Google laat aantal RSS-abonnees zien

Google laat aantal RSS-abonnees zien

Zag vanmorgen wel dat mijn RSS-teller een extreem hoog aantal RSS-abonnees aangaf, maar dacht eerlijk gezegd dat het een tijdelijke glitch was van het RSS-statistiekenprogramma Feedburner. Via Arnoud weet ik nu dat Feedburner sinds dit weekend ook het aantal individuele RSS-abonnees via Google applicaties, zoals de Google Reader en Google Personalized Homepage, weergeeft.

Voor Marketingfacts betekent dit een toename met ca. 1,600 RSS-abonnees (32%) en daarmee zitten we inmiddels op een totaal van ruim 5,000 RSS-abonnees. Bloglines is nu niet meer de meest gebruikte RSS-reader maar volgt met ca. 900 RSS-abonnees (17%) op de tweede plaats. Daarna komen Netvibes en Firefox Live Bookmarks met resp. ca. 500 (10%) en 450 RSS-abonnees (9%). Het Windows RSS platform staat met ca. 150 RSS-abonnees op de achtste plaats. Het is duidelijk dat de laatste maanden de desktop RSS-readers zoals RssReader, FeedReader en FeedDemon aan marktaandeel verliezen ten opzichte van een jaar geleden.

Google laat aantal RSS-abonnees zien

Hierboven het aantal geregistreerde Marketingfacts RSS-abonnees voor afgelopen vrijdag (in het algemeen ligt dit aantal iets lager dan voor de metingen op maandag en dinsdag).


DelenEr zijn 29 reacties op dit artikel

 • De aantallen gingen de laatste weken al omhoog m.i. (bij enkele blogs waar ik dit in de gaten houdt, als benchmark t.o.v mijn eigen aantal abonnees), nu dus echt een grote stap vooruit. Mooi dat dit inzichtelijk wordt gemaakt. Zou er nog meer onder water zijn wat nu niet in Feedburner wordt getoond?

  geplaatst op
 • Ah, dat is het dus. Ik wilde al een bijgoochempost plaatsen over het absurde aantal readers vanochtend, maar zie nu waar die vandaan komen. 'k Ga opeens van 650 naar 835. . .

  geplaatst op
 • Ik schrok er ook van, had ik er ineens 19...;-)

  geplaatst op
 • haha, ik was al trots op mijn 150 trouwe lezers! maar een goede ontwikkeling.

  geplaatst op
 • Met alle respect Marco. Ik kijk echt iedere dag je blog maar wordt je zelf niet gek over al het nieuws van Google wat eigelijk geen nieuws is?

  Alles wat ze doen wordt in de media groot uitgemeten, om eerlijk te zijn wordt het een beetje triets.

  geplaatst op
 • @Langace: heb nog zitten twijfelen of ik hier uberhaupt Google in de titel moest meenemen. Het gaat wat mij betreft namelijk niet om het feit dat Google nu de RSS-abonnees laat zien maar dat een ieder die RSS-statistieken meet nu inzicht krijgt in de individuele RSS-abonnees via Google applicaties. Eerder een verklaring dus voor die enorme piek in RSS-gebruik die velen dit weeken hebben opgemerkt.

  geplaatst op
 • Ik vraag me nu wel af welke waarde we op dit moment aan de teller kunnen hechten. Zijn er nog andere, veelgebruikte readers die binnenkort het werkelijke aantal gebruikers gaan tonen zodat we nog meer boosts kunnen verwachten? Met andere woorden, hoe betrouwbaar is de informatie van Feedburner nu, in andere discussies over dit issue wordt daar namelijk nog wel eens over getwijfeld.

  geplaatst op
 • Goed punt Marc en voor mij is dan eigenlijk ook vooral van belang hoeveel traffic het oplevert voor Marketingfacts. Op dit moment komt ca. 30% van het dagelijkse bezoek binnen via RSS-feeds (persoonlijke RSS-readers, webbased RSS-readers maar ook nieuwsportals die gebruik maken van RSS-feeds zoals Google News).

  geplaatst op
 • Grappig we schreven het artikel bijna gelijktijdig en hebben ook een vergelijkbare intro.

  geplaatst op
 • De marktaandelen van de Feedreaders zijn redelijk bekend volgens mij, als je dan de getallen van de grootsten pakt zou je al voor 95% in de buurt moeten zitten. Ik denk dat Google de laatste grote was die zijn getallen nog moest openbaren.

  geplaatst op
 • @Erno Kijk maar eens in Technorati hoeveel blogs gelijktijdig schreven over dit issue en allemaal met een vergelijkbare intro (hier zit er nog één, maar dan gisteren) :-)

  geplaatst op
 • 1600 erbij, dat zijn mooie aantallen!
  Er zelfs iemand die van 1.200 naar 90.000 is gestegen. Hij dacht aan een bugje, maar volgens het FB-team kloppen de gegevens.
  Hopelijk geeft FeedBurner snel weer een update op RSS Market Share, die is inmiddels al twwe jaar oud. Ik denk dat Bloglines niet meer de meest gebruikte reader is.

