Assurantietussenpersoon worstelt nog steeds met internet

Assurantietussenpersoon worstelt nog steeds met internet
, Saristos
@saristos

Assurantietussenpersoon worstelt nog steeds met internetHet fenomeen internet blijft spannend voor veel partijen in de assurantietussenpersonen markt. Het bewustzijn is er inmiddels wel, echter de tussenpersoon worstelt met de vraag wat dit nu precies voor hemzelf betekent en hoe hij het internet moet verweven in zijn dagelijkse activiteiten. Dit terwijl er toch fundamentele veranderingen zichtbaar zijn. Tijd voor een samenvattend overzicht.

Online sluiten
Zelf heb ik nog het initiatief van Ineas eind jaren ’90 van dichtbij mee mogen maken. Een van de, zo niet, eerste online verzekeraar(s) voor autoverzekeringen. Toen sloeg het nog niet echt aan, echter inmiddels is het online sluiten van simpele niet adviesgevoelige verzekeringsproducten als opstal, inboedel, auto en reisverzekeringen gemeengoed geworden.

Prijs speelt een belangrijke rol en de toegevoegde waarde van de tussenpersoon wordt hierbij als minimaal beschouwd, de consument kan het immers zelf. Koppel dit aan het feit dat de schadeprocessen inmiddels door verzekeraars goed zijn geoptimaliseerd, en de rol van de tussenpersoon lijkt hier in de toekomst voor een aanzienlijk deel uitgespeeld. Immers het omslagpunt om een tussenpersoon in te schakelen, komt steeds lager te liggen.

Internetbedrijven van het eerste uur zijn inmiddels gevestigde namen geworden in deze markt. Denk hierbij aan verzekeringssite, verzekeringen-onlineIndepender en alle andere direct writers. De komst van een grote partij als FirstEuropa l(een initiatief van de succesvolle ondernemers achter Ebookers) laat zien dat het echt menens is.

En wat doet de tussenpersoon zelf?
Zelf onderneemt de tussenpersoon ook allerlei online initiatieven. Elke week zie ik verschillende initiatieven langskomen en hoe goedbedoeld ook, het wordt toch een grote tour voor deze tussenpersonen om nieuwe doelgroepen aan te boren en de strijd aan te gaan met de gevestigde en internet-pur-sang bedrijven van het eerste uur. Waarom: het internet denken en doen is onvoldoende of niet ingebakken in de genen en de organisatie van de tussenpersoon.

Een binnenkort te lanceren initiatief van Voogd en Voogd (een partij die meer dan 700 tussenpersonen in Nederland ondersteund met een perfect functionerende verzekeringsadministratie) , premie.nl, biedt wellicht soelaas voor de tussenpersoon. Op premie.nl kan de tussenpersoon zijn eigen tarieven voor autoverzekeringen aanbieden. Consumenten kunnen zoeken naar een lage autopremie en tegelijkertijd een lokale tussenpersoon vinden waar deze premie verkrijgbaar is. Bricks and clicks, een model wat Unive al jaren succesvol toepast. Uiteindelijk moet de consument kunnen kiezen uit een volledig aanbod van direct writers en intermediairverzekeraars. Van laatstgenoemde staan de premies op prijsvolgorde van assurantiekantoren waar die polis verkrijgbaar is.
Leuke, voor de tussenperoon wellicht minder leuke, bijkomstigheid is de transparantie die verkregen wordt. Als consument kun je nu zien hoeveel een polis van bijvoorbeeld verzekeraar Delta Lloyd kost bij tussenpersoon x e hoeveel bij tussenpersoon y. En dat is nieuw in deze nog niet zo transparante markt!

Een echte doorbraak die perfect past in de jarenlange discussie over de beloningsvorm van tussenpersonen. Deze is nog steeds provisie gebaseerd , met een behoorlijk component aan afsluitprovisie. Kortom hoe meer je sluit, hoe beter. Het wordt tijd voor een beloningsvorm die past bij de huidige dienstverlening. De niet transparante beloningsstructuur moet op de schop en vervangen worden door bijvoorbeeld een vaste uurbeloning voor advies uur en een jaarlijkse vergoeding aan beheerkosten. Duidelijkheid voor de consument dus.

Echter, ook hier lijkt het internet voor een doorbraak te zorgen.  Kjijk maar eens naar de ontwikkelingen in de makelaardij, waarbij Makelaarsland er voor heeft gezorgd dat de beloningstarieven voor de makelaar transparant worden en fors onder druk zijn komen te staan. Processen en beloning zijn transparant en gekoppeld aan de activiteiten die de makelaar daadwerklijk verricht voor de consument.  Het wachten is dus op het moment dat dit overgenomen gaat worden worden in assurantietussenpersonenland. Tijd voor actie dus, zou ik zeggen.

Geraadpleegde bron(nen): Assurantie Magazine.


Geplaatst in

DelenEr zijn 11 reacties op dit artikel

 • Edwin, je neemt grote stappen om snel thuis te zijn maar er zit wel een achterkant aan bijna elke bewering.

