Generation Next – Second Life, hit of hype? (2)

28 februari 2007, 22:17

Bas van Ulden @ Second Life, hit of hype?Afgelopen dinsdag in Pakhuis de Zwijger een volle zaal met jonge entrepeneurs en hier en daar een grijze haar. Second Life, hit of hype?

Barend Raaff van mediabureau DNB beet de spits af. Naast het bekende PR praatje in powerpoint was het verrassende in deze presentatie de verwijzing naar Hans van Driel, universitair docent Media & Cultuur van de faculteit der Letteren aan de Universiteit van Tilburg. De introductie van elk nieuw medium, zo constateert Van Driel, gaat altijd van bewondering via weerstand naar acceptatie, Amazement, Resistance, Imitation en Authenticity het zgn. ARIA model. Barend vindt dat er een taak ligt voor marketeers om voorop te lopen in een omgeving als Second Life. Zij kunnen de oude generatie voorbereiden op de nieuwe habbo generatie, die snelle adapters zijn van 3D communities en voor wie platforms als Second Life geen desillusie mag worden.

Bas van Ulden, projectleider van het ABN Amro Second Life team begon zijn presentatie bezield en enthousiast. Opvallend in de veel te lange powerpoint presentatie was de video van de seminar voor young professionals, een project waar goed over nagedacht is en wat er fantasierijk uitzag met bolvormige communicatieruimten die onderling interacteerden. De filmpjes volgen op de weblog van Generation Next. Verder niet veel nieuws onder de zon. Naast de bezoeker-statistieken (500- 600 per week, waarvan 95% nederlands en de meesten newbie) was boeiend de vraag uit het publiek: wat leert Second Life ABN Amro jullie voor real life ABN Amro? Met die vraag wist Bas helaas geen raad.

Na de pauze volgde Raymond van der Kaaij van Lost in the Magic Forest. Raymond raasde, noodgedwongen vanwege de uitloop van de avond, door zijn powerpoint heen. Interessante curven en statistieken zag ik in de haast voorbij gaan. Wellicht wil Raymond deze powerpoint nog een keer toelichten in de tijd van Marketingfacts. Een verzoek tot interview ligt bij deze in je mailbox.

Last but not least opende David de Nood van het EPN met een leuke parodie op het bezoekersprofiel van Second Life. De escapistische nerds, de geeks, de verslaafden, de piramidespelers en sex-seakers. Gelukkig konden de vrouwen onder het publiek zich meer vinden in de werkelijke feiten. 50% van de bezoekers van Second Life is namelijk vrouw, de gemiddelde bezoeker is 25-40 jaar met hoge opleiding en een goede baan. Interessant was het verband tussen reality en virtuality wat David legde en dat blijkt dat de second life beleving van de gebruiker een redelijke blauwdruk is van de dagelijkse werkelijkheid. Om een voorbeeld te noemen: voel je je in het dagelijkse leven gelukkig voel je je ook blij in Second Life. Maar om een lang verhaal kort te maken, het onderzoek kun je hier nog eens nalezen.

Hit of Hype? Er was, zoals Carl Mangold terecht vermoedde, geen gelegenheid tot diepere discussie, waardoor de vraag mijns inziens werd ondergesneeuwd.

Zoals bij veel van dit soort events, was het hoogtepunt van de avond de borrel. Gemotiveerde creatieve talenten, met briljante Second Life ideeën en een biertje. Wat wil je nog meer?

Moeder, maf, media. Join me on Twitter www.twitter.com/droombos

Categorie
Tags

20 Reacties

  Tibor

  Uhm..: meer borrels?


  1 maart 2007 om 06:04
  jeroenmirck

  (Verrassend was) de verwijzing naar Hans van Driel, universitair docent Media & Cultuur van de faculteit der Letteren aan de Universiteit van Tilburg. De introductie van elk nieuw medium, zo constateert Van Driel, gaat altijd van bewondering via weerstand naar acceptatie, Amazement, Resistance, Imitation en Authenticity het zgn. ARIA model.

  Leuk, ik heb nog colleges gevolgd van Hans. Laatst was ik op de Tilburgse letterenreunie en daar had Hans het ook al uitgebreid over de laatste ontwikkelingen in nieuwe media. Second Life kwam toen niet ter sprake, geloof ik.


  1 maart 2007 om 07:26
  Marcel van der Heijden

  @ Annet: bedankt voor je verslag van de avond! Vanuit de organisatie nog even twee kleine opmerkingen/toevoegingen. De leden van Generation Next zijn vooral studenten en young professionals met een interactieve media achtergrond. Daar zullen ongetwijfeld veel entrepeneurs bij zitten maar het zijn niet allemaal jonge ondernemers in de dop.

