Netto online mediabestedingen met 40% toegenomen

Netto online mediabestedingen met 40% toegenomen

IAB Nederland heeft samen met 21 internetexploitanten en Nielsen Media Research de netto mediabestedingen aan online display advertising over het vierde kwartaal van 2006 in kaart gebracht. Deze netto bestedingen betroffen in dat kwartaal € 41 miljoen, een groei van 38% ten opzichte van Q4 2005 (€ 29,8 miljoen). De totale netto bestedingen bij deze exploitanten steeg in 2006 naar € 137 miljoen, een groei van 40% ten opzichte van 2005 (€ 97,4 miljoen).

Deze omzet is gerealiseerd bij duizenden Nederlandse websites, de grootste online dagbladen, webgidsen en zoekmachines. Deelnemende exploitanten aan deze registratie zijn: IP, Adformatie, Funda, WebAds, Wanadoo, MSN, Netdirect, Tradedoubler, Zylom, Daisycon, Veronica, Lycos, Ilse, IDG, Wegener, Adlink, Testnet, WebRegio, Tapps, Telegraaf en PCM.

IAB-bestuurslid Marcel Udo geeft aan: “Deze bestedingscijfers zijn natuurlijk geen verrassing voor ons. Kwartaal vier is traditiegetrouw de periode waarin de meeste mediabestedingen worden gedaan. Dat wordt hier bevestigd. Het gaat in Nederland, maar in feite wereldwijd, uitstekend met de ontwikkelingen op het gebied van interactive advertising en online marketing. Met deze exploitanten dekken we een groot deel van de markt en deze gegevens zijn zonder meer illustratief te noemen. En omdat het aantal deelnemende exploitanten ten opzichte van 2005 stabiel is gebleven, is de trend ook nog eens representatief.”

Branches die voorop lopen qua online mediabestedingen in 2006 zijn de media (aandeel van 24,1%, was 21,6%), financiële dienstverlening (14,1%, was 17,1%) en telecom/ICT (13,4%, was 17,7%). Udo: “Deze drie branches zijn samen goed voor meer dan de helft van de bestedingen en dat is al jaren zo. Wel zie je dat hun aandeel enigszins terugloopt, ten gunste van bijvoorbeeld zakelijke dienstverlening (van 4,3% naar 5,5%) en industrieproducten (van 2,4% naar 3,5%). Ook de overheidsbestedingen nemen toe, net als voedingsmiddelen en consumentenelektronica.

De online advertentiebestedingen naar advertentiesoort zagen er bij de exploitanten over het vierde kwartaal van 2006 als volgt uit: 57,9% kwam tot stand door banners, buttons en skyscrapers, 20,6% door contentintegratie, 7% door e-mail, 6,5% door pop-ups, pop-unders en interstitials, 4% door search en 4% door barters. Over heel 2006 (tov 2005) zijn de cijfers als volgt:

Button, banner, skyscraper: 49,3% (55,0%)
Pop-up/-under, interstitial: 6,3% (5,6%)
E-mail: 5,2% (6,6%)
Search: 2,1% (4,2%)
Contentintegratie: 34% (25,0%)
Barters & overig: 3,2% (3,6%)

Udo licht toe: “Je mag op basis van deze gegevens en de bestedingen bij partijen als Google, Yahoo Search en een aantal e-mailmarketingbedrijven beslist veronderstellen dat de totale netto online mediabestedingen dik over de € 250 miljoen zijn gegaan in 2006.”

Bron:
Persbericht IAB


DelenEr zijn 12 reacties op dit artikel

 • En nee, ik ga niet opnieuw de discussie voeren dat het jammer is dat Google haar cijfers niet aanlevert om op die manier een totaal beeld te krijgen. Gisteren in de wandelgangen hierover nog gesproken met iemand van Google Nederland en de kans is klein dat Google op korte termijn zal toestaan om deze cijfers te publiceren.

