Bol.com nu ook in tweedehands boeken

25 april 2007, 05:40

Goed nieuws voor o.a. de bezitters van 1.800 encyclopedieën sinds vandaag verkoopt Bol.com ook tweedehands boeken. De tweedehands boeken komen beschikbaar via een samenwerkings-overeenkomst met een aantal gespecialiseerde aanbieders. Maar ook particulieren kunnen hun eigen gebruikte boeken via Bol.com gaan verkopen. De fee voor bol.com bedraagt daarbij 0,99 cent per artikel en 15% van de verkoopprijs (waar heb ik dat eerder gezien?). Facturering loopt daarbij via bol.com inclusief een garantie voor de betaling van het bestelde boek.

Bol.com is inmiddels met 1 miljoen nieuwe boektitels de grootste boekwinkel van Nederland en wil binnen een jaar ook de grootste winkel voor tweedehands boeken zijn. Het aanbod van gebruikte boeken wordt volledig geïntegreerd met het de nieuwe boeken en wordt komende maanden fors uitgebreid, waarbij men ook niches wil gaan bedienen zoals de studieboekenmarkt, waar traditioneel een enorme omzet wordt gemaakt na de zomer. Amazon.com biedt al geruime tijd tweedehands boeken aan met een dus dit zat in de lijn der verwachting.

Volgens managing director Daniel Ropers is dit initiatief een uitnemend voorbeeld van ‘longtailen’, iets dat het bedrijf al ruim acht jaar doet:

“Bijna elke titel uit ons enorme boekenaanbod wordt bij bol.com daadwerkelijk minimaal één keer per jaar verkocht. En dat is uniek in Nederland. Het laat zien dat klanten voor bol.com kiezen als zij op zoek zijn naar boeken buiten het geijkte aanbod bestsellers. En dit brede aanbod wordt door de uitbreiding met tweedehands boeken alleen maar breder. Voorwaarde voor succes is wel dat je winkel of je distributiekanaal groot genoeg is. Wij denken dat we dat punt bereikt hebben, en voegen daarmee een nieuwe dimensie toe aan de Nederlandse boekenmarkt.”

Als Amazon.com er mee komt kun je niet achterblijven, maar was eerlijk gezegd in de veronderstelling dat het aanbieden van tweedehands boeken vanwege kannibalisatie niet echt aantrekkelijk was, maar de fee in combinatie met een fors volume en extra traffic compenseert blijkbaar voldoende.

Bron: persbericht.

Erik van Roekel
Product Owner Chatbot bij ING

Marketingprofessional met ruime ervaring in diverse internetprojecten in de financiële dienstverlening. Passie voor social media en internet in het algemeen. Stond aan de wieg van het ING Webcare Team in 2009 en gaf er 1,5 jaar leiding aan. Was daarna één van de drivers van de social media strategie voor ING Nederland in 2012 resulterend in een nummer 1 notering in de Social Media Monitor van Social Embassy. Werkzaam geweest bij Corporate Communications van ING Groep en van daaruit betrokken bij social media op internationaal niveau. Momenteel Product owner chatbot bij ING. Blogt op persoonlijke titel bij Marketingfacts en van 2004-2014 ook op de achtergrond actief geweest voor Marketingfacts o.a. bij de techniek en de redactie.

Categorie
Tags

9 Reacties

  Jochem van L.

  zie ook het artikel in de FD van vandaag.

  Hierin zegt bol.com zelf al dat de kannibalisatie van hun eigen aanbod, minder zwaar weegt dan de tevredenheid van de klant (en hopelijk daarmee een terugkerende klant).


  25 april 2007 om 07:11
  evroekel

  Aha, thanks. Helaas heb ik geen abbo op fd 🙁


  25 april 2007 om 09:12
  caroline777

  Ik vroeg me al af wanneer bol het voorbeeld van amazon zou volgen. Volgens mij legt het Amazon geen windeieren. Het zou me trouwens niet verbazen als de netto opbrengsten van een verkocht tweedehands boek hoger zouden zijn dan die van een nieuw boek.


  25 april 2007 om 09:33
  Tim van Letht

  Dit gaat voor de studieboekenmarkt volgens mij wel een flinke revolutie worden. Op deze manier komt er een grote markt waar tweedehands boeken verkocht kunnen worden. Zo wordt het als student een stuk makkelijker om je oude boeken van de hand te doen dan nu het geval is.


  25 april 2007 om 10:19
  Michel

  Precies waar de Slegte het heeft laten liggen. Met dit soort acties kunnen die het wellicht wel helmaal gaan vergeten. Zonde.


  25 april 2007 om 11:49
  evroekel

  Het gaat goed met de tweedehands verkoop bij Bol.com zo blijkt uit een persbericht, een paar quotes:

  “De verkoop van tweedehands boeken heeft in de maand augustus alle records gebroken. Meer dan 50.000 boeken, waarvan zo’n 30.000 studieboeken, gingen over de (online) toonbank via de tweedehands boekenservice van mediawinkel bol.com. In de afgelopen vier maanden, sinds de start in april van dit jaar, verkocht bol.com al meer dan 150.000 tweedehands boeken. (..)

  In totaal zijn er via bol.com nu 25.000 aanbieders van tweedehands boeken actief. Een stijging van bijna 25% ten opzichte van augustus 2007 (20.500 aanbieders). Het totale aanbod van tweedehands boeken bedraagt op dit moment ruim 350.000 exemplaren.(..)

  Studenten in het wetenschappelijk en hoger beroepsonderwijs geven volgens de schattingen van bol.com jaarlijks circa 220 miljoen euro uit aan studieboeken. Hiervan is 16% tweedehands (euro 35,2 miljoen). De gemiddelde nieuwprijs van een studieboek is 36,50 euro, tweedehands is dat 15 euro. Een doorsnee student koopt jaarlijks ca. 15 studieboeken.”


  14 september 2007 om 02:57

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!