• Mobile
  wordt gesponsord door

Video recruitment

Video recruitment

Recent las ik de overtreffende trap van beter goed gejat dan slecht bedacht. Een goede creatief bedenkt prachtige dingen. Een briljante creatief jat de juiste.

Nadat Frank met Rhinofly in Nederland heeft laten zien hoe je een video in kan zetten voor recruitment, volgenden langzaam enkele andere partijen. De teller staat in Nederland inmiddels op vijf stuks.

Yacht ondersteund hun nieuwe wervingssite Upgrade jouw Carrière met een video op YouTube.

En dan hebben we natuurlijk nog Your Future TV Live. Een tweewekelijks live carrière TV magazine. Het businessmodel, en ook de reden om er naar te kijken, ontgaat me persoonlijk. Maar wie weet, ik snap wel vaker niets van de scholieren en studenten generatie die we nu hebben.

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, vooral als er professionele partijen mee bezig zijn. Initiatieven om jezelf te verkopen via een video sollicitatie zijn wat minder succesvol over het algemeen. Hoewel het CWI in Kerkrade het wel aanbiedt aan werkelozen zie ik de toegevoegde waarde niet. Deze Belgische designer / grafisch vormgever zal met zijn video van bijzonder slechte kwaliteit niet echt hoge ogen gooien vrees ik.

 

En als je iets te zeker van jezelf bent, kan het ook erg negatief uitpakken (Engelstalig artikel). De video (je moet twee irritante reclames door voor een sterk geknipte versie) is door YouTube inmiddels verwijderd. Deze video bewijst dat je zelfs in Amerika overdreven zelfverzekerd kan overkomen. Goed, daarvoor moet je wel een video maken waarin je 250 kilo benchpressed, klassiek danst, een tennisbal met 140 km/h serveert en niet te vergeten 7 stenen met een karateslag doormidden slaat, maar toch. In Nederland ben je snel arrogant, dus zou ik me al helemaal inhouden.

Video recruiting: goed voor bedrijven die iets willen uitstralen. Met name geschikt voor de creatieve bedrijven, misschien voor de grote jongens, maar niet voor sollicitanten. Dit tenzij je bijvoorbeeld solliciteert voor een baan waar je presentatie kwaliteiten van belang zijn. Ik moet zeggen dat we bij Media Plaza (waar dit bij enkele vacatures zo is), we nog geen sollicitatie video’s gezien hebben.


Geplaatst in

DelenEr zijn 17 reacties op dit artikel

 • Ik zag de Yacht-video afgelopen week op Frank-ly voorbij komen en moest er hartelijk om lachen. Erg leuk!

  Geinspireerd door je overzicht van video's zat ik te denken om videorecruitment.nl maar die blijkt al weg te zijn door, jawel een werving en selectiebureau dat haar kandidaten presenteert aan de hand van een korte videopresentatie via internet. Ik neem aan dat Bas Kroontje, Manager Marketing en Internet van VideoRecruitment.nl, ook zo nu en dan het internet afsurft en dit ook zal lezen. Tip voor Bas, maak die video's iets aantrekkelijker want ik val er bijna bij in slaap. Of zou het aan het gals wijn liggen dat ik net achterover heb geslagen? ;-)

  geplaatst op
 • Ik zie dat je nu ook een video heb toegevoegd Bas (had zelf de video van Yacht maar toegevoegd ;-). Kwaliteit van de video van de Belgische designer / grafisch vormgever is inderdaad niet best en je zou het dan beter niet kunnen doen. Evenals de demovideo's op videorecruitment.nl die m.i. te saai zijn. Ik denk overigens dat het nog niet eenvoudig is om een goede recruitmentvideo te maken.

  geplaatst op
 • @marco dat is mijn hele punt. Hoe kan je er als sollicitant iets van maken dat het zinvol is? Waar zit die toegevoegde waarde?

  Je hebt er best ludieke tussen zitten. Maar hoe kan je de grens tussen interessant genoeg om te kijken en serieus genomen worden goed leggen?

  Als je als grafisch vormgever of video bewerker of zo iets wilt laten zien, natuurlijk, ideaal, doen. Maar dan moet het wel heel goed zijn, en niet zoals die Belg.

  Als je jezelf wilt presenteren, bijvoorbeeld omdat je programma's bij Media Plaza wilt ontwikkelen en op het podium wilt staan (yes, we're hiring too) kan dat ook positief overkomen. Hoewel het natuurlijk wel heel goed moet zijn.

  Hetzelfde geldt natuurlijk voor TV presentatoren. En heel misschien voor account managers, maar zelfs daarbij denk ik: nee, want verkopen is iets anders dan TV geniek zijn. In mijn vorige baan verkocht ik behoorlijk goed, maar foto of TV geniek ben ik totaal niet.

  geplaatst op
 • "Nadat Frank met Rhinofly in Nederland heeft laten zien hoe je een video in kan zetten voor recruitment..."

