Toen ik eind vorige eeuw met het prediken van ‘brandgagement’ begon, had ik de term nog niet verzonnen. En snapten maar weinig mensen waar ik naartoe wilde, omdat ze die kadrering misten. ‘Identiteit, vormgeving en communicatie’ was hun echt veel te breed, als definitie.
Inmiddels is ‘engagement’ de marketing maatstaf, en weten we allemaal dat de betrokkenheid van je klanten ‘t succes van je campagne bepaalt. Maar zien we die betrokkenheid wat mij betreft nog een beetje teveel als een ‘meetbaar gegeven’, in plaats van als een ‘instrument’.
Ik wil die focus nu verleggen, van passief meten naar actief doen. Van het kijken naar wat er gebeurt, naar het opzettelijk láten gebeuren.
Het belangrijkste woord in de definitie van brandgagement is dan ook ‘opzettelijk’. Brandgagement gaat om het opzettelijk betrekken van je klanten; niet om het reageren op wat er sowieso al gebeurt. Da’s weer een andere tak van de marketing-sport (die overigens minstens zo belangrijk is).
Brandgagement is een investering; een investering in je klanten. Een investering die als je ‘t goed doet meer oplevert dan hij kost, voor zowel je klanten als je bedrijf.
Laat ik afsluiten met een artikel uit YmmY magazine (jan/feb/mrt 2001, pagina 35):
Het grote misverstand
Moderne marketinggoeroes prediken ‘de veeleisende consument’. Volgens hun Woord lopen de winkelstraten over van slimme kopers, die precies weten wat ze willen, waar, wanneer en waarom. Ik heb zelden zo’n onzin gehoord.
De hedendaagse consument is helemaal niet veeleisend, ze is gewoon verwend. Wíst ze maar wat ze wilde, hád ze maar prachtige eisenlijstjes op zak. Dan was je als producent of dienstverlener snel rijk, van ‘t simpelweg naar d’r pijpen dansen.
Nee, haar eisenlijstje telt slechts één regel: “Ik wil nieuwe ervaringen opdoen.” Ze wil dingen meemaken die ze nog niet eerder heeft meegemaakt. Ze wil verrast en verwend worden. Ze schreeuwt “Give it to me, baby!”
Persoonlijke aandacht is het waardevolste goed. Echt: al die rare ‘zoek het zélf maar uit’-concepten zijn al bij voorbaat ten dode opgeschreven. Als je de consument wil plezieren, dan hélp je.
Vorige delen gemist? Klik hier voor deel 1, deel 2, deel 3, deel 4, deel 5 of deel 6.