Big brother is watching koe

8 november 2006, 17:39

Onderzoekers van de Animal Sciences Group, onderdeel van Wageningen UR, werken samen met Philips en Microsoft aan een nieuwe en goedkope technologie die het mogelijk maakt om individuele mensen, auto’s en dieren te volgen. Via sensoren worden gegevens verzameld en doorgegeven aan computernetwerken. ASG wil de technologie gaan toepassen op landbouwhuisdieren.

Grote partijen als Philips, het Engelse Imperial College, het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer, Microsoft en Fiat werken in het project aan de soft- en hardware van de nieuwe technologie. Die technologie moet ook artsen in staat gaan stellen om patiënten die zelfstandig wonen beter te volgen, of automobilisten veiliger te laten rijden op de snelweg.

In het project richten de Wageningers zich op toepassingen die boeren informeren over de lichaamstemperatuur, de hartslag of het gedrag van hun dieren. Zo kunnen de veehouders sneller zien of een dier zich afwijkend gedraagt, en misschien bezig is ziek te worden.

Je kunt je voorstellen dat als je alle koeien van Nederland met zo’n sensornetwerk zou uitrusten, en kunt zien waar de dieren zich bevinden, dan kun je epidemische dierziektes sneller zien aankomen en sneller ingrijpen.

Als het gaat om de privacy, is het laatste woord nog niet gezegd. De technologie kan bijvoorbeeld betekenen dat een controlerende instantie bij veehouders in de stal gaat kijken. Dat zullen maar weinig boeren op prijs stellen. Door de sensoren kun je namelijk ook een beetje in de huid van de dieren kruipen, en beter zien of zij zich goed voelen.

What about user experience! Al meer dan 10 jaar ben ik werkzaam in de online scene. Ik analyseer door zowel kwalitatieve als kwantitatieve technieken in te zetten, wat gebruikers nodig hebben, hoe zij zich gedragen op internet en welke drijfveren zij hebben. Met deze verkregen inzichten help ik bedrijven en organisaties hun klanten en relaties te begrijpen en te kijken welke kansen zij hebben om de user experience te verbeteren en te innoveren. Specialiteiten ● UX Research : (remote) usability testen, eyetracking, groepsdiscussies, face-to-face interviews, enquêtes, AB en Multivariate testen, card sorting, tree testen, taakanalyse, Google Analytics ● UX Design : customer journey mapping, user flows, user scenario’s, persona’s, navigatie -en contentstructuur , informatie architectuur, wireframing Alles voor zowel desktop, mobiel, tablet en apps. U kunt mij altijd benaderen voor interim dienstverbanden of freelance opdrachten.

Categorie
Tags

2 Reacties

  oohh

  Is het misschien ook iets voor TBS’ers?


  9 november 2006 om 05:49
  rjmvandiepen

  Ik heb ook gedacht aan TBS’ers. Zou prima kunnen. Alleen kan het kwaad al geschied zijn voordat het is opgemerkt. Daar hebben we onlangs een paar voorbeelden van gezien.


  9 november 2006 om 06:12

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!