Top of Flop 2006

Top of Flop 2006

Top of Flop 2006De nieuwe VEA-vakgroep Evolve 2.0 organiseerde gistermiddag in de Rode Hoed te Amsterdam de e-strategy sessie ‘Top of Flop 2006’. Tijdens deze sessie werd teruggekeken naar de meest besproken interactieve ontwikkelingen uit 2006. Onder leiding van Ronnie Overgoor debatteerden Theo van Vugt, Dennis Kramer, Thomas Hamer, Lot Keijzer, Dick Buschman en ondergetekende in een lagerhuis-setting over onderwerpen als virals, Second Life en betaald posten op weblogs. Ook het aanwezige 75-koppige publiek deed volop mee in de discussie.

Helaas heb ik geen aantekeningen gemaakt maar ik zag een aantal heren (en dames) druk schrijven dus er zal ongetwijfeld nog wel een uitgebreid verslag van online komen. Toch alvast de belangrijkste conclusies.

Virals en Second Life werden (met een kleine meerderheid) betiteld als flops van het afgelopen jaar. Bij virals is de kritiek vooral gericht op het feit dat steeds meer adverteerders bureaus vragen om ‘een viral’ waarmee het een commodity is geworden. Vwb Second Life is de kritiek inmiddels wel bekend, voor het bereik hoef je er voorlopig niet in te stappen. En aangezien een groot deel van de aanwezigen vanuit de traditionele mediawereld afkomstig is was dat ook vooral het punt waar de aandacht naar toe ging. Opmerkelijk genoeg werd betaalde postings op weblogs door de aanwezigen betiteld als topper. Mits relevant en transparant is men van mening dat betaalde postings gewoon moeten kunnen. Goed nieuws dus voor partijen als Blogads.nl!


Geplaatst in

DelenEr zijn 12 reacties op dit artikel

 • Het zal wel een blonde vraag zijn maar waarom wordt SecondLife de laatste tijd als flop aangemerkt?

  Is het omdat de hooggespanne media verwachtingen van introducties als ABN en philips niet geslaagd zijn? Is dat gewoon niet een teken dat bedrijven nog niet helemaal in de gaten hebben wat ze er precies mee aan moeten?

  En zijn de traditionele media zelf niet debet aan het hypen van SL? Is het niveau de laatste jaren zo gedaald of is het slechts een persoonlijke observatie dat we tegenwoordig van het ene vluggertje naar de volgende sensatie springen. Moeten we echt een 'weer alarm' hebben om 5cm sneeuw? Moeten we 4 dagen na een windhoos het nog steeds overal op de voorpagina's zien en in ieder 'actualiteiten' programma over hebben?

  Dat ik van de generatie pre RTL-Boulevard ;) ben snap ik best maar dat je tijdens een strategy-sessie durft te beweren dat een van de meest veelbelovende ontwikkelingen, die weliswaar pas in de kinder schoenen staat, van de laatste jaren als flop durft aan te merken... nee dat snap ik niet.

  Tuurlijk SL is pril, het is niet zonder problemen of beperkingen, maar waar kun je op dit moment eerlijker en directer communiceren met je klant/doelgroep ? Waar kun je je als merk creativer onderscheiden en interacten ?

  Gesponsorde (gesencureerde) blogs daar zitten we toch allemaal op te wachten niet?

  geplaatst op
 • De vraag wat maakt iets een top of flop project?


  Is hier een eenduidig antwoord op gekomen Marco? (en voor het gemak dus door de bril van de traditionele media gezien)

  geplaatst op
 • Pfff...het was even diep spitten in mijn geheugen, maar ik heb het verslag nu online staan. Niet altijd was precies helder waarom iets nu top of flop werd, maar vermakelijk was het wel: http://www.molblog.nl/reacties.php/4599

  geplaatst op
 • Is er tijdens de sessie ook gesproken over themweblogs die door bedrijven worden opgezet, zoals mobielbreedband.nl? Interessant om te zien of deze wijze van communiceren tussen merken en gebruikers wordt aangemerkt als kansrijk of just niet.

  geplaatst op
 • Ook hier een uitgebreid verslag ;-)
  http://www.dutchcowboys.nl/marketing/9454

  geplaatst op
 • Quote (Jochem): Dat ik van de generatie pre RTL-Boulevard ;) ben snap ik best maar dat je tijdens een strategy-sessie durft te beweren dat een van de meest veelbelovende ontwikkelingen, die weliswaar pas in de kinder schoenen staat, van de laatste jaren als flop durft aan te merken... nee dat snap ik niet.

  Ik heb zelf in vakgroep gezeten, maar dit begrijp ik ook niet. Second life is wat mij betreft het tegenover gestelde. De ontwikkeling van deze eeuw! Nederland loopt weer eens hopeloos achter!