  geplaatst op
 • Off topic: toch wel kicken dat internet in de trein (deze posting is geplaatst ergens tussen Veenendaal en Utrecht); ja ik heb ook zo'n HSDPA-kaartje. Nog geen rekening gehad dus ik hoop dat ik volgende maand nog steeds zo enthousiast ben ;-)

  geplaatst op
 • Ik vind het opvallend dat nog steeds 6,5% van de bestedingen voortkomt uit pop-ups, pop-unders en interstitials.. En verder ben ik benieuwd voor welk deel de internet-spot (zal wel onder het kopje 'overige' vallen) verantwoordelijk is.. En banners, buttons en skyscrapers: ok. Maar mag ik daar dan ook leaderboards en rectangles onder verstaan?

  geplaatst op
 • Ik ben het eens met de reactie van Ron. We hebben de manier van rapporteren lang geleden met een aantal internet exploitanten bepaald, in overleg met toen nog BBC (nu Nielsen). Ik denk dat het goed is om deze vorm van rapporteren tegen het licht te houden.

  Immers:
  waarom rapporteren we banners & buttons los van popups en interstitials? Heeft iemand daaar een boodschap aan?
  Hoe worden advertenties gerubriceerd die gebaseerd zijn op het genereren van kliks? Denk aan linkjes op startpagina, maar ook adsense advertenties, etc. Ik ben van mening dat het onderdeel 'search' aan nadere inspectie onderhevig is.
  Meer van belang van de markt lijkt me hoe het geld wordt afgerekend, bijvoorbeeld een onderverdeling in:
  CPM
  CPC
  CPL
  CPS inkomsten
  Sponsoring
  Content Integratie
  En misschien mis ik nog wel iets.

  Vanmiddag is er een ALV van het IAB, wellicht komt dat ter sprake en anders is het misschien iets dat het nieuwe bestuur 'ns in de groep kan gooien.

  geplaatst op
 • Goed punt Lianne en zoals vanmiddag ook al kort besproken, wellicht moet je een opsplitsing maken naar beide (dus zowel naar kostenmodel en naar advertentietype). Wordt vervolgd!

  geplaatst op
 • Lees net dat Emerce zowel Marcel Udo als ondergetekende heeft aangehaald in haar bericht over de IAB-cijfers en dan met name het ontbreken van de cijfers van Google en Yahoo in het totaalplaatje:

  (...) Er zijn twee routes om toch aan betrouwbare cijfers te komen. Ten eerste zou de regelgeving veranderd kunnen worden. Dan kan worden geëist dat Google en Yahoo duidelijk geven. En je zou de cijfers kunnen betrekken via alle adverteerders. Dan ben je niet afhankelijk van Google en Yahoo. Hoe dan ook, dit soort cijfers is belangrijk om een helder beeld te schetsen ten opzichte van andere media, maar ook om een beeld in de tijd vast te leggen. (...)

  Hebben ze nog vergeten de tweede route te noemen en dat is namelijk om het niet via Google en Yahoo! te spelen maar via de adverteerders en bureaus en op basis daarvan te komen met een goede schatting.

  geplaatst op
 • En uiteraard heeft Peter Wiegman er weer een paar mooie plaatjes van gemaakt!

  geplaatst op
 • Haha, Marco. In je eerste comment geef je aan niet weer de discussie aan te gaan en hier vlak boven toch weer wel via Emerce ;-)

  Helemaal mee eens dat een meting via adverteerders en bureaus meer inzicht zal geven in de bestedingen aan Google en Yahoo. Moeten we onder het genot van een broodje maar eens verder uitdiepen.

  Ben je nou al voorzitter van IAB?

  geplaatst op
 • Overigens heb ik dat idee ook al eens bij BVA neergelegd. 'k Zal nog eens polsen of er belangstelling is voor medewerking.

  geplaatst op
 • Tjsa, die Erwin wist me toch te vinden vandaag en dan kun je natuurlijk niet helemaal niets zeggen ;-)

  Yep, sinds vanmiddag officieel!

  geplaatst op
 • 'k Had niet anders verwacht. We gaan snel een ei eten . . .

  geplaatst op
 • Online is 400 miljoen in 2006!
  Wat een verschrikkelijk bescheiden inschatting Marco. Google deed in 2006 900 miljoen euro. Dus in nederland zou dit bij gelijke bestedingen ongeveer 300 miljoen zijn. Laten we zeggen dat het , ondanks een hogere breedband penetratie in nederland, het ongeveer 225 miljoen is dan komen we uit op zo'n 400 miljoen totaal :-) mag ik 1% voor de moeite van deze berekening?

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.