  Your Future doet dit al sinds mensenheugenis. Die veer voor "Frank" (redactielid, naar ik aanneem?) is dus zeker niet terecht.

  geplaatst op
 • Ik neem aan dat Bas niet bedoelde dat Frank met Rhinofly als eerste heeft laten zien hoe je video kan inzetten voor recruitment (want daar waren inderdaad al eerder voorbeelden van bekend), maar dat Rhinofly wel als één van de eerste met een virale recruitmentvideo kwam. Bas?

  geplaatst op
 • Your Future TV bestaat inderdaad al veel langer, maar ik denk dat Frank de eerste is die heeft laten zien hoe je zoiets goed doet. En voor mij het belangrijkste, de eerste die op zijn eigen blog ook eerlijk en open de resultaten heeft gemeld. Dan kan je er wat mee zeg maar.

  Ik denk zelf, en dat is niet omdat Frank mede blogger is, ze de eerste GOEDE campagne hebben opgestart. Want zoals ik al eerder zei: leuk, dat your future tv, maar wat kan je er nu mee? Waarom kijken mensen er naar? wat is het model er achter? Ik ben benieuws of ze dat hier kunnen toelichten, of mij cijfers en concrete, harde resultaten kunnen sturen. Dan wijd ik er een hele posting aan.

  Hoeveel mensen kijken er naar? Hoeveel mensen hebben een baan gevonden via Your Future TV? Hoeveel sollicitaties zijn er dankzij hen geweest? Etc.

  geplaatst op
 • Ik had de video via de link hier bekeken en geconcludeerd dat ze alleen maar jonge jongens zochten. Als dat ook zo was werkte hij dus prima, want ik denk niet dat ze veel vrouwelijke sollicitanten hebben gekregen.

  geplaatst op
 • Ik denk niet dat ze zozeer mannen zoeken, alswel dat mannen nu eenmaal 99% van hun doelgroep qua werknemers is. Flash designers en dergelijke zijn er niet zoveel vrouwen.

  geplaatst op
 • @Marjolein (en anderen): Leuk dat onze video weer eens onder het voetlicht komt. We hebben ondertussen weer wat reacties binnen. Dus dank daarvoor :-)
  Wat betreft de sexe van de sollicitanten: We zoeken specifieke functies die, helaas maar waar, nog steeds door mannen wordt gedomineerd. Leeftijd is geen issue, als je maar jong van geest bent, zoals onze 40-jarige Flash Video programmeur. Die samenwerkt met een 20-jarige Actionscript 3-koning.
  Onze vrouwelijke medewerkers (4 op dit moment) vinden de video nog steeds geweldig, snappen de achterliggende tongue-in-cheek humor en begrijpen dat het bij Rhinofly past.
  We hebben zeker wel vrouwelijke sollicitanten gehad voor de functie van projectmanager en accountmanager. En onverdeeld vonden ze de video geweldig.

  geplaatst op
 • Op deze manier krijg je ze nooit natuurlijk :)

  Toen ik HEAO CE deed waren vrouwen ook een minderheid (20% van de klas), toen ik eind jaren tachtig in de ICT begon te werken waren vrouwen ook minderheid. In die tijd heb ik me ook regelmatig druk moeten maken om uitingen die (onnodig) alleen mannen aanspreken (tot en met 'mijnheer/mevrouw' boven klantmailingen zetten ipv alleen mijnheer). Als het bewust is is het geen probleem - op een marketingblog mag ik er toch vanuit gaan dat er in ieder geval nagedacht wordt over doelgroep en een bewuste keus gemaakt wordt ;).

  Zonder uitgebreid te googlen zie ik dat de WO verwante opleidingen 9 % vrouwelijke studenten hebben en de HBO opleidingen 20% dus er moeten er toch een paar rondlopen.

  geplaatst op
 • Frank: op mijn blogje raad ik je aan om voor de volgende campagne eens met bas van der schot te gaan werken :)

  geplaatst op
 • @Marjolein Aparte CE opleiding had je dan. Ik ben een jaar of 6 geleden daar vanaf gekomen en wij zaten toch meer in een 50/50 setting van man/vrouw.

  geplaatst op
 • Dat was het punt ja, Bas. Ik ben er in 1986 van af gekomen.

  geplaatst op
 • Maar ik ben nog heel jong van geest :D :D

  geplaatst op
 • Wervings- en detacheringsbureau SuperActive is begonnen met het werven van callcenterpersoneel via sites als Hyves en YouTube.

  geplaatst op
 • Commlog verwijst vandaag naar Intermediairforward.nl waar viia een webcam sollicitanten een kort filmpje kunnen achterlaten.

  geplaatst op
 • This post is highly informative.I recently came across your blog and have been reading along. I thought I would leave my first comment. I don’t know what to say except that I have enjoyed reading.Thanks for nice info. It’s useful for me. Can you give me some more information with details.
  Freelance
  vacature
  interim
  vacatures
  opdrachten

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.