Video recruitment

28 oktober 2006, 13:32

Recent las ik de overtreffende trap van beter goed gejat dan slecht bedacht. Een goede creatief bedenkt prachtige dingen. Een briljante creatief jat de juiste.

Nadat Frank met Rhinofly in Nederland heeft laten zien hoe je een video in kan zetten voor recruitment, volgenden langzaam enkele andere partijen. De teller staat in Nederland inmiddels op vijf stuks.

Yacht ondersteund hun nieuwe wervingssite Upgrade jouw Carrière met een video op YouTube.

En dan hebben we natuurlijk nog Your Future TV Live. Een tweewekelijks live carrière TV magazine. Het businessmodel, en ook de reden om er naar te kijken, ontgaat me persoonlijk. Maar wie weet, ik snap wel vaker niets van de scholieren en studenten generatie die we nu hebben.

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, vooral als er professionele partijen mee bezig zijn. Initiatieven om jezelf te verkopen via een video sollicitatie zijn wat minder succesvol over het algemeen. Hoewel het CWI in Kerkrade het wel aanbiedt aan werkelozen zie ik de toegevoegde waarde niet. Deze Belgische designer / grafisch vormgever zal met zijn video van bijzonder slechte kwaliteit niet echt hoge ogen gooien vrees ik.

En als je iets te zeker van jezelf bent, kan het ook erg negatief uitpakken (Engelstalig artikel). De video (je moet twee irritante reclames door voor een sterk geknipte versie) is door YouTube inmiddels verwijderd. Deze video bewijst dat je zelfs in Amerika overdreven zelfverzekerd kan overkomen. Goed, daarvoor moet je wel een video maken waarin je 250 kilo benchpressed, klassiek danst, een tennisbal met 140 km/h serveert en niet te vergeten 7 stenen met een karateslag doormidden slaat, maar toch. In Nederland ben je snel arrogant, dus zou ik me al helemaal inhouden.

Video recruiting: goed voor bedrijven die iets willen uitstralen. Met name geschikt voor de creatieve bedrijven, misschien voor de grote jongens, maar niet voor sollicitanten. Dit tenzij je bijvoorbeeld solliciteert voor een baan waar je presentatie kwaliteiten van belang zijn. Ik moet zeggen dat we bij Media Plaza (waar dit bij enkele vacatures zo is), we nog geen sollicitatie video’s gezien hebben.

Bas van de Haterd
Professioneel bemoeial bij Van de Haterd Consultancy

Freelance professioneel bemoeial. Kijkt altijd naar het fundamentele probleem, niet de quick fix. Centrale focus zijn de (online) dialogen met klanten, stakeholders, medewerkers en toekomstig medewerkers (afhankelijk van de opdracht). Actief als interim community manager, projectleider voor nieuwe corporate recruitmentsites, adviseur bij verschillende start ups en inspirator m.b.t. de toekomst van werk (de arbeidsmarkt van de 21e eeuw).

Categorie
Tags

12 Reacties

  media

  Ik zie dat je nu ook een video heb toegevoegd Bas (had zelf de video van Yacht maar toegevoegd ;-). Kwaliteit van de video van de Belgische designer / grafisch vormgever is inderdaad niet best en je zou het dan beter niet kunnen doen. Evenals de demovideo’s op videorecruitment.nl die m.i. te saai zijn. Ik denk overigens dat het nog niet eenvoudig is om een goede recruitmentvideo te maken.


  28 oktober 2006 om 14:22
  Niels

  “Nadat Frank met Rhinofly in Nederland heeft laten zien hoe je een video in kan zetten voor recruitment…”

  Your Future doet dit al sinds mensenheugenis. Die veer voor “Frank” (redactielid, naar ik aanneem?) is dus zeker niet terecht.


  28 oktober 2006 om 23:36
  media

  Ik neem aan dat Bas niet bedoelde dat Frank met Rhinofly als eerste heeft laten zien hoe je video kan inzetten voor recruitment (want daar waren inderdaad al eerder voorbeelden van bekend), maar dat Rhinofly wel als één van de eerste met een virale recruitmentvideo kwam. Bas?


  29 oktober 2006 om 06:26
  marjolein

  Ik had de video via de link hier bekeken en geconcludeerd dat ze alleen maar jonge jongens zochten. Als dat ook zo was werkte hij dus prima, want ik denk niet dat ze veel vrouwelijke sollicitanten hebben gekregen.


  29 oktober 2006 om 16:21
  chi666

  Ik denk niet dat ze zozeer mannen zoeken, alswel dat mannen nu eenmaal 99% van hun doelgroep qua werknemers is. Flash designers en dergelijke zijn er niet zoveel vrouwen.


  29 oktober 2006 om 18:02
  punkey

  @Marjolein (en anderen): Leuk dat onze video weer eens onder het voetlicht komt. We hebben ondertussen weer wat reacties binnen. Dus dank daarvoor 🙂

  Wat betreft de sexe van de sollicitanten: We zoeken specifieke functies die, helaas maar waar, nog steeds door mannen wordt gedomineerd. Leeftijd is geen issue, als je maar jong van geest bent, zoals onze 40-jarige Flash Video programmeur. Die samenwerkt met een 20-jarige Actionscript 3-koning.

  Onze vrouwelijke medewerkers (4 op dit moment) vinden de video nog steeds geweldig, snappen de achterliggende tongue-in-cheek humor en begrijpen dat het bij Rhinofly past.

  We hebben zeker wel vrouwelijke sollicitanten gehad voor de functie van projectmanager en accountmanager. En onverdeeld vonden ze de video geweldig.


  30 oktober 2006 om 07:03
  chi666

  @Marjolein Aparte CE opleiding had je dan. Ik ben een jaar of 6 geleden daar vanaf gekomen en wij zaten toch meer in een 50/50 setting van man/vrouw.


  30 oktober 2006 om 19:26
  marjolein

  Dat was het punt ja, Bas. Ik ben er in 1986 van af gekomen.


  30 oktober 2006 om 19:28
  marjolein

  Maar ik ben nog heel jong van geest 😀 😀


  30 oktober 2006 om 19:29

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!