• Mobile
  wordt gesponsord door

Universal Music daagt zingende bankmedewerkers voor ‘t gerecht

Universal Music daagt zingende bankmedewerkers voor ‘t gerecht
, Carl Mangold

Ruim 85% van elke euro die je aan muziek besteedt gaat niet naar de artiesten, maar naar hun platenmaatschappij. Maar dan moet je niet meteen denken dat die platenmaatschappijen ‘slapend rijk worden’; ze dagen hiervoor werkelijk álles wat los en vast zit voor het gerecht.

Bij Universal Music zijn nu twee bankmedewerkers de pineut, omdat ze tijdens een corporate meeting een gezellig optredentje verzorgden. Oké, er werd geen CD afgespeeld (maar akoestisch na-gepingeld), en ook de lyrics weken flink af van het origineel, maar toch: als de organisator van de meeting ‘The Bank of America’ heet, en een videootje van het optreden wordt een viraal YouTube succesje, ... dan moet er wel geld te halen zijn. Toch?


Geplaatst in

DelenEr zijn 14 reacties op dit artikel

 • Wat een kansloos bedrijf is Universal Music. Of moet ik oppassen, dat ik daalk ook niet aangeklaagd wordt.

  geplaatst op
 • Nou ja, twee bankmedewerkers die de pineut zijn... Het filmpje moet gewoon van internet worden gehaald, that's it. Bovendien, Bank of America is geen kleine jongen, die hadden de rechten best kunnen betalen lijkt me.

  geplaatst op
 • @anders
  ze hadden het wel kunnen betalen, maar moet dit ook als je op een bedrijfsfeest (of rond het kampvuur/bruiloft etc.) een liedje napingeld met een andere tekst?
  Het is niet zo dat ze het als cover uitbrengen en verkopen of er geld aan verdienen ofzo...

  typerend voor de kortzichtigheid (en krampachtigheid) van de muziekindustrie imho..

  geplaatst op
 • Anders ik vindt jouw reactie toch wel een beetje opmerkelijk hoor! Als zelfs zoiets al niet meer mag! Dan mag je straks helemaal niks meer!! Precies zoals vd Berge zegt... Het nummer wat gezongen wordt, wordt toch niet uitgebracht voor eigen gewin!?

  Het lijkt tegenwoordig wel dat de muziek bedrijven tegenwoordig geen muziek meer willen verkopen, maar alleen nog een inkomstenbron ziet in het aanklagen van mensen...

  Wat denk je zelf dat beter werkt? Een bedrijf die continu op een dergelijke manier in de media komt, of een bedrijf die open staat voor dergelijke leuke initiatieven!?

  geplaatst op
 • Oh jee, moet je tegenwoordig goed opletten als je een liedje meeneuried dat je niet gefilmt wordt. Zit je straks voor de rest van je leven aan een afbetalingsregeling met Universal vast.

  Kansloos bedrijf dat Universal. Ik hoop dat die hele muziekindustrie met donderend geraas instort. Als er één ding is bewezen de laatste jaren, dan is het wel dat we deze dinosaurussen helemaal niet meer nodig hebben in deze tijd.

  geplaatst op
 • De creativiteit van twee desnoods 'cool' te noemen bankmedewerkers wordt de grond ingeboord, maar wordt tegelijkertijd ook wereldwijd bekend. Goed voor hen (banksteltrouwfeestjes opluisteren)én voor Bank of America (positieve online buzz). Slecht voor Universal dat zich hier neerzet als bekrompen organisatie.

  geplaatst op
 • De versie van bank of america begint dusdanig populair te worden dat andere artiesten deze versie spelen. Johnny Marr (ex-Smiths) en David Cross voeren het live uit: http://www.youtube.com/watch?v=nGGChOuCyJk&eurl;=

  geplaatst op
 • Pfffff, das de reden waarom ik al jaren geen film of cd meer koop, ik ben die kortzichtige poenschepperij zo spuug zat dat ik weiger er nog langer aan mee te werken.

  geplaatst op
 • Is toch een hart onder de riem voor onze bankdudes?

  geplaatst op
 • Belachelijk... Nog even en ze gaan ook alle wereldwijd actieve "coverbandjes" aanpakken aangezien zij de nummers exact naspelen :S

  geplaatst op
 • @Noedie e.a. - tsja, ik heb niet zoveel medelijden met Bank of America hoor. Het gaat niet om Roef & Marian die in een campingkantine staan te kreunen of om een individu die een paar nummers deelt via Kazaa, maar om een multinational met een miljardenomzet. Als zij muziek gebruiken voor promotionele doeleinden horen ze daarvoor rechten af te dragen. Het is trouwens vrij professioneel opgenomen met meerdere camera's, niet met een mobieltje of iets dergelijks. Des te meer reden om te vermoeden dat de verspreiding van het filmpje een (guerilla) marketingstunt is. Prima, maar ga dan niet piepen om een paar centen. Als ze muziek gebruiken in TV-reclame, cover of niet, staat daar ook een vergoeding tegenover.

  Vergeet bovendien niet dat Universal Music de contractuele verplichting heeft om de rechten van zijn artiesten te beschermen. Indien UM daar geen of onvoldoende inspanning voor levert, zijn zij op hun beurt aansprakelijk te stellen door de artiesten.

  geplaatst op
 • 't Is dus aan de rechter om te beslissen of het nou gaat om iets binnen eigen sfeer, ala optreden op een camping-karaoke-ding (waar, voor zover ik weet, nog nooit een rechtszaak over is geweest. Zelfs al het gepubliceerd werd op het Internet) of om een puur bedrijfsmatige manier van het uitvoeren (of andere manier van uitoefening met winstoogmerk).

  In het geldende Nederlandse recht (ik denk ook dat iets dergelijks in de VS geld) is overigens de bank sowieso aansprakelijk richting UM (aangezien ze het in hun functie uitvoerden), intern moet de bank het zelf verder oplossen (maar ik denk niet dat ze dat zou lukken cq zullen doen).

  geplaatst op
 • Sic..., maar het verbaast mij niet: dat zelfde Universal wil immers ook een deel van de opbrengst van elke verkochte Zune (lees:mp3 speler); daar staat dan nog niet eens muziek op...

  geplaatst op
 • Echt, wat triest :|

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.