Hoe Microsoft mijn schoonmoeder gaat helpen

26 januari 2007, 05:15

Gisteravond was ik bij een pizza-sessie van Microsoft in gezelschap van een aantal IT-journalisten. Onder het genot van een pizza informeerden Hans Bos (security chief advisor) en Arnout Hemel (senior businessmanager Windows Live) ons niet over de lancering van Windows Vista, maar over Windows Live Onecare. Een complementair softwarepakket voor XP en Windows Vista, bedoeld om de normale gebruiker te helpen zijn systeem op de juiste manier te beveiligen.

Veel gebruikers hebben totaal geen idee van allerlei security-instellingen of hebben wel een antiviruspakket geinstalleerd maar draaien niet de updates. Windows Live Onecare helpt deze specifieke groep gebruikers middels een zeer eenvoudige interface. Naast antivirus wordt de gebruiker ook geholpen bij het maken van backups, defragmentatie e.d. Centraal item in de interface vormt een Windows Live Onecar icoontje in je taakbalk, waarbij de gebruiker “op zijn minst een schuldgevoel moet krijgen als het icoontje geel wordt” en er dus iets met het systeem aan de hand is.

En als je daar zit met een aantal nerds dan krijg je uiteraard ook de nodige technische vragen over firewalls etc. Dat laat ik graag aan ander blogs over. Wat mij vooral opviel was de insteek vanuit de gebruiker met vrij weinig kennis van pc’s.

Naast het domweg opgeven van directories die je wilt backupen, kun je bijvoorbeeld ook categorieën aangeven zodat je alle foto’s waar ze dan ook staan gaat backuppen. Een groen icoontje in de taakbalk is het ultieme doel, geel is een waarschuwing, rood vereist directe aktie. Dit soort interfaces snapt mijn schoonmoeder ook en dat is vaak een aardige maatstaf 😉 In combinatie met gratis telefonische support is het een mooie zet van Microsoft om een groep gebruikers met weinig kennis te supporten op het vlak van security.

Windows Vista.

Toeval of niet op de terugweg werd er in de Electronische Eeuw bij BNR gesproken over de toegevoegde waarde van Windows Vista. Hoewel de interface bijzonder gelikt is wordt er getwijfeld aan de toegevoegde waarde ten opzichte van een XP-installatie met alle updates. Ik ben dan ook benieuwd hoe hard het gaat lopen met Vista in Nederland.

Dell waar blijf je?

Eerlijk gezegd kan ik persoonlijk niet wachten. Al zou het pakket hetzelfde kunnen, de vernieuwde interface wil ik graag ervaren. Sinds maart vorig jaar heb ik een laptop met een Windows Vista Capable stickertje van Dell. Ik krijg van alles over de emailschutting gegooid van Dell, maar geen mooie aanbieding voor Vista. Een gemiste kans; ze weten dat mijn systeem het aan kan en ik het (vermoedelijk) nog niet heb. Als dat geen conversie tip is….

Tot slot de hamvraag: Wie van jullie gaat in februari Vista aanschaffen en waarom?

Erik van Roekel
Product Owner Chatbot bij ING

Marketingprofessional met ruime ervaring in diverse internetprojecten in de financiële dienstverlening. Passie voor social media en internet in het algemeen. Stond aan de wieg van het ING Webcare Team in 2009 en gaf er 1,5 jaar leiding aan. Was daarna één van de drivers van de social media strategie voor ING Nederland in 2012 resulterend in een nummer 1 notering in de Social Media Monitor van Social Embassy. Werkzaam geweest bij Corporate Communications van ING Groep en van daaruit betrokken bij social media op internationaal niveau. Momenteel Product owner chatbot bij ING. Blogt op persoonlijke titel bij Marketingfacts en van 2004-2014 ook op de achtergrond actief geweest voor Marketingfacts o.a. bij de techniek en de redactie.

Categorie
Tags

4 Reacties

  mangold

  Naast het domweg opgeven van directories die je wilt backupen, kun je bijvoorbeeld ook categorieën aangeven zodat je alle foto’s waar ze dan ook staan gaat backuppen.

  Goh, ’t wordt steeds meer een Apple look-a-like. Microsoft’s volgende stap is waarschijnlijk het volautomatisch defragmenteren…


  26 januari 2007 om 07:33
  evroekel

  @Carl: Ik wist het dat jij zou reageren 😉 Maar ’t klopt wel wat je zegt. En met Vista zelf is dat helemaal het geval.


  26 januari 2007 om 07:42
  Savage

  Ik heb Vista op m’n nieuwe pc geïnstalleerd omdat de DVD speler mijn XP cdrom niet wilde lezen. Uit noodzaak dus eigenlijk. Het draait prima op nieuwe hardware en ziet er best aardig uit. Ik ben nog geen onoverkomelijke problemen tegen gekomen en dat was een positieve verassing.

  Ik ben er nog niet helemaal aan gewend. Ik zie niet wat er mis was met de oude interface van XP en de nieuwe zaken moeten behoorlijk wennen. Veel zaken zitten niet op de plaats waar je ze zou verwachten.

  als Betatester LiveOneCare heb ik een aanbieding gekregen voor 60% korting op de aanschafprijs. Ik ga daar geen gebruik van maken. Ik heb al een gratis virusscanner (AVG), Hitman pro tegen spyware en een goede gratis defragmentatietool vind ik binnenkort ook wel voor Vista.

  Voor niet-techneuten zoals schoonmoeders zou het misschien wel wat zijn, maar mijn ervaring is dat die vaak het nut niet inzien van software waar je voor moet betalen en waarvan ze niet direct het nut zien. Als ze toch problemen krijgen bellen ze wel.


  26 januari 2007 om 09:10
  Elja

  Vanochtend heb ik mijn nieuwe computersysteem met Vista besteld.

  Ik heb al wat met de beta gespeeld en ik vind het er allemaal erg strak uit zien.

  Wellicht zitten er geen hele grote vernieuwingen in Vista, maar kleine dingetjes als de verbeterde zoekfunctionaliteit zijn natuurlijk erg prettig. Daarnaast is er bij een nieuwe PC natuurlijk ook geen reden meer om niet voor Vista te kiezen..

  Liev Onecare heb ik nog niet geprobeerd, maar ik overweeg het wel dus zal zeker de drie maanden gratis probeerversie gaan gebruiken. Nu heb ik aardig wat verstand van computers, maar vind ik het nog steeds handig als 1 pakket alles uit handen neemt. Daarbij schijnt Onecare dat ook aardig te doen zonder je er teveel mee lastig te vallen..

  Elja


  29 januari 2007 om 15:27

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!