Bol.com nu ook in tweedehands boeken

Bol.com nu ook in tweedehands boeken
, ING Groep
@evr

Goed nieuws voor o.a. de bezitters van 1.800 encyclopedieën sinds vandaag verkoopt Bol.com ook tweedehands boeken. De tweedehands boeken komen beschikbaar via een samenwerkings-overeenkomst met een aantal gespecialiseerde aanbieders. Maar ook particulieren kunnen hun eigen gebruikte boeken via Bol.com gaan verkopen. De fee voor bol.com bedraagt daarbij 0,99 cent per artikel en 15% van de verkoopprijs (waar heb ik dat eerder gezien?). Facturering loopt daarbij via bol.com inclusief een garantie voor de betaling van het bestelde boek.

Bol.com is inmiddels met 1 miljoen nieuwe boektitels de grootste boekwinkel van Nederland en wil binnen een jaar ook de grootste winkel voor tweedehands boeken zijn. Het aanbod van gebruikte boeken wordt volledig geïntegreerd met het de nieuwe boeken en wordt komende maanden fors uitgebreid, waarbij men ook niches wil gaan bedienen zoals de studieboekenmarkt, waar traditioneel een enorme omzet wordt gemaakt na de zomer. Amazon.com biedt al geruime tijd tweedehands boeken aan met een dus dit zat in de lijn der verwachting.

Volgens managing director Daniel Ropers is dit initiatief een uitnemend voorbeeld van ‘longtailen’, iets dat het bedrijf al ruim acht jaar doet:

“Bijna elke titel uit ons enorme boekenaanbod wordt bij bol.com daadwerkelijk minimaal één keer per jaar verkocht. En dat is uniek in Nederland. Het laat zien dat klanten voor bol.com kiezen als zij op zoek zijn naar boeken buiten het geijkte aanbod bestsellers. En dit brede aanbod wordt door de uitbreiding met tweedehands boeken alleen maar breder. Voorwaarde voor succes is wel dat je winkel of je distributiekanaal groot genoeg is. Wij denken dat we dat punt bereikt hebben, en voegen daarmee een nieuwe dimensie toe aan de Nederlandse boekenmarkt.”

Als Amazon.com er mee komt kun je niet achterblijven, maar was eerlijk gezegd in de veronderstelling dat het aanbieden van tweedehands boeken vanwege kannibalisatie niet echt aantrekkelijk was, maar de fee in combinatie met een fors volume en extra traffic compenseert blijkbaar voldoende.

Bron: persbericht.

 

 


Geplaatst in

DelenEr zijn 9 reacties op dit artikel

 • zie ook het artikel in de FD van vandaag.

  Hierin zegt bol.com zelf al dat de kannibalisatie van hun eigen aanbod, minder zwaar weegt dan de tevredenheid van de klant (en hopelijk daarmee een terugkerende klant).

  geplaatst op
 • Aha, thanks. Helaas heb ik geen abbo op fd :-(

  geplaatst op
 • Ik vroeg me al af wanneer bol het voorbeeld van amazon zou volgen. Volgens mij legt het Amazon geen windeieren. Het zou me trouwens niet verbazen als de netto opbrengsten van een verkocht tweedehands boek hoger zouden zijn dan die van een nieuw boek.

  geplaatst op
 • Dit gaat voor de studieboekenmarkt volgens mij wel een flinke revolutie worden. Op deze manier komt er een grote markt waar tweedehands boeken verkocht kunnen worden. Zo wordt het als student een stuk makkelijker om je oude boeken van de hand te doen dan nu het geval is.

  geplaatst op
 • @Timvl: Het wordt zo inderdaad een stuk gemakkelijker. In mijn tijd was zo'n beetje de enige mogelijkheid om van je boeken af te komen Van Dijk's Schoolboekhuis of proberen te verkopen aan mede-studenten op een boekenmarkt van school.

  geplaatst op
 • Precies waar de Slegte het heeft laten liggen. Met dit soort acties kunnen die het wellicht wel helmaal gaan vergeten. Zonde.

  geplaatst op
 • @Michel: Ik las zo net bij ZB Digitaal dat er wel met De Slegte gesproken is, maar de automatisering tussen Bol en De Slegte het struikelblok was. Samenwerking in de toekomst wordt niet uitgesloten.

  Vraag is wel of het dan al niet te laat is voor de Slegte.

  geplaatst op
 • Voor de lezer is het concept van Bol.com interessant, echter voor verkoper betwijfel ik dat. Er zijn reeds bestaande initiatieven die voordeliger voor de verkoper zijn: http://www.booktrader.nl, http://www.boekwinkeltjes. Op booktrader kan iedere particulier gratis zijn boeken te koop aanbieden, geen vaste commissie en geen percentage van de opbrengst. Voor de verkoper van 2e hands boeken zit er nog een adder onder het gras, nl. dat de verkoper zelf de verzendkosten moet opbrengen. Normaliter is het verkoopprijs + de vezendkosten. En wie krijgt de 1.75 administratiekosten, Bol.com of de verkoper?

  geplaatst op
 • Het gaat goed met de tweedehands verkoop bij Bol.com zo blijkt uit een persbericht, een paar quotes:

  "De verkoop van tweedehands boeken heeft in de maand augustus alle records gebroken. Meer dan 50.000 boeken, waarvan zo’n 30.000 studieboeken, gingen over de (online) toonbank via de tweedehands boekenservice van mediawinkel bol.com. In de afgelopen vier maanden, sinds de start in april van dit jaar, verkocht bol.com al meer dan 150.000 tweedehands boeken. (..)

  In totaal zijn er via bol.com nu 25.000 aanbieders van tweedehands boeken actief. Een stijging van bijna 25% ten opzichte van augustus 2007 (20.500 aanbieders). Het totale aanbod van tweedehands boeken bedraagt op dit moment ruim 350.000 exemplaren.(..)

  Studenten in het wetenschappelijk en hoger beroepsonderwijs geven volgens de schattingen van bol.com jaarlijks circa 220 miljoen euro uit aan studieboeken. Hiervan is 16% tweedehands (euro 35,2 miljoen). De gemiddelde nieuwprijs van een studieboek is 36,50 euro, tweedehands is dat 15 euro. Een doorsnee student koopt jaarlijks ca. 15 studieboeken."

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.