banen aanbood. In dezelfde periode maakte ook energieleverancier Essent de stap in Second Life met dit verschil dat het voor Essent een tijdelijk karakter had en werd ingezet in een cross mediale arbeidscommunicatie campagne ter ondersteuning van de Carrierebeurs.

Vandaag meldt Emerce dat vacaturesite Totaljobs (onderdeel van Reed Elsevier) deze week start met een online banenbeurs in een Habbo-achtige omgeving. Olivier van Duijn, directeur van Totaljobs, zegt bewust niet te hebben gekozen voor Second Life omdat het aantal bezoekers van die virtuele wereld nog te beperkt is. Van Duijn denkt dat op een zelfgebouwde virtuele omgeving meer bezoekers afkomen. Hij rekent op zeker zo’n 150.000 unieke bezoekers, het aantal dat vorig jaar afkwam op een eerste door Totaljobs georganiseerde virtuele banenbeurs. Vergeleken met vorig jaar is de beurs dit jaar een ‘stuk virtueler’. Zo kunnen bezoekers en recruiters nu met elkaar chatten, iets dat vorig jaar niet mogelijk was.

De virtuele beurs die de naam Clickbeurs.nl heeft, is zes weken lang 24 uur per dag te bezoeken, hoewel een banenzoeker ‘s nachts waarschijnlijk weinig aanspraak heeft van recruiters. In totaal zijn er 39 virtuele stands te bezoeken, van onder meer Fortis, Free Record Shop, Vedior en de Politie Amsterdam. Een groot deel van de promotie vindt plaats via Hyves.


Geplaatst in

Delen

0
0


Er zijn 13 reacties op dit artikel

 • Een leuk weetje: pionier in virtueel solliciteren was automatiseerder CMG (nu LogicaCMG), met de fotografische SolliChat in 1997.

  Disclosure: Die SolliChat heb ik destijds in elkaar gezet. Op basis van de al eerder door mij ontworpen en gebouwde GraphiChat; een chat met poppetjes en tekstballonnetjes, waarmee je door vijf verschillende ruimten kon 'lopen'.

  geplaatst op
 • Heb je daar nog materiaal van Carl? Wellicht aardig om eens te laten zien!? Nu je het hebt over CMG, waren zij inmiddels ook niet in Second Life gestapt voor werving van personeel?

  geplaatst op
 • Your wish is my command ;-)

  Links zie je de wachtkamer, waarin de wachtende sollicitanten een beetje met elkaar kon chatten (er zit er hier in dit plaatje helaas maar ééntje in), en aan de rechterkant zie je de daadwerkelijke sollicitatie (links) en de eerder ingezonden naw en CV (rechts).

  Elke sollicitatie werd vanzelfsprekend gechatlogd, en samen met de naw, CV en opmerkingen van de interviewer netjes gecategoriseerd en doorzoekbaar opgeslagen.

  geplaatst op
 • Afgelopen week vond op 15, 16 en 17 mei een grote 'banenbeurs' plaats in Second Life, het NiW (Network in World) event georganiseerd door TMP-worldwide. Met de toepasselijke slogan 'Virtual world interviews, Real world jobs' kon je een in-world een afspraak maken met HP, Microsoft, T-mobile, Sodexho en Ebay om te praten over (RL) banen bij deze bedrijven. Voor de afspraak moest je wel een CV opsturen naar de bedrijven waar je het gesprek mee wilde hebben. Meer info over de beurs vind je hier http://www.networkinworld.jobs/default.aspx. Ik heb een paar foto's gemaakt van de gebouwen waar de sollicitatiegesprekken werden gehouden (voordat de beurs werd geopend, dus vandaar geen avatars aanwezig) http://www.flickr.com/photos/gwendolynkronsage/

  geplaatst op
 • @Carl: dank voor het beeldmateriaal, leuk! Zie ik daar nu winnaar van de zilever spin onder staan? Wie was er ook al weer zo fel tegen die spins eerder dit jaar? ;-)

  @Danielle: dank voor de verwijzing naar deze banenbeurs in SL, is mij eerlijk gezegd helemaal ontgaan!

  geplaatst op
 • Over de ervaringen van de recruiters tijdens de eerste banenmarkt in Second Life heeft het arbeidscommunicatiebureau TMP een virtuele persconferentie gegeven waarover Personeelslog onlangs heeft geschreven.
  De recruiters van de deelnemende bedrijven bleken tevreden over de kwaliteit van de kandidaten die zij spraken en de uitstraling die deelname aan de virtuele banenmarkt kan hebben voor hun imago op de arbeidsmarkt.

  geplaatst op
 • @CorR: dank voor de link naar deze persconferentie! Lees net de volgende uitspraak van David Manaster:

  (...) I’m not really sure what Second Life adds to the interview process that Instant Messenger could not do just as well. (...)

  Ik denk dat hij hier toch een belangrijk aspect vergeet en dat is de experience die je beleeft (of kunt beleven) in een virtuele wereld.

  geplaatst op
 • Tja, ik ben zeer sceptisch t.o.v. virtuele banen beurzen. Ik zie de toegevoegde waarde ook niet zo 1.2.3. als ik eerlijk ben. Er zijn veel hossana verhalen, maar eerlijk gezegd is Essent toen de enige die (hier) enige openheid heeft gegeven. Het CMG verhaal destijds was iets anders, want daar ging het niet zozeer om eerste kennismaking en meteen een CV krijgen om fysiek door te gaan (dan is de vraag: wat voegt het toe), maar daar was men bereid mensen over de chat aan te nemen. Of dat slim is, is twee, maar het is wel een stap vooruit.

  geplaatst op
 • Online kennismaken vind ik iets wat voor mensen van toegevoegde waarde kan zijn (persoonlijk praat ik liever face 2 face als ik een bedrijf echt willen leren kennen voordat ik zou solliciteren.
  Online sollicitatiegesprek (zoals dat voorbeeld van CMG) lijkt me hoogstens geschikt voor de eerste schijding in je bestand, maar voor een serieus gesprek niet geschikt. Men kan zich daar volgens mij te gemakkelijk neerzetten en een goede recruiter ziet volgens mij juist face 2 face wat voor vlees hij/zij in de kuip heeft.

  geplaatst op
 • Je kunt je voorstellen dat als bijvoorbeeld een Ebuddy een online 3D job applicatie (of andere varianten) bouwt, wat een bereik dat zal hebben. Alle messenger services bijeen in een specifieke op de doelgroep gerichte 3D omgeving, zoiets als CMG dus.

  Waarom heb je zoiets niet doorontwikkeld Carl, vraag ik me dan af ... ?

  geplaatst op
 • @Annet: Omdat er maar 24 uur in een dag zitten. En dat was back in '97 echt véél te weinig ;-)

  geplaatst op
 • Grappig hoe een aantal SL-evangelisten een dergelijk bericht toch altijd weer naar SL probeert te slepen.

  Lukt ook aardig.

  geplaatst op
 • Michel Rijnders heeft op Hrlog een mooie user evaluatie van de clickbeurs geschreven. Conclusie: men had beter voor SL kunnen kiezen.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.