Televisie oorzaak autisme?

Televisie oorzaak autisme?
, Radio 538

Via mijn dagelijkse nieuwsronde kwam ik via popurls bij de zoveelste “online, personaliseerbare, RSS aggregator”, Feedraider. Daar werd mijn aandacht gegrepen door de headline : “TV really might cause autism.” . Er is nu een onderzoek waarin de relatie wordt gelegd tussen televisie en autisme.

De onderzoekers bestudeerden het aantal autismegevallen in Californië, Oregon, Pennsylvania, en Washington (State). Volgens dit onderzoek is het aantal gevallen van autisme in deze staten toegenomen sinds de komst en verbreiding van kabel televisie in 1980, in tegenstelling tot de staten waar dit nog niet zo was.

De schrijver van dit stuk voorziet een enorme discussie in Amerika aan de hand van dit onderzoek. Ik vraag me af wat de gevolgen zullen zijn op de lange termijn. Is dit weer een duidelijk gevalletje van “in de doofpot” of gaat dit onderzoek ervoor zorgen dat de teletubbies uiteindelijk van de buis moeten.


Geplaatst in

DelenEr zijn 7 reacties op dit artikel

 • Als er al een verband zou zijn, kan dit uitsluitend indirect zijn, aangezien wetenschappelijk is bewezen dat de aanleg voor autisme is aangeboren. Wel is het zo dat de mate waarin de afwijking daadwerkelijk een handicap is voor de persoon in kwestie, voor een deel wordt bepaald door de levensontwikkeling.

  Een toename van het aantal gevallen van autisme kan ook betekenen dat autisme beter wordt onderkend. Misschien was er voor 1980 minder aandacht voor autisme, waardoor niet alle gevallen werden herkend. Vaak hebben mensen een autistische afwijking zonder het zelf te weten.
  Misschien zou televisie zelf een rol kunnen spelen in de bewustwording van de persoon en zijn omgeving. Dit maakt het nog niet tot een daadwerkelijke oorzaak.

  geplaatst op
 • Autisme is een van de meeste erfelijke stoornissen die we kennen. De invloed van televisie zal inderdaad per definitie gering zijn.

  Het originele stuk is trouwens wel wat genuanceerder dan de titel doet suggereren. Ze genereren een hypothese, waarvan ze zelf ook zeggen dat ze daar geen sluitend bewijs voor hebben.

  Het is voor de goede orde geen artikel in een wetenschappelijk blad, dus ook niet peer-reviewed. Des te vreemder dat zoiets veel aandacht krijgt. Zo zie je maar, het gaat erom hoe je het verpakt.

  geplaatst op
 • Dit lijkt op de ooievaar en het aantal kinderen dat wordt geboren. Is er een causaal verband? Nee natuurlijk. Sinds de opkomst van de televisie zijn we ook beter in staat autisme te herkennen. Dat gaat gewoon samen. Bovendien zien ouders op tv ook programma's over autisme en schakelen dan eerder professionals in.

  geplaatst op
 • I wonder what would this mean to gaming? I was wondering awhile ago that the attention span of youngsters are perhaps disturbed by the way they are dealing with computer games, or handheld games (not sure if that is the correction term)

  Would be a really interesting topic to follow.

  geplaatst op
 • leesvoer voor Cindy on Games & Health

  geplaatst op
 • @Sint Smeding. Je schrijft "Misschien was er voor 1980 minder aandacht voor autisme, waardoor niet alle gevallen werden herkend. Vaak hebben mensen een autistische afwijking zonder het zelf te weten".

  Dit klopt. Veel kinderen zijn in die jaren gediagnosticeerd als kinderen met andere problemen, bijvoorbeeld angststoornissen. Pas veel later werden deze kinderen gediagnosticeerd als kinderen met autisme. Angststoornissen waren dan een gevolg van het autisme. Van af dat moment konden deze mensen betere hulp krijgen.

  Veel mensen met Autisme hebben grote moeite om bevredigende relaties te onderhouden. Veel van deze mensen zijn, hoe graag zij dit ook willen, onmachtig om in clubverband te actief te zijn. Het gevolg is dat zij vaak eenzaam zijn. Veel van deze mensen kijken dan ook graag T.V om de avond door te brengen.

  Groet,

  Arnoud

  geplaatst op
 • Excellent site This looks like a great place for contributing excellent specialized information. Your forum is positively benefitial and will promote me in the future. I bookmarked this post and will returning for related articles. I came upon the info that I had already looked everywhere and just could not come across. What a beautiful web site. On my free time I am constantly studying <span >flagstaff roofers</span>.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.