Politieke partijen zoeken kiezer via internet

Politieke partijen zoeken kiezer via internet
,

Politieke partijen zoeken kiezer via internetWe zouden het bijna vergeten, maar vandaag zijn de Provinciale Staten Verkiezingen. Eerder berichtten we al over het nieuwste filmpje van SP-leider Jan Marijnissen. De andere partijen hebben zo hun eigen methodes om de kiezer te bereiken.

Waar Marijnissen via een slimme viral de kiezer persoonlijk aanspreekt, plaatst de PvdA een oubollig tekenfilmpje met doorstuurmogelijkheid. VVD-leider Mark Rutte kruipt nog altijd achter zijn computer voor zijn dagelijkse camsessie in de studeerkamer. D66 gebruikt Google Maps om op een slimme manier de standpunten per regio te tonen.

Op de site van CDA Noord-Holland spreekt lijsttrekker Jaap Bond (slogan: “Stem 007 maart”) de bezoeker per scrollende flash-animatie toe, als ware hij een verkoper van wasmachines. GroenLinks gooit het over een heel andere boeg. Presenteerde de partij bij de vorige verkiezing nog een FemFem, met Femke als nieuwe TomTom-stem. Nu komt de partij met iets nog gezelligers: FEM FM, een webradiostation met de favoriete muziek van Halsema, onderbroken door korte statements van lokale leiders.

En de nu zo onvermijdelijke ChristenUnie? Die zegt het met Lego!

Update!

In de reacties wordt vaak gerefeerd aan vraaghetfemke, de digitale vraag-en-antwoordservice van Femke Halsema. GroenLinks-webmaster Gijs van den Dungen mailt dat deze toepassing een stuk populairder dan FEM FM is. ¨Er zijn nu al 250.000 vragen gesteld. Nadat Geenstijl er aandacht aan had besteed kregen we (uiteraard) een heleboel niet-serieuze vragen, maar uiteindelijk werden de vragen een stuk serieuzer. Ik gok dat het percentage serieus/niet-serieus zo rond de 40-60 is, maar er komen dus steeds meer serieuze vragen bij.¨

GroenLinks heeft voortdurend nieuwe filmpjes gemaakt om antwoord te kunnen geven op alle vragen. De webmaster: ¨Wat opviel was dat veel vragen over het regeerakkoord en regeringsdeelname gaan; aan de hand daarvan hebben we er nieuwe filmpjes ingemonteerd. Verder vragen veel mensen naar standpunten over hun eigen provincie.¨


Geplaatst in

DelenEr zijn 16 reacties op dit artikel

 • Was al weer vergeten dat ik vandaag kan stemmen. Dank voor de herinnering Merijn en welkom bij de club! ;-)

  geplaatst op
 • Bij FEM FM:

  Niet in de ether of op de kabel, maar wel op internet!

  Je luistert nu naar:
  Dead Kennedys - Kill The Poor

  Huh!

  http://vraaghetfemke.groenlinks.nl/
  De subservend ...

  geplaatst op
 • Mooie Kjeld :)

  Donderdag voor het eerste de advertentie in lego van Christenunie, wel heel leuk gedaan!

  Het is ook leuk om te zien dat de politieke hyvers vorige maand uit hun slaap kwamen. Spontaan worden er weer dagelijks nieuwe foto's geplaatst en wordt er weer regelmatig geblogd. Dit terwijl ze na het bedankt berichtje na de tweede kamer verkiezingen toch erg stil waren.

  geplaatst op
 • Paul van V. moet hier ook nog wel een leuke aanvulling op kunnen geven!

  geplaatst op
 • Jelmer, wat je schrijft over de politieke hyvers is eigenlijk een onderwerp op zich: politieke logs.

  Los van de vraag hoe relevant de informatie op politieke logs is, zijn er inderdaad maar bitter weinig politici die consequent (ook buiten verkiezingstijd) loggen. Wat dat betreft is het log niet veel meer dan campagne-instrument: meteen na de verkiezingen wordt het toch sowieso altijd angstvallig stil.

  geplaatst op
 • Toch lichtelijk een blunder.... Groen lijkt hier toch vooral rechts?

  geplaatst op
 • Voor D66 regio Utrecht is een Google Maps kaart geintegreerd op de site om hun programmapunten te tonen http://www.d66provincieutrecht.nl/resultaten_google_maps. Een wat snellere applicatie dan degene genoemd in het artikel.

  geplaatst op
 • Jaja, jammer dat http://vraaghetfemke.groenlinks.nl en GroeiMeeTV op http://www.linkselente.nl niet in het artikel staan. Ook de vermelding van http://campagne.groenlinks.nl miste ik. Toch wel geinige e-mix.

