• Mobile
  wordt gesponsord door

Opnieuw sterke groei internet in China

Opnieuw sterke groei internet in China

Het halfjaarlijkse internet rapport van het China Internet Network Information Center (CNNIC) is gisteren gepubliceerd. In 2006 is het aantal mensen dat in China op internet zit met 23,4% gestegen (in 2004 en 2005 was dit beide jaren ongeveer 18%) tot een totaal van 137 miljoen mensen. Ook steeds meer mensen kunnen gebruik maken van een broadband connectie, op dit moment heeft ruim tweederde van de internet populatie geregeld een snelle internetverbinding tot zijn of haar beschikking (104 miljoen mensen, een groei van 40%). Toch is nog slechts 10,5% van de bevolking online, en dus is de verwachting dat de groei nog wel een aantal jaren door zal gaan en dat de groeisnelheid zelfs toe zal nemen. Volgens CNNIC kan China over 2 jaar de USA inhalen als grootste internetmarkt.

De meeste Chinese internetgebruikers zijn relatief jong, de twee grootste groepen gebruikers zijn de 18-24 jarigen (35%) en de 25-30 jarigen (30%). Van hen is 58% man, en een zelfde percentage van alle internetgebruikers is ongetrouwd. Omdat de internetpopulatie zo jong is, heeft ze een relatief laag inkomen: 70% van de gebruikers verdient minder dan EUR 200 per maand. De meeste internetters zijn te vinden in de steden, waar het gebruik van internet maar liefst 6 keer zo hoog is als op het platteland.

17 miljoen Chinezen gaan ondertussen het internet op via hun mobiele telefoon. De meeste mensen op mijn kantoor hebben bijvoorbeeld inmiddels een telefoon waarmee je kan surfen en email kan sturen, maar ze gebruiken deze functies slechts sporadisch. De redenen hiervoor zijn vooral de lage snelheid bij mobiel surfen (3G bevindt zich nog steeds in een test fase) en de relatief hoge kosten. Ik verwacht echter dat dit binnen 2-3 jaar heel anders zal zijn, en dat dan in China een groot deel van de bevolking via hun mobieltje op internet zit. In China hebben namelijk 462 miljoen mensen een mobiele telefoon, een veelvoud van het aantal mensen dat op nu op internet zit.


Geplaatst in

DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

 • Het is toch onvoorstelbaar wat er gaat gebeuren als straks die 462 miljoen mobiele telefoongebruikers het internet opgaan met hun mobieltje. Fascinerend!

  geplaatst op
 • @Marc: Je schrijft dat 70% een relatief laag inkomen van minder dan 200 euro per maand verdient. Wat is in China dan een gemiddeld en relatief hoog inkomen?

  geplaatst op
 • @Carl: met relatief laag bedoel ik in vergelijking tot Europa en de US. Voor China is 200 euro per maand best een redelijk inkomen, zeker buiten de grote steden. Ter vergelijking, een gemiddelde net-afgestudeerde econoom of IT'er zou in Shanghai zo'n 250-300 euro per maand verdienen. In kleinere steden is dat eerder 150-200 euro. Salarissen stijgen wel hard, 20% per jaar erbij is heel normaal. En goede mensen moet je veel meer betalen om vast te houden, de toppers weten dat ze veel meer waard zijn.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.