TradeTracker gooit met modder?

28 november 2006, 05:21

Ruim een jaar geleden hebben we naar aanleiding van een artikel in Emerce een overzicht proberen te schetsen van de Nederlandse markt voor affiliatemarketing. Een markt die verdeeld wordt door een handjevol partijen waarvan Tradedoubler en Daisycon vorig jaar samen zo’n 80 procent in handen zouden hebben.

Eén van de kleinere spelers in de markt, TradeTracker, stuurde gisteren een opmerkelijk persbericht de deur uit waarin het concurrent Daisycon beschuldigt van klikfraude:

(…) Affiliatemarketingpartij Daisycon, onder andere bekend van Affiliates.nl, heeft klikfraude gepleegd bij concurrent TradeTracker. Door het gebruik van een extern gehost iframe-script, genereerde een medewerker van Daisycon op een kunstmatige manier duizenden kliks per dag voor de bij TradeTracker aangesloten klikcampagnes van onder andere SOS-kinderdorpen en KPN.

TradeTracker is binnen 24 uur achter de fraude gekomen en heeft na onderzoek inmiddels de fraude-kliks teruggedraaid en het account van de fraudeur geblokkeerd. Er is ook direct aangifte van fraude gedaan bij de politie. Klikfraude is op dit moment een zeer gevoelig onderwerp, reden dat TradeTracker dit voorval zeer hoog opneemt. Paul van Doorn van TradeTracker: “Wij zijn altijd erg alert op klikfraude aangezien dit ook het vertrouwen van (potentiele) klanten in onze markt kan schaden. Het feit dat een partij als Daisycon zich hier mee inlaat, is dan ook meer dan schandalig”. (…)

Net als WebDrain, Molblog en Emerce begrijp ik niet waarom je op deze manier de publiciteit zoekt en een concurrent zwart probeert te maken. Peter Olsthoorn van Molblog belde zowel met Paul van Doorn, directeur TradeTracker, alswel met Marco Dobroschelski, directeur van Daisycon. Als ik het goed begrijp dan speelt er al een tijdje een heftige discussie tussen deze partijen en dat zou te maken hebben met het feit dat de branche probeert regels op te stellen en daar zou TradeTracker niet aan kunnen voldoen aldus Dobroschelski van Daisycon.

Hoe het ook zij, ik denk dat alle betrokkenen zichzelf en de branche geen goede dienst bewijzen door met modder te smijten. Steek de koppen bij elkaar zou ik zeggen en kom met heldere richtlijnen die voor zowel de affiliatepartijen als de adverteerders helder zijn.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

16 Reacties

  Rutger78

  Ik durf mijn hand ervoor in het vuur te steken dat Daisycon niet heeft gefraudeerd. Ik werk al jaren naar volle tevredenheid met ze.


  28 november 2006 om 07:47
  Erik

  @rutger78: Dus jij zegt hier dat je per direct alle banden verbreekt wanneer TradeTracker in het gelijk wordt gesteld door de rechtelijke macht?

  @marco: Waarom deze regel “begrijp ik niet waarom je op deze manier de publiciteit zoekt en een concurrent zwart probeert te maken. “?

  Het is in mijn ogen schandalig wanneer Daisycon dit heeft geprobeerd. Deze actie staat verder ook buiten het wel of niet kunnen voldoen aan spelregels. Een partij die dit doet (als de aanklacht gegrond wordt bevonden) dient in alle gevallen nooit meer toegelaten te worden.

  Ik vindt de tekst een beetje zwartmakerij richting tradetracker. Het feit dat Daisycon een gevestigde naam is wil niet zeggen dat ze altijd maar gelijk heben


  28 november 2006 om 08:23
  Barbara M.