  By the way:
  The Dead Kennedys are noted for the acerbity of their lyrics, which generally express a staunchly left-wing view of contemporary America. Unlike other leftist punk bands who use more direct sloganeering, the Kennedys' lyrics are often satirical and sarcastic, all the while retaining the deliberately shocking lyrics of punk.

  ;-)

  geplaatst op
 • Zeg, even over de slechte opkomst. Hadden jullie ook al gezien dat de slogans van pvda, vvd, pvd en sp zo op elkaar lijken? er is zelfs een poster-rel om ontstaan. Bijna alle politieke partijen gebruiken het woord NU in hun slogan.

  En ondanks deze duidelijke ‘call-to-action’ vergat ik vanmorgen mijn stembriefje. Het ziet ernaar uit dat ik, net als (naar schatting 50%) van de kiesgerechtigden, niet ga stemmen vandaag.

  Ik zit te denken hoe ik mijn eigen gedrag kan verklaren, en las toevallig net de theorie van Astrid Groot en Pieter Burgman (van Leau). In hun boek ‘Help de klant verzuipt’ noemen zij 6 veel voorkomende mentale barrieres barrieres , die klanten tegenhouden om het gewenste gedrag te vertonen.

  1) de aankoop heeft geen prioriteit
  2) de aankoop betekent gedoe
  3) klant ziet geen verschil tussen de alternatieven
  4) klant onderschat het voordeel
  5) klant gelooft de belofte niet
  6) angst voor reacties uit de omgeving

  Een uitermate handig rijtje om te weten om te kijken wat de aard is van je conversie-problemen.
  Zo weegt bij mij, met betrekking tot de verkiezingen, de mentale barriere nummer 3 het zwaarst. De unieke propositie van de partijen is me te onduidelijk.
  En volgens mij ben ik niet de enige. Ik hoorde dat de opkomst op dit moment nog maar 10% is...

  geplaatst op
 • Uitstekend lijstje, heb ik ook meteen mijn onverschilligheid voor deze verkiezing verklaard. Allee punt 6 gaat voor mij niet op, maar de andere punten zijn overduidelijk. 6 mag wat mij betreft vervangen worden door "klant is aphatisch vanwege overkill aan aanbod" (verkiezingsmoeheid)

  geplaatst op
 • Persberichten.com:

  Politieke partijen bieden kiezer weinig op internet

  Politieke partijen laten kiezer links liggen op internet. Vrijwel alle politieke partijen die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen hebben een eigen website, maar bieden de kiezer weinig. De partijen bieden op hun websites tijdens het hoogtepunt van hun campagnes hoofdzakelijk informatie als een kandidatenlijst, een verkiezingsprogramma en nieuwsberichten. Ruim 41% van de berichten is meer dan 3 dagen oud. Ook kunnen kiezers beter geen vraag stellen via de website. Meer dan 30% van de partijen reageerde niet binnen 8 dagen.

  Dit blijkt uit een representatief onderzoek onder alle politieke partijen die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen van 7 maart 2007 uitgevoerd door bestuurskundig adviesbureau Daadkracht uit Nijmegen. Van de 140 deelnemende partijen hebben 137 een website. Hiervan hebben 122 partijen een eigen provinciale website en 15 verstrekken via de landelijke website informatie over de provinciale afdeling. De websites zijn onderzocht op onder andere functionaliteiten van de website, actualiteit, reactiemogelijkheid en het beantwoorden van e-mails.

  Functionaliteiten
  De provinciale partijen bieden vooral informatie over het verkiezingsprogramma (91%), de kandidatenlijst (91%) en nieuwsberichten (77%). De partijen maken weinig tot geen gebruik van andere functionaliteiten om de kiezer te informeren, zoals links over de verkiezingen (18%), foto´s (12%), een nieuwsbrief (33%) of veelgestelde vragen (2%). Interactieve mogelijkheden om de kiezer te betrekken, zoals een weblog waar je op kan reageren (22%), peiling (12%), discussieforum
  (12%) en RSS/XML (22%) benutten de partijen mondjesmaat. Contact opnemen met de lijsttrekker via de e-mail is in 60% van de gevallen niet mogelijk.

  Activeren van kiezers
  De provinciale partijen doen relatief weinig om kiezers via internet te activeren. Minder dan een kwart van de partijen roept kiezers op een steentje bij te dragen aan de campagne. De mogelijkheden om de partijen te ondersteunen lopen uiteen van het aanmelden voor campagneactiviteiten, het downloaden van een poster voor je raam tot het versturen van e- cards.
  Ruim 10% van de websites heeft een webshop waarin je merchandise van de partij kan kopen.