  Je hebt gelijk als je zegt dat er aan het einde geen gelegenheid was tot een diepere discussie. Maar het is ook nooit onze intentie geweest om de avond als discussie platform te benaderen (ondanks de wellicht misleidende titel). De Next Night heeft als doel kennis te verhogen bij studenten en young professionals uit met name het interactieve media vakgebied. De avond wordt zo opgebouwd, dat we het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken (commercieel/academisch) wordt benaderd. In de originele opzet hadden wij wel wat extra ruimte over gelaten voor discussie/vragen maar doordat we op het laatste moment nog de ABN AMRO konden toevoegen aan het rijtje met gastsprekers is deze tijd helaas verloren gegaan. Wij hebben hier als organisatie echter geen spijt van want ik denk dat het verhaal van de ABN AMRO heel goed was. Dit heb ik ook aan Carl verteld in reactie op zijn opmerkingen bij de vorige post.

  Ik merk echter wel dat er zo langzamerhand behoefte komt aan een (maatschappelijke) discussie over Second Life/ virtuele werelden. Maar dan denk ik wat meer in de vorm van een debat i.p.v. een avond met gastsprekers en vragen uit het publiek. Wellicht iets voor Mediagilde om te organiseren? Vanuit Generation Next helpen wij graag mee 😉


  1 maart 2007 om 08:53
  Wouter

  Klinkt leuk, wanneer is het volgende evenement?


  1 maart 2007 om 09:45
  Paulo Lopes

  ABN neemt het wel serieus zie:

  Chat medewerkers

  Vacaturenummer Plaats Opleidingsniveau Uren/week

  29-6151 ALMERE mbo-havo-vwo 24-32 uur

  Indicatie bruto fulltime salaris/mnd Indicatie bruto uurloon Werktijden Type contract

  € 1750 – 2250 overdag vast

  Duur opdracht Bedrijfstak Bedrijfsgrootte

  > 12 mnd financiële dienstverlening > 1000 wkn

  Overige Informatie:

  Baan waarin ik veel: klantcontact heb

  Overige extra’s: doorgroeimogelijkheid, flexibele werktijden, mogelijk vast dienstverband, opleidingsmogelijkheid

  Bereikbaarheid: dichtbij OV

  Omschrijving

  Voor ABN AMRO in Almere zijn wij met spoed op zoek naar chat medewerkers.

  Je zult chatcontact onderhouden in de virtuele omgeving ‘Second Life’ van de ABN AMRO op internet.

  Heb jij goede schriftelijke communicatie- en chatvaardigheden? Ben je dienstverlenend en flexibel? Heb je een mbo-diploma? Ben jij minimaal 24 en maximaal 36 uur in de week beschikbaar (dag- en avonddiensten)? En trekt de virtuele wereld jou? Neem dan snel contact met ons op.

  Contactpersoon Sammy Temesghen

  Telefoonnummer 0365344360

  Vestiging Almere


  1 maart 2007 om 09:52
  Annet

  @Marco

  Interessant artikel van Tom Hespos, dank voor de link

  @Marcel

  Dank voor de aanvulling, zoals ik met een aantal young professionals gepraat heb zijn het zeker entrepeneurs in de dop. Waar we hopelijk nog veel van gaan horen. Daarom is Generation Next een interessante organisatie. Graag bespreek ik met jou en Mediagilde/Waag Society de mogelijkheden voor een debat.

  De vraag Hit or Hype werd wellicht ondergesneeuwd, maar de avond toonde wel aan dat Second Life toch meer is dan een hype 😉


  1 maart 2007 om 11:18
  Stijn Kruijssen

  Grappig, ook ik heb net als Jeroen nog college gehad van Hans van Driel aan de UvT. Vond het interessante/goede presentaties; al was mijn eigen conclusie dat het geld met Second Life op dit moment vooral verdiend wordt door de professionele bouwers.

  Waar in de presentaties zelfs al verwezen werd naar web 3.0 vraag ik me vooral af; ALS second life (of een ander sociaal/3D platform) al een massamedium wordt op basis van interesse van het publiek; heeft het dan wel de capaciteiten? Bepaalde shops zouden heel leuk kunnen integreren in SL (en ik denk eerlijk gezegd dat het vaak ook een kwestie is dat het “stoer” is om een SL vestiging te hebben) maar als de kerstdrukte eraan komt.. websites kunnen honderden/duizenden bezoekers aan; een SL shop kan misschien maar 20 bezoekers tegelijkertijd ontvangen?

  Vond de presentatie van David de Nood ook erg interessant alleen dat stukje over geluk ging me wat ver. “Om een voorbeeld te noemen: voel je je in het dagelijkse leven gelukkig voel je je ook blij in Second Life.” Je hebt in SL een avatar maar die kan niet zoiets VOELEN als geluk. Je bent in het leven gelukkig of niet; en een ‘spel’ als Second Life kan misschien bijdragen aan dat geluk, maar je hebt toch echt 1 ECHT leven (waarin je ook tijd doorbrengt in Second Life). Maargoed, dat wordt misschien een beetje een filosofisch verhaal (waar een aantal mensen in de zaal overigens ook niet vies van waren getuige de aparte vragen die er gesteld werden).