  Heb je echt reclame nodig om TradeTracker beter in de markt te krijgen? Kick je er van om Daisycon e.a. op zo’n schandalige manier te beschadigen? Wel Paul, zo zuiver was je niet met Click2Care en ClickPoints… wie was het die een heeeeeeeeel klein beetje fraudeerde…. Daar kan je je al vragen bij stellen…

  En het niet schikken naar een toch wel acceptabel en vrij soepel Keurmerk wat gangbare ‘normen en waarden’ wil bundelen, zegt ook meer dan genoeg. Dus is er maar 1 oplossing en daar zijn, als voorbeel, onze Belgische vrienden heel goed in: het opzetten van een cordon sanitaire. Wie niet schikken wilt, moet maar voelen.

  Trouwens, er is nog wel iets dat niet helemaal zuiver is bij jullie, maar in plaats van meteen moord en brand te schreeuwen, wachten we rustig af voor bewijzen. Dat heet dan iemand in zijn waarde laten en niet zomaar allerlei vunzigheden de wereld insturen. Wordt het al wat spannend daar?

  Of voel je je goed om je in de slachtofferrol te begeven? Marko, ik steek ook mijn hand in het vuur voor Daisycon aangaande deze aantijgingen. Laat je niet kennen.

  Ps: Paul, als je toch niks anders te doen hebt, we zoeken nog een zwarte piet in ons dorp..


  28 november 2006 om 08:37
  Rutger78

  @Erik: Dat neem ik dan zeker wel in overweging. Maar ik vertrouw erop dat Daisycon niets misdaan heeft. Het gaat er bij mij niet in dat ze hun naam te grabbel zouden gooien voor een paar extra kliks.

  “Het feit dat Daisycon een gevestigde naam is wil niet zeggen dat ze altijd maar gelijk heben”

  Hoe denk je dat ze een gevestigde naam zijn geworden? Door jarenlang eerlijk te werken…


  28 november 2006 om 08:42
  Markies

  Los van de vraag of er uberhaupt fraude is gepleegd. Als adverteerder geeft het mij een beeld van deze tak van sport die de wens om duidelijkere regelgeving en transparantie alleen maar groter maakt.

  Sterker nog hoe kan een zichzelfrepecterende branche, die door de aard van werkzaamheden als niet transparant wordt gepercipieerd, werken zonder? Wat mij betreft is het geen wens maar eis. Als daar partijen buiten vallen zal men zichzelf enkel brandmerken als onbetrouwbaar. Hierbij ga ik er wel vanuit dat de branche afspraken geen wassen neus zijn btw…


  28 november 2006 om 08:46
  Anders

  Als je klikfraude constateert vanaf bv. een IP-adres van Daisycon kan ik me voorstellen dat je kwaad bent. Maar dan nog snap ik niet wat TradeTracker met dit persbericht beoogt.

  Er is niet zoiets als slechte publiciteit, zeggen sommigen dan. Onzin. Overal op internet wordt nu weer aangehaald dat TradeTracker niet wenst mee te werken aan een keurmerk. Dat kan zo’n bedrijf nooit goed doen. Bovendien: internet is geduldig. Alle ophef van gisteren en vandaag is over tien jaar nog terug te vinden via Google. Je zou zeker als internetbedrijf toch moeten beseffen dat je niet publiekelijk kunt gaan lopen ruziën?


  28 november 2006 om 08:50
  ssmeding

  Toevallig maak ik incidenteel gebruik van campagnes van beide partijen.

  Als er een kern van waarheid zit in de beschuldigingen die over en weer zijn gegaan, dan moet dit uiteraard op een zuivere wijze worden uitgevochten. Hoewel TradeTracker mijn zege heeft als er inderdaad sprake is van clickfraude, vraag ik me af waarom er voor gekozen is op deze manier de publiciteit op te zoeken.

  Helaas hebben beide kanten voor zover ik weet nog geen statement verspreid onder hun klanten.


  28 november 2006 om 10:13
  Mohamed Abarkan

  Tja, zoals Marco zegt:

  Hoe het ook zij, ik denk dat alle betrokkenen zichzelf en de branche geen goede dienst bewijzen door met modder te smijten. Steek de koppen bij elkaar zou ik zeggen en kom met heldere richtlijnen die voor zowel de affiliatepartijen als de adverteerders helder zijn.