  geplaatst op
 • Marco: ik vraag wij af hoe Feedburner RSS Reader websites meetelt. Ik zelf heb http://www.gillesdesmit.com/rss gelanceerd om voor mij op simpele wijze meerdere sites bij te kunnen bijhouden. Echter, deze RSS Reader website trekst steeds meer en meer bezoekers en zal daardoor een vertekend beeld opleveren bij hen die Feedreader gebruiken om inzicht te verkijgen in het aantal RSS-abonnees. Althans, is dat zo? Of maakt Feedreader duidelijk onderscheid per client en dus ook websites als eerder genoemd?

  geplaatst op
 • Ik begrijp er eerlijk gezegd weinig van. Iemand een verklaring voor de grote verschillen tussen de ene en andere site? 1,600 extra subscribers is nogal wat. En naast het voorbeeld van Arnoud, wat te denken van de receptensite van Elise Bauer:

  (...) Woah. My subscriber numbers went from 25,000 to 195,000. I had no idea that many people were subscribing to the feed through Google. Typically from my server stats I see 4-7,000 people a day coming in from Personalized Google and another 1000 from the reader. The 195K number seems a bit on the high side given the number of those that actually click-through. If the bump up in numbers is only due to the Google feeds, that would mean 170K from Google, with a click-through rate of 2-4 percent. (...)

  @André, weet jij of de individuele RSS-abonnees via IE7 en Vista gemeten worden? Als dat niet zo is dan kon er nog wel eens zo'n sprong komen in de toekomst.

  geplaatst op
 • @Gilles: als het goed is werden die al wel apart gemeten. Zo zie ik bijvoorbeeld een groot aantal Magpie gebruikers (een typisch voorbeeld van portals die automatisch de feeds van marketingfacts via magpie binnenhalen).

  Welke tool gebruik jij voor het binnenhalen van de feeds voor je site?

  geplaatst op
 • @Marco: ook ik gebruik Magpie. Feedburner maakt deze groep dus inzichtelijk als "Other Readers"? Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar het werkelijke aantal Magpie readers van Marketingfacts. Zou je die eens mee willen nemen in de stats afbeeldingen?

  geplaatst op
 • @Gilles: op dit moment zijn dat er ca. 50. Hieronder de stats voor dezelfde dag als de cijfers die ik hierboven heb laten zien:

  geplaatst op
 • @Marco: geen idee eigenlijk, ik kan er ook niets over vinden. Het enige in de stats wat daar weg zou kunnen komen is " Windows RSS Platform".

  geplaatst op
 • @Marco: Dank! Duidelijk overzicht.

  geplaatst op
 • Ben benieuwd wat de beweging wordt wanneer Outlook 12(RSS imbedded) IE 7 geaccepteerd is en Vista momentum krijgt.. Dan zouden de cijfers nog veel meer moeten stijgen. Toch?

  geplaatst op
 • Ik ging van 1046 op donderdag naar 6116 op vrijdag. ben zelfs het aantal abonnes op MF voorbij. Wie had dat gedacht ;-)

  Binnenkort beginnen wij met fase 2: het aanbieden van regionale feeds.

  geplaatst op
 • Zal RSS dan toch eindelijk gaan aanslaan dankzij Google?

  geplaatst op
 • Dankzij Google maar vooral dankzij de Firefox Live bookmarks en de interne feedreader van IE. Met deze 2 stukjes software hebben alle thuisgebruikers standaard feedreaders op hun pc staan.

  geplaatst op
 • @Andre: bij mij vooral Google: 83% is Google Feedfetcher....

  geplaatst op
 • Marco, dank voor deze post.

  Ook wij schrokken vanochtend van de enorme stijging in de feedburner statistieken, want het effect van de Google personalized homepage is bij ons blijkbaar ook erg groot. Bij de RSS-feed van http://www.computeridee.nl zijn we in feedburner van gemiddeld 3.000 subscribers per dag in het weekeinde ineens omhoog gegaan naar zo'n 17.000 subscribers.

  Wat bij ons wel meespeelt is dat we met Computer Idee in het lijstje met voorbeeldfeeds staan bij Google, waardoor blijkbaar toch veel mensen de headlines hebben toegevoegd aan hun peronalized homepage... :-)

  geplaatst op
 • @ Marco,

  Dank voor deze posting. Ik begon ernstig te twijfelen aan Feedburner. Wij gingen vrijdag opeens van 125 naar 165.

  geplaatst op
 • @Marco: heb jij niet eens in het verleden een lijst geproduceerd met top 20 best gelezen rss feeds? Ik kan bij feedburner niets vinden. Elise Bauer heeft wel heel veel abonnees zeg. Ongelofelijk dat je met 1 druk op de knop 196000 mensen kan bereiken!

  geplaatst op
 • FeedBurner heet een bericht met de gegevens over het marktaandeel van de verschillende rss-readers:
  FeedBurner's View of the Feed Market

  geplaatst op
 • nrnzqtrn sztxeyka http://comsoqmz.com tkbvvjoh guzekmgt ytuvptjs

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.