  E-mailrespons
  Ruim 90% van de provinciale partijen biedt een reactiemogelijkheid op hun website. 13 politieke partijen vermelden geen e-mail adres op hun website. Meer dan 30% van deze partijen reageerde na 8 dagen niet op een vraag van een kiezer per e-mail.

  Top 3
  De top drie van de provinciale partijen:
  1. PvdA Groningen. Score: 67,2%
  2. GroenLinks Brabant. Score: 59,2%
  3. PvdA Drenthe en GroenLinks Friesland: Score beiden: 57,6%

  Noot voor de redactie

  Over het onderzoek
  De onderzoekers van Daadkracht voerden het onderzoek in de periode 14 februari tot en met 28 februari 2007 uit. Het onderzoek is volledig online uitgevoerd onder 137 websites van provinciale partijen aan de hand van een checklist. Deze checklist bestaat uit twee hoofdcategorieën informatie en interactie met in totaal 27 vragen.

  Meer informatie
  Daadkracht BV (024-3446288 of .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken))

  Van dit onderzoek is een rapport geschreven. Het volledige rapport is bij Daadkracht op te vragen. De resultaten zijn tevens per provincie beschikbaar.

  Daadkracht
  Daadkracht is een zelfstandig bestuurskundig adviesbureau voor overheden en non-profit organisaties. Advies, onderzoek en innovatieve webdiensten op het snijvlak van overheid en internet behoren tot de kerncompetenties van Daadkracht. De onderzoekers van Daadkracht meten sinds 1995 de prestaties van overheden op internet in opdracht van derden en in eigen beheer. http://www.daadkracht.nl

  geplaatst op
 • Even preken voor eigen parochie. De weblog van lijsttrekker Marusjka Lestrade van D66 heeft de Gouden Apenstaart gewonnen als beste weblog van de lijsttrekkers in Brabant.

  geplaatst op
 • SP as in SPAM?
  Ach, net als in de echte mensenwereld moet ook de politiek met vallen en opstaan leren wat de kansen en beperkingen van online communicatie zijn.

  De zo bewierookte virale campagne van de SP is niet alleen leuk en goed gemaakt, ze kan ook probleemloos worden aangemeld bij Spamklacht.nl. Wie het filmpje bekijkt wordt zonder de vereiste procedure opgenomen in het bestand en krijgt vervolgmailtjes zonder de vereiste afmeldoptie. Krijg je de viral door iemand anders toegestuurd, dan wordt je nog minder gevraagd, maar krijg je wel vervolgmail. En meld je je met de nodige moeite actief af, dan nog blijf je kennelijk op de actieve lijst staan.

  Het aanstekelijke enthousiasme van de SP-campagne zou zomaar van negatieve invloed op het imago van de online communicatiebranche als geheel kunnen zijn. Hier en daar lees je inmiddels de nodige reacties die kanttekeningen plaatsen bij al die hartelijke mail van Jan Marijnissen. En dan staan we daar met ons goede fatsoen, klanten te adviseren om roomser dan de paus te zijn…

  geplaatst op
 • SP snapt het, PvdA snapt er heeeelemaal niks van als je het mij vraagt.

  geplaatst op
 • Daar is geen twijfel over, van alle politieke partijen snapt de SP het spelletje het beste. Enerzijds online het merk positioneren met aanstekelijke virals en anderzijds Jan Marijnessen 24/7 de inhoudelijke boodschap laten verkondigen in praatprogramma's op radio en tv. De man is altijd goed voor een paar rake, maar ook scorende oneliners. Vergelijk dat eens met wat het legertje spindoctors rond Rita Verdonk bereikt heeft, het afgelopen half jaar: één grote kramp!
  Dat neemt allemaal niet weg dat ook de SP zich aan de juridische spelregels moet houden, zoals ik deze week al eerder heb opgemerkt. Het rondbazuinen van die 2 miljoen views van de laatste campagne zorgt enerzijds voor overspannen verwachtingen bij onze opdrachtgevers en anderzijds bezorgt het overtreden van anti-spamregels onze hele branche een slechte naam bij de consument.