  Ik heb dit ook aangegeven bij een andere blog. Dit schaadt ons allemaal.


  28 november 2006 om 11:07
  Daisycon

  PERSBERICHT

  Beschuldigd door TradeTracker

  28 november 2006

  Afgelopen maandag is Daisycon valselijk beschuldigd van klikfraude door de concurrent TradeTracker.

  Uiteraard geschrokken en verontwaardigd over de manier waarop deze informatie naar buiten is gekomen, lazen wij gisteren en vandaag het nieuws dat in de media wordt verspreid. Volgens TradeTracker zou Daisycon klikfraude hebben gepleegd. Tot op heden ontbreekt nog elke onderbouwing op deze uitspraak.

  We kunnen met zekerheid zeggen dat Daisycon uiteraard niets met klikfraude van doen heeft. We zullen deze valse beschuldiging dan ook niet zomaar voorbij laten gaan. In overleg met onze advocaat over welke stappen het beste ondernomen kunnen worden jegens de valse aantijgingen van TradeTracker.

  We betreuren het ten zeerste dat onze naam op deze manier gebruikt wordt en dat de bedrijfstak op deze wijze in het nieuws moet komen.

  Note:

  Sinds september 2006 is er overleg tussen TradeDoubler, M4N, Daisycon en Zanox om een kwaliteitskeurmerk in te voeren voor affiliatemarketingbedrijven en om cowboypraktijken in de communicatie tegen te gaan. TradeTracker is niet aangesloten bij het initiatief en zegt er ook niet voor open te staan.


  28 november 2006 om 13:58
  steven

  Zolang er niet duidelijk is wat er precies gebeurd is kan je er weinig over zeggen. Daisycon gaat ook niet in op de aantijgingen en houdt zich erg op de vlakte.

  Wat ik wel ervaar als een slechte actie is het vermelden in het persbericht van Tradetracker dat ze zichzelf als “grootste affiliate marketing organisatie van Nederland” zien. Marco geeft in zijn bericht al aan dat TradeTracker een van de kleinere partijen is. Die borstklopperij lijkt mij niet op zijn plaats. En zeker niet bij het bericht wat Tradetracker uitstuurde.


  28 november 2006 om 14:38
  Karel Kolb | Feeder

  Erwin heeft zijn stuk hierover op Emerce om 19.00 uur vanavond op verzoek van Paul van Doorn aangevuld met de volgende zin:

  De huidige verhoudingen zijn daar debet aan, aldus Van Doorn die deelname aan brancheoverleg bij gewijzigde samenspraak niet per definitie uitsluit.


  28 november 2006 om 20:24
  media

  Na(ast) e-mail marketing en search marketing, ligt ook voor affiliate marketing een schone taak voor de nieuwe voorzitter van het IAB!


  29 november 2006 om 00:55
  Linda

  Men is onschuldig tot schuld bewezen is. Geen bewijzen? Niet met modder gaan gooien…Als je zo’n persbericht de deur uit gaat doen zorg dan in ieder geval voor goede bewijzen aan de hand van foto’s oid. Tja en dat is natuurlijk moeilijk.

  Dit kost TradeTracker ook punten mbt hun eigen imago/status. En zover als ik gehoord heb is die al niet zo spannend. Beetje jammer….


  29 november 2006 om 08:50
  thijm

  Paul van Doorn weer op zijn best….

  Tradetracker is niet groot, converteert niet al te best en zal op deze manier niet gaan groeien…


  29 november 2006 om 09:32
  marko

  Wij (Daisycon) hebben nu ook de feitelijk rechtszaak gewonnen en we zijn dus onterecht beschuldigd.

  Tradetracker is veroordeeld om te rectificeren.

  We hebben de argumentatie van de rechter nog niet in handen, maar de uitslag wel.

  Op korte termijn komen we met een persbericht.


  28 maart 2007 om 14:58
  Rutger78

  Gefeliciteerd!

  Ik had ook niet anders verwacht van daisycon!

  Keep up the good work (Y)


  28 maart 2007 om 15:24

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!