  Je praat over het sluiten van simpele, niet adviesgevoelige producten. Simple Risk producten worden ze genoemd door verzekeraars zoals Ineas. In mijn ogen zijn het echter geen simpele producten vanuit het perspectief van een doorsnee consument. Dat de toegevoegde waarde bij deze verzekeringen als minimaal wordt beschouwd is logisch als je naar de verdiensten kijkt voor de polissen. Veel energie kunnen adviseurs er niet aan besteden.

  We praten overigens over een klein gedeelte van de markt. De meeste sites komen ook niet veel verder komen dan die paar basisverzekeringen voor particulieren. Voor complexere verzekeringen is een tussenpersoon nog niet zo onhandig.

  Je denkt dat de meeste tussenpersonen bang zijn voor transparantie. Dat geloof ik niet. Elke zichzelf respecterende tussenpersoon zal zijn provisie gewoon willen vertellen als hem daarom gevraagd wordt. Dat ze daar tot nu toe zo moeilijk over hebben gedaan, dat is ze overigens wel aan te rekenen.

  De korte bocht die je neemt om dat te vervangen door een uurtarief en beheersvergoeding klinkt logisch maar zal sterk kostenverhogend werken voor de consument met “kleine” verzekeringen. In het provisiesysteem zit nu een forse solidariteit van (te) goed verdiende polissen richting verliesgevende posten. Het wordt dus wel overzichtelijker maar niet goedkoper.

  Ik hoop dat er nog honderden internetsites in Nederland worden opgestart om die verzekeringen te vergelijken en te verkopen. De meeste zullen zijn/worden opgestart door die duizenden verzekeringsadviseurs maar ook door vage aanbieders zoals de HEMA, Halfords of Kruitvat. De spoeling wordt steeds dunner per site.
  Uiteindelijk zullen veel consumenten door de bomen het bos niet meer zien en waarschijnlijk weer bij die adviseur aan tafel gaan zitten.

  geplaatst op
 • Beste Gert Jan,

  Dank voor jouw invalshoek en je pleidooi voor de adviseur. Hoewel ik zeer zeker niet zeg dat de tussenpersoon verleden tijd is, dient mijns inziens de tussenpersoon zijn toegevoegde waarde en zijn beloning te herzien in het kader van de ontwikkelingen op internet.

  Ook ben ik mij er zeker van bewust dat het online sluiten van simpele, niet-adviesgevoelige verzekeringsproducten niet voor iedereen is weggelegd. Dit heeft alles te maken met perceptie (hoe complex is het) en de tijd die je als consument hier in wilt steken. Desalniettemin, is de groei van het online sluiten niet te stoppen. Grappig voorbeeld in deze is dat juist de verkoop van zorgverzekeringen via tussenpersonen in 2006, er een groei zichtbaar was van 6 naar 11%. Reden, de complexiteit van de zorgverzekering, ondanks de invoering van de basisverzekering. Maar ook hier is de groei van het sluiten via het internet signifcant (lees het laatste nummer van Assurantie Magazine).

  Ben het overigens oneens met jouw stelling dat deze simple risks juist een klein gedeelte van de markt betreffen. Het zijn de verzekeringen die nagenoeg elk gezin in Nederland juist heeft. Eens m.b.t. dat voor complexere producten de tussenpersoon wel degelijk zijn toegevoegde waarde heeft.

  Transparantie in beloning is er zeer zeker niet. Is bekend dat voor schadeverzekeringen provisies van 15-20% normaal zijn? En hebben we recent niet de discussie over de zogenaamde beleggingspolissen waar en groot deel van de kosten van de verzekeraar opgaan aan provisie aan de tussenpersoon?

  geplaatst op
 • @Edwin: hopelijk bedoel je Verzekeringen-Online in plaats van verzekering-online.nl?

  Premie.nl
  Het is mijn inziens een slim initiatief van Voogd&Voogd; waarmee de tussenpersoon nóg een nagel aan zijn eigen doodskist bevestigd… hij betaald 10% van de premie aan Voogd&Voogd; voor de acquisitiekosten en helpt de marges (door de transparantie) nog meer versmallen… en wie weet wat er over een jaar of 3 gebeurt wanneer tussenpersonen vanwege de dalende marges niet meer geïnteresseerd zijn in een Cost Per Sale-affiliate programma?

  Simple Risk
  Feit is dat door het internet er transparantie is gekomen, en door die transparantie staan de marges onder druk. Voorts is het ook zo dat steeds meer mensen zich via het internet oriënteren op producten en diensten. Echter wat ook niet vergeten moet worden is dat er zo af en toe iemand met een brandende sigarettenpeuk op de bank in slaap valt; of een poreuze gaskabel lekt… en geloof me, dan wil je goed verzekerd zijn! Als er voor een tussenpersoon weinig tot geen geld mee te verdienen valt zal die daar met de huidige beloningssystematiek weinig tijd aan willen besteden…Wellicht voor een uurtarief van EUR 80,- (inclusief BTW, consumentenprijzen) samen met een tussenpersoon surfen over het internet?

