40 jaar STER

40 jaar STER
, ING Groep
@evr

Andere tijden van de VPRO ging gisteravond in op het 40-jarige bestaan van de STER. Een leuke uitzending die de ontwikkeling van de commercials in 40 jaar laat zien. Diverse personen uit het reclamevak deelden hun ervaringen, waaronder Chris Smeekes oud-directeur van de STER.

In de beginjaren moest iedereen wennen. Het was een tijd van pionieren; Reclamemakers hadden geen verstand van filmen en filmmakers geen verstand van reclame. Humor speelde geen rol, reclame was truttig, spruitjesachtig, aldus reclamemaker Hans van Rijs. In tegenstelling tot nu, wilden bekende acteurs er zelfs helemaal niets mee te maken hebben. Als je vroeger zei dat je in de reclame zat, stond je op feestjes alleen. Zeker in de jaren zeventig was er veel weerstand. Reclame was de stinkende adem van de consumptiemaatschappij. Gaandeweg veranderde deze houding en werd reclame steeds meer geaccepteerd. En met de toename van reclame deed ook de entertainment zijn intrede in de commercials. Wilde je je nog onderscheiden dan moest je sfeer creëren of je ophangen aan een leuke persoonlijkheid om je te onderscheiden zoals Martine Bijl voor Hak en Cora van Mora.

De VPRO heeft enkele oude commercials online gezet o.a. Popla, Paturijn met Rijk de Gooyer en één van de alllereerste commercials voor tampons met Sylvia Krystel. En natuurlijk is de uitzending van Andere tijden ook online te bekijken. Aanrader als je iets meer over de geschiedenis van reclame wilt weten.


Geplaatst in

Delen



Er zijn 4 reacties op dit artikel

 • Jammer dat we het moeten vieren zonder Loeki...

  geplaatst op
 • Sowieso verbaas ik mij dat de STER er zelf heel erg weinig aandacht aan besteed. Waarom geen terugblik? Waarom geen commercials uit de oude doos?

  geplaatst op
 • Ja ik vind ook dat ze hier veel meer mee hadden kunnen, misschien wel moeten, doen.

  geplaatst op
 • Ja, had in deze terugblikken niet wat meer aandacht aan Loeki besteed kunnen worden? Toch jarenlang een rode draad van de publieke tv-reclame's...

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.