  1 maart 2007 om 12:50
  Marjolijn Kamphuis

  Hey Stijn! Jij ook hier? 😀

  Ook ik een oud KUBber, erg leuk om eens een oud universitair docent op een marketinglog tegen te komen. Zijn boeken en college’s waren dan ook inderdaad (5 jaar geleden) al vrij bij de tijd en bruikbaar, het ARIA model eenvoudig, doch vaak goed toepasbaar.

  Leuk! 🙂


  1 maart 2007 om 15:06
  Paul van Veenendaal

  500.000 per week?? niet wat veel?


  1 maart 2007 om 15:07
  Nappie

  Dat is bijna elke seconde een nieuwe bezoeker. las een gemiddeld bezoek een minuut duurt staan er nu dus 60 mensen daar. *kuch*onzin*kuch*


  1 maart 2007 om 15:33
  Annet

  Oops, ik had kennelijk mijn powerpointbril niet op, ik heb het gewijzigd Paul, het was inderdaad heel erg veel haha


  1 maart 2007 om 16:27
  frits hanson

  Programma lijkt erg veel op het second life congres in beurs van berlage onlangs. Roadshow van noodlijdende internetbureau’s die zich op second life storten om nieuwe business binnen te halen?


  1 maart 2007 om 18:23
  Peter Luit

  Maar, kunnen we nu ons nu echt eens gaan buigen over de vraag die in de titel stond: ‘hot of hype’?


  1 maart 2007 om 18:40
  media

  @Peter: tja, als je alleen maar evangelisten uitnodigd om te spreken is het antwoord na zo’n avond voorspelbaar. Wellicht goed om een volgende keer – zoals ook hierboven al is gesuggereerd – wat meer balans te vinden in voor- en tegenstanders en er een goede discussie over te voeren. Pas dan kun je een weloverwogen antwoord geven.


  1 maart 2007 om 18:59
  Annet

  @Frits

  Vergeet niet dat er voor het DNB congres in de Beurs van Berlage grof geld werd gevraagd en deze bijeenkomst gratis was 😉 Maar ik ben het wel met je eens dat PR praatjes nou niet bepaald bijdragen aan een avond waarvan je zegt: veel geleerd!


  1 maart 2007 om 19:17
  Marcel van der Heijden

  @Frits: Generation Next organiseert thema avonden voor studenten en young professionals die actief zijn in het interactieve media vakgebied met als doel om hun kennis te verhogen. Ik vind het dus jammer dat jij, gezien de (onbetaalde) tijd die wij erin steken om dit soort avonden te organiseren het vergelijkt met een “Roadshow van noodlijdende internetbureau’s die zich op second life storten om nieuwe business binnen te halen”. Bij ons zitten geen marketing managers van grote bedrijven in de zaal en alle sprekers werken zonder vergoeding aan onze avonden mee. Heel veel “nieuwe business” zalertijdens onze avonden niet plaatsvinden maar dat is ook niet het uitgangspunt van de avond. Dus beste Frits voordat je volgende keer weer te snel een conclusie trekt…

  @Annet: voor de doorgewinterde Second Life reporter had de avond waarschijnlijk niet onwijs veel nieuws te brengen. Maar ik denk dat het voor het gemiddelde lid van Generation Next toch een leuke en leerzame avond was. Wij hebben er in ieder geval van geleerd dat we nooit meer een suggestieve titel “Hit of Hype” aan een avond vastknopen 😉


  2 maart 2007 om 10:51
  frits hanson

  het viel me gewoon op dat de programma’s erg veel op elkaar lijken, vooral dezelfde tot nu toe onbekende 3e rangsbedrijven die zich hier opstorten, zeker niet eerste klasse, Waar blijven Lost Boys, Media Republic, Fabrique etc.?


  4 maart 2007 om 18:53
  Marcel van der Heijden

  @Frits: wat een ongeloofelijk stomme uitspraak. Dat een interactief media bedrijf klein is wil nog niet zeggen dat het een “3e rangs bedrijf” is. Juist dit soort onekende en kleine bedrijven zijn vaak de meest innovatieve. En dat de “grote jongens” zoals Lost Boys en Media Republic hier nog niks mee hebben gedaan. Tja…


  5 maart 2007 om 07:19
  Annet

  In het geval van Frits gebruik ik altijd Google, uit nieuwsgierigheid. Frits als zodanig bestaat niet, wellicht een uitzendkracht van bovengenoemde bedrijven?

  Toch ben ik benieuwd of de “grotere” bedrijven in de Second Life modus gaan, ik weet dat Submarine er in gaat duiken, en dat is geen kleintje.


  5 maart 2007 om 07:40
  frits hanson

  Stukje logica voor beginners: klein wil nog niet zeggen dat je goed bent of innovatief. De betreffende bedrijven bestaan al lang en zijn tot nu toe niet bijster succesvol geweest in hun 2d online metier. Het gaat om creativiteit en visie, niet om matig getalenteerde hype surfers. Verder wens ik iedereen natuurlijk een second chance.


  12 maart 2007 om 19:59

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!