  Portefeuillewaarde
  De doorlopende provisie van een assurantietussenpersoon is zijn bedrijfswaarde. Die wordt op dit moment uitgehold… nu zonder een moreel oordeel te vellen over het huidige provisiesysteem… je kunt toch van geen enkele ondernemer verwachten dat hij zomaar even zijn bedrijfswaarde, die hij in vele jaren heeft opgebouwd, te grabbel gooit!? Dat vergt een cultuurverandering én een goed alternatief. Het eerste kost tijd en het tweede is voor zover mij bekend nog niet voor handen.

  Provisietransparantie
  Binnenkort is dit wettelijk verplicht. Er zijn echter nog wel wat hekele punten… hoe ga je de beloning van tussenpersonen vergelijken met de winst en opbrengsten bij direct writers vergelijken? Anders is het net zoiets als David tegen Goliath het veld insturen, alleen dan zonder katapult!

  Ondersteuning tussenpersonen
  Naar mijn mening hebben veel tussenpersonen op dit moment behoefte aan advies en ondersteuning inzake hun bedrijfsvoering alsmede hun marketing. Een belangrijk onderdeel van die ondersteuning zou de website van de tussenpersoon kunnen zijn … Op dat vlak dient naar mijn bescheiden mening een perceptieverschuiving plaats te vinden: de belangrijkste vraag (m.b.t. de titel van dit artikel) moet zijn: Welke activiteiten (adviseren, offreren, muteren, afsluiten, informeren, berekenen) doen nu mijn medewerkers en kan ik via een webapplicatie door mijn klanten zelf laten doen op mijn internetsite? En uit de antwoorden op deze vraag volgen mijn inziens de juiste operationele en marketingtechnische beslissingen zodat én de klant beter bediend wordt en het rendement in een bedrijfstak gezond blijft.

  geplaatst op
 • @Joost, sorry, ik bedoelde inderdaad verzekeringen-online. Inmiddels aangepast.

  geplaatst op
 • Een recente ontwikkeling in beloningsvormen is www.verzekerenzonderprovisie.nl. Je betaalt geen provisie (afsluit noch doorlopend) maar expliciete en vaste kosten per transactie (afsluiten, muteren).

  geplaatst op
 • Waar het volgens mij om gaat is aan de ene kant de interne processen te optimaliseren door gebruik te maken van de slimme toepassingen op online gebied. Maak van internet een online infrastructuur, zodat je (inderdaad Joost) de structuur van de werkzaamheden van adviseren, offereren maar zeker ook nieuws en updates, kan vastleggen.
  Aan de andere kant kun je met een klantportal a;s onderdeel van de website prima laten zien wat je voor de klant doet, en kan hij interactief worden betrokken bij advies, mutatie etc.
  Door de toepassing van de klantportal maak je de dienstverlening "tastbaar" zodat de klant de prijs/kwaliteit kan bepalen.
  Om aan de toenemende klantvraag (lees ook eisen van toezichthouder) te voldoen én kosten te besparen door slimmer te werken, kun je volgens mij niet doorgaan met hetzelfde. Wij hebben inmiddels een CRM applicatie ontwikkeld waarmee je dit kan bereiken, voor info financeworld.nl

  geplaatst op
 • Net een artikel over geschreven in het VVP! Nu eens niet over verzekeringstechnische functionaliteiten, maar veel meer gericht op het neerzetten en onderhouden van een website. Dat is ook een worsteling. Minstens zo belangrijk. En ja, de websites van Gerrit-Jan en Joost komen daar ook in voor ;-)

  Artikel ontvangen? Stuur me een mail: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

  geplaatst op
 • Hans, ben benieuwd naar je artikel. Het neerzetten en onderhouden van een website is 1, maar als de e-mails dan binnenstromen begint het werk pas.

  geplaatst op
 • Sjonge jonge.................. de assurantietussenpersoon kan wel wat adviezen gebruiken maar wat te denken van de ABN Amro. Juist op het moment suprême kunnen o.a. medewerkers van ABN Amro hun opties niet verkopen. Reden? De website ligt plat. De oplossing. Bellen! Ja, ja ABN Amro anno 2007.

  geplaatst op
 • Interessant in dit daglicht is wellicht het laatste nieuws vanInFinance

  geplaatst op
 • Doet me veel denken aan de Wellowell discussie van een 7-tal jaren geleden. Voor degenen die dit niets zegt: Wellowell was het online initiatief van Nationale Nederlanden voor het vergelijken, berekenen en online genereren van leads naar tussenpersonen. Na 75 miljoen marketing investeringen, aanzienlijke investeringen in een website met de hulp van Cambridge Technology, werd dit uiteindelijk niets.
  Waarom: rol en positie tussenpersoon en het gebrek aan vertrouwen tussen betrokken partijen.

  Overigens is premie.nl vandaag gelanceerd op de AutoRai.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.