  De mogelijkheden zijn ongelimiteerd, maar Nederland bezit de creativiteit nog niet om dit in te zien.
  Het mooie is wel dat net als met internet en google, de mensen het vanzelf wel gaan zien :)

  geplaatst op
 • Goed verslag Theo!

  Op een uitzondering na (narrowcasting bijvoorbeeld), waren er dit jaar geen echte tops of flops. Het waren vooral de nuanceverschillen waardoor het dubbeltje naar links of naar rechts viel. Wat bepaalt nu of iets een top is of een flop? De viral werd als flop betiteld omdat het niet maakbaar is terwijl veel adverteerders (volgens het publiek) dat wel denken. Doe mij een viral. Gehyped en dus een flop. Met een wat genuanceerdere blik was eigenlijk iedereen het er over eens dat een viral wel heel krachtig kan zijn en dat je voor succes wel de randvoorwaarden kunt scheppen. Zelfde verhaal voor Second Life. Waarop baseer je nu of het een top (creativiteit? innovatie?) is of flop (bereik? omzet?).

  Om terug te komen op je vraag Kasper; nee er is dus geen eenduidige definitie gegeven van een top of flop en dat maakte ook dat er geen echte tops en flops waren.

  ReclameWeek heeft overigens het persbericht niet helemaal begrepen geloof ik ;-)

  geplaatst op
 • En nu ook een linkje op Adfoblog. Goed om te zien dat de onderwerpen overal tot discussie leiden. En Rudi, bij SL hing het er wel om, de overtuigende meerderheid die we hadden verwacht bleef uit!

  geplaatst op
 • @ Jochem & @ Rudi.
  Second Life mag dan weliswaar een briljant nieuw soort omgeving zijn, dat maakt het nog niet tot een succes. Het argument: dat het nog in de kinderschoenen staat, maakt evenmin dat het in de toekomst dus wel beter zal gaan.
  Second Life (en andere virtuele werelden) heeft (hebben) ongekend veel mogelijkheden, en persoonlijk verwacht ik er ook veel van, maar betreffende afgelopen jaar, 2006, was het qua marketing platform een flop aangezien heel weinig mensen het fenomeen kenden en/of er daadwerkelijk rondliepen.
  Daar komt bij dat Second Life op dit moment niet een doel heeft, dwz, het is geen spel zoals World of Warcraft. Dat maakt i.c.m. de matige besturing, dat het op dit moment een lage retentiewaarde heeft.

  geplaatst op
 • @Mdelouwere

  Van een andere interactieve proffesional had ik wel wat meer verwacht ;-)
  Je maakt namelijk dezelfde fout als de meeste nederlanders die zeggen dat
  Second Life een spel is. Het is namelijk geen spel het is een virtuele wereld
  met zoals je wel goed opmerkte: ongekende mogelijkheden. Daarnaast
  kennen wel veel mensen Second Life. Het is namelijk veel in de media
  geweest oa bij Tros Radar, Volkskrant, Telegraaf etc.

  To be continued ...

  geplaatst op
 • @ Rudi,
  Misschien een beetje knullig geformuleerd door mijzelf, maar ik bedoelde wel degelijk op te merken dat het dus "geen spel" is. (De voorlaatste zin.)

  Anyway, om overigens nog een opmerking te maken over de betaalde BLOG artikelen.
  Ik was dus ook bij de sessie top of flop en wilde graag nog opmerken dat ik het als schokkend ervaar dat een ervaren blogger/merketeer denk dat hij objectief over een telefoon kan schrijven als hij 'm gratis toegestuurd krijgt.
  Wanneer je zelf 400 Euro moet uitgeven (voor de meeste Hollanders een smak geld) en je moet kiezen uit 3 telefoons, pas dan kan je een objectief rapport schrijven.
  Niet dat je als blogger niet je best doet om een objectief rapport te schrijven, maar je bent nu eenmaal positiever gestemd als je iets moois gratis krijgt. Dat hebben die manne van LG nl wel prima in de gaten.

  geplaatst op
 • We kunnen het natuurlijk ook anders doen, we openen de site http://www.vooralsjejeverveelt.nl, gooien hem vol met gesponsorde blogs en het geld gebruiken we voor een goed doel of zo...

  Maar geef ze eens ongelijk, wie wil er nu niet gratis af en toe wat toe geschoven krijgen? En we huren gewoon 10 copywriters in om de hele dag niks anders dan blogs te posten en geld te vangen... dat de consument daar geen trek in heeft boeit toch niemand? De onderneming besteed netjes zijn budget aan de nieuwste topper en de marketeer vult zijn zakken.

  :)

  Het blijft raar om te zien hoe mensen, die zich als professionials opwerpen, toch de essentie en kracht van bepaalde dingen compleet missen...

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.