Big brother is watching koe

Big brother is watching koe

Onderzoekers van de Animal Sciences Group, onderdeel van Wageningen UR, werken samen met Philips en Microsoft aan een nieuwe en goedkope technologie die het mogelijk maakt om individuele mensen, auto’s en dieren te volgen. Via sensoren worden gegevens verzameld en doorgegeven aan computernetwerken. ASG wil de technologie gaan toepassen op landbouwhuisdieren.

Grote partijen als Philips, het Engelse Imperial College, het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer, Microsoft en Fiat werken in het project aan de soft- en hardware van de nieuwe technologie. Die technologie moet ook artsen in staat gaan stellen om patiënten die zelfstandig wonen beter te volgen, of automobilisten veiliger te laten rijden op de snelweg.

In het project richten de Wageningers zich op toepassingen die boeren informeren over de lichaamstemperatuur, de hartslag of het gedrag van hun dieren. Zo kunnen de veehouders sneller zien of een dier zich afwijkend gedraagt, en misschien bezig is ziek te worden.

Je kunt je voorstellen dat als je alle koeien van Nederland met zo’n sensornetwerk zou uitrusten, en kunt zien waar de dieren zich bevinden, dan kun je epidemische dierziektes sneller zien aankomen en sneller ingrijpen.

Als het gaat om de privacy, is het laatste woord nog niet gezegd. De technologie kan bijvoorbeeld betekenen dat een controlerende instantie bij veehouders in de stal gaat kijken. Dat zullen maar weinig boeren op prijs stellen. Door de sensoren kun je namelijk ook een beetje in de huid van de dieren kruipen, en beter zien of zij zich goed voelen.


Geplaatst in

DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

 • Is het misschien ook iets voor TBS'ers?

  geplaatst op
 • Ik heb ook gedacht aan TBS'ers. Zou prima kunnen. Alleen kan het kwaad al geschied zijn voordat het is opgemerkt. Daar hebben we onlangs een paar voorbeelden van gezien.

  geplaatst op
 • Lijkt me een prima oplossing om heel belastende controles bij dieren overbodig te maken, als het tenminste zover kan worden doorontwikkeld dat het een diagnostisch apparaat wordt.

  Onder aanvoering van Wakker Dier en de Partij voor de Dieren heeft onlangs Hans Dorrestein zijn anti-Hema-worstensong geschreven. Tegen het castreren van biggen. Ik heb me door boeren laten vertellen dat de bloedafnames die vanwege de intensieve teelt noidg zijn, nog veel belastender zijn voor de dieren. Daar horen we niemand over, want het is niet zo sexy als je ballen afknippen.

  Wie weet trouwens wat we nog meer aan de weet komen: het wordt een permanente gezondheidscheck onder de totale populatie! Wow, een statisticus zou er helemaal opgewonden van raken!

  Je zou er zelfs iedere dag de 'stand van de stal' mee kunnen doorgeven op blogs die de kwaliteit van het a.s. vlees checken. Over (ongewenste trouwens) democratie gesproken!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.