Edelman publiceert wereldwijd onderzoek naar weblogs

Edelman publiceert wereldwijd onderzoek naar weblogs

Blog Readership

Deze week publiceerde het internationale PR-bureau Edelman haar vierde onderzoeksrapport over weblogs (pdf). Centrale thema dit keer is de impact van wereldwijde en locale conversatie in de blogosfeer. Naast veel cijfermateriaal over het gebruik en de rol van weblogs in 10 landen (helaas geen cijfers over de Nederlandse markt), geeft het rapport richtlijnen voor bedrijven over hoe om te gaan met de wereldwijde conversatie in de blogosfeer.

Ik heb inmiddels van Edelman begrepen dat er wel Nederlandse data beschikbaar komt in de jaarlijkse Edelman Trust Barometer waarvan de resultaten binnen twee weken worden verwacht.


DelenEr zijn 13 reacties op dit artikel

 • Het zijn weer de aziatische landen die erg voorop lijken te lopen. Nu maar hopen dat we net zo lang moeten wachten op het overslaan van deze trend als met iMode.

  geplaatst op
 • Blijf het overigens opmerkelijk vinden dat uitgerekend dit bureau dat jaarlijks onderzoek doet naar het gebruik en de invloed van blogs en met een PR-blogger als Steve Rubel in dienst, één van de PR-blunders van het afgelopen jaar op haar geweten heeft: Wal-Mart case.

  geplaatst op
 • Dat was enorm stom van Edelman, maar ze hebben er omstandig het boetekleed voor aangetrokken. Dat kun je van menig andere blunderaar niet zeggen. Bovendien hoor ik er ook positievere reacties op: wie een voorloper is, zoekt ook de grenzen op van wat er eigenlijk mogelijk is. En soms kukel je daar dan overheen. (Waarmee ik overigens die WalMart-actie absoluut niet goed wil praten.)

  geplaatst op
 • @Jeroen: de Wal-Mart case is inderdaad niet goed te praten; dat was een ongelooflijk domme zet! Maar goed, ben blij dat ze regelmatig onderzoek doen en lees met plezier de Edelman-blogs. Heb af en toe wat moeite met Steve Rubel maar ook hij zegt af en toe best aardige dingen ;-)

  @Sipke: ik heb een tijdje geprobeerd de Japanse blogosfeer bij te houden maar het is werekelijk ongelofelijk wat daar gebeurt. Weet iemand nog een goed Engelstalige blog dat de Japanse blogosfeer bijhoudt?

  geplaatst op
 • Erg vreemd dat de Spaanse blogosfeer totaal niet is opgenomen/onderzocht? Deze is namelijk veel groter dan veel van Edelman's onderzochte landen.

  geplaatst op
 • @Paul: ik vraag me uberhaupt af op basis waarvan ze tot deze 10 landen zijn gekomen. Zuid-Amerika is in zijn geheel niet meegenomen en inderdaad is het jammer dat landen als Spanje en Nederland ontbreken in het rapport.

  geplaatst op
 • Over die Japanse blogcijfers heb ik een vraag gepost op de blog van Edelman (moet wachten op moderatie, da's dan weer minder). Geloven wij werkelijk dat driekwart van de Japanners blogs leest? Dat is een absurd cijfers, zeker als je het vergelijkt met de toch al hoge cijfers in andere Aziatische landen als Korea en China. De Japan-sectie in het onderzoek geeft geen verklaring. Sterker nog: de Japanner is verlegen, reageert zelden op blogs en onderneemt al helemaal zelden actie. Het zal best dat het fanatieke bloglezers zijn, maar 74 procent van de bevolking lijkt me wishful thinking...

  geplaatst op
 • Overigens lees ik net op Telegraaf dat China niet blij is met het groeiende aantal bloggers. Ja ... inmiddels zijn het er meer dan 20 miljoen in China.

  The government's concern over the rise of the blog is behind its decision to consider new rules that may require all users to register with their real names before blogging, the report said.

  Dat wordt een aardig werkje ;-)

  geplaatst op
 • Edelman schrijft dat veel Chinezen gaan bloggen omdat ze in het dagelijks leven geen kritische noten mogen plaatsen. Maar daar gaan de nazaten van Mao dus ook weer een stokje voor steken. Hoog tijd dat we van het communisme verlost worden...

  geplaatst op
 • @Jeroen: zoals ik hierboven al aangaf heb ik een tijdje geprobeerd de Japanse blogosfeer te volgen. Je hebt daar bijvoorbeeld blogplatformen zoals web-log.nl met alleen maar blogs van artiesten. Het lijkt wel of iedereen die maar een willekeurig kunstje kan (zingen, acteren, etc) ook een eigen weblog heeft. Japan kent daardoor wel een blogcultuur maar de cijfers zoals Edelman ze nu presenteert lijken mij ook overdreven.

  geplaatst op
 • In China zijn momenteel blogs van bekende Chinese voetballers enorm populair. Wie volgt in Nederland?

  geplaatst op
 • Volgens mij belangrijk dat de source van 't onderzoek zelf betrouwbaar is; Edelman moet dan inderdaad even niet vooraan gaan staan als 't over blogs gaat...Kweenie hoor, maar die Aziatische cijfers + uberhaupt gaan PR-en voor Wal-Mart (zelf vrij vieze handjes) + rustig doorschreeuwen dat je wel weet hoe de blogosfeer in elkaar zit....ff zitten en geschoren worden zeggen ze op de beurs.

  geplaatst op
 • @Marco: niet helemaal blogosfeer.jp, wel veel mobilecomputing.jp is te vinden op Japan's Cellphone Edge.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.