  geplaatst op
 • Het is een feit dat allerlei politieke partijen meer dan 40 jaar lang dictaturen in het Midden Oosten financieel en militair gesteund hebben. Ze kunnen hun verantwoordelijkheid hiervoor niet langer ontlopen.
  PVDA, CDA, Groenlinks en D66 zeggen dat ze voor de hoofddoek zijn en bovendien is die voor hen een belangrijke breekpunt. Ze zeggen elke keer dat ze verdragen onderschreven en ook aangenomen met die moslimlanden, allemaal met die dictators. Deze partijen hebben allerlei banden met de verlenging (moslim "maatschappij" in Nederland) van de dictators en willen ze graag verder, terwijl onderdrukten hun vrijheid en rechten eisen. PVDA, CDA, Groenlinks en D66 hebben elke keer over de rechtsstaat, maar tegelijkertijd steunen ze in Nederland een nieuwe implementatie van al die dictatoriale regimes {Haram - Salam bij Utrechtse gemeente, Hallal eten bij overheid instellingen, onderwijs, aparte zwemplaats en regels voor vrouwen met een andere achtergrond, hoofddoek organisaties, militaire dienst in moslim landen voor in Nederland geboren jongeren} die geen rechtstaat zijn, ze vergeten weer dat het grondslag van de moslimregimes, een politieke ideologie die op tal van punten in strijd is met onze rechtsstaat. PVDA, CDA, Groenlinks en D66 willen niet stoppen met dat primitieve ideologie die hen zeker vastbindt aan een eeuwenlange onderdrukking en ellende die nu 1.8 miljard mensen ondervinden. Er zijn juist revoluties begonnen tegen deze praktijken, in veel Arabische landen wordt deze ideologie bestreden, mensen willen af van de onderdrukking, er zijn opstanden tegen het kern van hele systeem. Maar, PVDA, CDA, Groenlinks en D66 willen toch verder met hun implementatie. Ze hebben 40 jaar lang de immigratie politiek van al die dictators toegepast. Dictators wankelen maar onze partijen willen toch verder. Dit is krankzinnig. Iraanse Nederlandse vrouw doodgemarteld in Iran en PVDA, CDA, Groenlinks, D66 zeggen weer niks, voor hun walgelijke hoofddoek hebben ze wel een breekpunt!. Bij Nederlandse overheid deden zogenaamde "beleidsmakkers" alles wat hun dictators dicteerden en als gevolg huidige grootsteden ramp. Onder de naam positieve discriminatie zijn er tienduizenden Moslims gestationeerd bij de overheid instellingen. Velen ven hen hebben nog steeds banden met hun dictators. Deze implementatie is zeer gevaarlijk, Gemeente ambtenaren met de namenlijsten van Moslimlanden, ministers die moskeen openen, burgemeesters en wethouders die islam scholen oprichten, hoogste minaretten lanceren enz.. enz.. Maar welke namen stonden op die lijsten? Allemaal de namen van al die islamitische dictators!
  Deze partijen willen niet zien en horen hoe miljoenen mensen onderdrukt worden in hun geliefde Islamitische wereld....Je kunt aan de opstanden in Tunesië, Egypte en Jemen zien dat de mensen daar niet houden van dictatuur.

  De bestaande pikorde in het Midden Oosten stemt overeen met de 'superioriteitsopvatting' van de islam. De manier waarop de islam in het Westen op een voetstuk wordt geplaatst voedt die opvatting ook, maar dat heeft het behaagzieke Westen niet door.
  De onzekerheid over onze vrijheid in de toekomst kweekt wantrouwen. De Koran, het rode boek van al die dictators, geeft uitdrukkelijk opdracht tot de bekering en onderwerping van andersdenkenden. Dus: De islam is een misdaad tegen de mens(elijk)heid. Terecht wil Geert Wilders een verbod op deze misdadige politieke ideologie.

  Het is nu tijd om te stoppen met dit waanzinnige proces. Moslim dictators en hun druk op de Nederlandse politiek kan nu afgebroken worden, het is nu afgelopen: opstanden zijn begonnen. Hele strijd kan weer teruggeplaatst worden naar hun landen. Meer dan 2 duizend jaar geleden deden Romeinen ook: Hannibal zat in Europa, kon niet verslagen worden, Uiteindelijk wist Scipio de oorlog naar Noord-afrika te verplaatsen. Na een jaar van voorbereidingen landde Scipio in 204 v. Chr. in Afrika, waar hij de Carthaagse stad Utica innam. Anders zou Hannibal zijn blijven kampen en zich continue verbreiden. Meer Romeinse successen volgden en de situatie was nu zo ernstig dat Hannibal met het restant van zijn leger naar huis terugkeerde (202 v. Chr.).
  Wij moeten ook huidige moslim export van de dictators zo snel mogelijk stoppen en via remigratie hele strijd naar hun eigen landen terugplaatsen.
  Het is nu tijd om hele proces terug te draaien: niet Geert Wilders maar Moslim dictators moeten veroordeeld worden.

  Met Vriendelijke Groeten

  Adriana Thraces

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.