Nederlandstalige Wikipedia bereikt mijlpaal

Nederlandstalige Wikipedia bereikt mijlpaal

Wikipedia, de rechtenvrije online encyclopedie, is zonder enige twijfel het meest succesvolle voorbeeld uit de user generated content stroming. Vanmorgen maakte een woordvoerder van de Wikimedia Foundation bekend dat de Nederlandstalige versie van de Wikipedia op dinsdag 26 december de mijlpaal van 250.000 artikelen is gepasseerd. De mijlpaal werd bereikt met een artikel over de Franse kunstschilder en beeldhouwer Pierre Soulages.

Uit de statistieken van Wikipedia blijkt dat de omvang van de Wikipedia elke 9 tot 12 maanden verdubbelt. Dit geldt voor zowel het aantal artikelen, het aantal mensen dat eraan meewerkt en het aantal bezoekers.

De Engelstalige Wikipedia is met 63 miljard pageviews en 1,5 miljoen artikelen de meest populaire Wiki uit de lijst van grootste Wiki’s. De Engelstalige Wikipedia wordt gevolgd door de Duitstalige Wikipedia (500.000+ artikelen), Franstalige Wikipedia (400.000+ artikelen) en verrassend de Poolse Wikipedia (325.000+ artikelen).

Gemeten naar aantal artikelen is Qweki, een wereldwijde directory, met 6,5 miljoen artikelen het grootst, gevolgd door resp. Richdex (6,0 miljoen artikelen), AboutUs (3,0 miljoen artikelen) en de Engelstalige Wikipedia (1,5 miljoen artikelen).


DelenEr zijn 5 reacties op dit artikel

 • Waarom is de Poolse Wikipedia eigenlijk verrassend vierde? De Poolse Wiki bestaat ruim 5 jaar en is begonnen als een onafhankelijk project. Ook wordt al lang een bot ingezet om automatisch websites van overheidsinstellingen af te struinen naar nieuwe artikelen en deze automatisch te plaatsen op de Poolse Wiki.

  Hier in Polen loopt men echt niet zo achter hoor!

  Vanuit een koud Wroc?aw (Polen),
  Jan

  geplaatst op
 • Ik zou een volgorde verwachten die deels gerelateerd is aan het aantal mensen dat de taal spreekt en deels aan de internetpenetratie in het betreffende land. Nu weet ik dat internet in Polen booming is maar Pools is toch geen wereldtaal of vergis ik me daar in?

  Leuk om je in de comments te zien Jan!

  geplaatst op
 • Als dat de formule is dan is de internetpenetratie in NL nog steeds hoger dan in Polen, want het aantal Pools spekenden in de wereld is hoger dan Nederlands sprekenden, maar een wereldtaal zou ik het niet willen noemen ;-)

  En ja, ik ben die regelmatige bezoeker uit Polen die in je stats naar voren komt. Marketingfacts.pl is er nog niet.

  geplaatst op
 • Als je die voor mij zou willen registreren (kan volgens mij niet als buitenlander!?) dan zou dat top zijn. Vragen we Dorri om de Poolse berichten te plaatsen! Ze is ooit al eens begonnen bij één van de Poolse blogportals. Dorri, welke was dat ook al weer?

  geplaatst op
 • Vandaag heeft iemand een donatie van $ 286.800 aan Wikipedia gedaan. Zie Digg.com.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.