Heeft de aquabrowser potentie?

Heeft de aquabrowser potentie?

Zo nu en dan kom je een aquabrowser tegen. De AquaBrowser, een alternatieve vorm van zoeken naar informatie op een site. Maar wat is nu precies een AquaBrowser? Waarom is het handig? En heeft het systeem ook nadelen? Visueel is het geweldig om te zien. Toch wordt deze zoekmachine nog weinig toegepast. Op dit moment populair in de wereld van bibliotheken en in het onderwijs. 

De AquaBrowser is een zoekmachine die grote hoeveelheden informatie uit verschillende bronnen op de website op een aantrekkelijke en associatieve manier presenteert. Aan de hand van de zoekterm geeft de AquaBrowser een lijst van de gevonden informatie weer; tot zover niets nieuws. Maar de browser geeft ook een woordenwolk, waarin allerlei termen staan die op een of andere manier met de zoekterm te maken hebben. Zo wordt de bezoeker gestimuleerd om met andere trefwoorden verder te zoeken. In feite bouwt de browser een soort mind map op voor de bezoeker, waarmee het zoeken makkelijker wordt.

Zoeken met de AquaBrowser wijkt in eerste instantie niet af van zoeken in de traditionele zoekmachines. Je typt een trefwoord en klikt op Zoeken. Het trefwoord komt centraal in de woordenwolk te staan en de gerelateerde begrippen worden eromheen geplaatst. Je kunt vervolgens op de gerelateerde begrippen klikken om nieuwe trefwoorden op te roepen. De gevonden trefwoorden worden onderscheiden door verschil in grootte en kleur. Hoe groter het woord, hoe belangrijker het is. De kleur geeft het verband met het ingetypte of aangeklikte trefwoord aan.

Voordelen:
Aquabrowser is vooral handig als bezoekers niet voldoende weten over het onderwerp waarnaar ze op zoek zijn. Vaak kunnen zij maar een paar trefwoorden verzinnen, die allemaal net niet het gewenste resultaat opleveren. Met de AquaBrowser gaat zoeken dan sneller. Aquabrowser geeft zelf nieuwe suggesties, waarmee de bezoeker op weg wordt geholpen. Hij komt dan sneller bij zijn uiteindelijke doel. Ook technisch gezien heeft de AquaBrowser voordelen. De AquaBrowser werkt met een full-text zoeksysteem, waardoor u als webbouwer zelf geen zoektermen hoeft op te geven. Bovendien bezit de AquaBrowser zelf al een grote woordenschat met veel varianten op woorden en zelfs met typefouten. Ook is het mogelijk om zelf associaties, zoals vaktermen, toe te voegen.

Nadelen:
De AquaBrowser werkt alleen in internetdocumenten in bijvoorbeeld HTML- of XML-formaat. Dit betekent dat je alle documenten die nu als Word- of PDF-bestand op je site staan, moet omzetten. Dit kost natuurlijk tijd en onderhoud (en dus geld en mankracht). Bovendien zitten er soms rechten op documenten en kan je ze niet probleemloos omzetten. Om nog maar te zwijgen van de tijd die het kost om een papieren document goed om te zetten in een prettig leesbare webtekst! Bovendien is AquaBrowser geen gratis tool en moet er dus voldoende financiering beschikbaar zijn om dit hulpmiddel te bekostigen.

Voorbeelden van de aquabrowser zien we onder andere op de volgende sites:
- Waddenzee
- Kidsbrowser
- Goudanet
- Groningen.nl

Wat mij met name interesseert, is de mening van de zoekmachinespecialisten onder ons over de aquabrowser.


DelenEr zijn 9 reacties op dit artikel

 • Persoonlijk ben ik al een tijdje bekend met de Aquabrowser. Ondanks de geweldige visuele uitstraling ben ik van mening dat de zoekresultaten weinig toevoegen en misschien zelfs wel als gebruikersonvriendelijk ervaren kunnen worden ten opzichte van de "traditionele" Google search.

  Even een proef op de som:
  http://www.waddenzee.nl > visserij > visserijwetgeving
  http://www.waddenzee.nl > visserij > overheidsbeleid

  Resultaat: "Geen documenten gevonden"

  De manier waarop de Aquabrowser omgaat met het opbouwen van een "mind map" vindt ik persoonlijk niet erg logisch en de meerwaarde kan ik niet ontdekken, buiten het feit dat het er visueel goed uitziet.

  Voorbeeld aan de hand van de provincie groningen. Scenario: "Een burger is op zoek naar het digitale loket van de gemeente Groningen" en komt binnen op de website http://www.groningen.nl.

  Probeer nu eens, rekeninghoudend met het bovenstaande scenario, "het digitale loket" te vinden door gebruik te maken van de functionaliteit van de Aquabrowser, dus niet door het "traditionele search veld" te gebruiken.... Succes...

  Meerwaarde van deze manier van zoeken wordt mij niet duidelijk, zie resultaat Google zelfde vraagstelling resultaat Google.

  geplaatst op
 • Een paar jaar geleden heb ik kort meegewerkt aan een project ter voorbereiding van de introductie van een Aquabrowser bij een overheidsinstelling. Klassiek voorbeeld van denken vanuit de techniek en niet vanuit de gebruiker. Ja, het ziet er vriendelijker uit en nodigt uit tot doorclicken. Echter, de zoekresultaten waren niet optimaal en niet alle content was direct voor de gebruiker beschikbaar (lag niet aan de aquabrowser, maar een benodigd abonnement voor een gedeelte van de achterliggende content). Toch is er een behoefte 'ergens' aan dergelijke navigatie, zie 'tagclouds'.

  geplaatst op
 • Dit is eigenlijk al techniek die al jaren bestaat. Kijk maar eens op http://www.thebrain.com. Daar hebben ze mooie software voor dit soort functionaliteit. Een mooi voorbeeld is hun webdirectory http://www.webbrain.com

  geplaatst op
 • Tsja, ik kom uit de ((hoge)school-)bibliotheekwereld en zie geen meerwaarde voor de aquabrowser in ons huidige onderwijs. Chanowski zelf zei (als ik me goed herinner) eens over de aquabrowser dat die vooral ook gemaakt is om leerlingen te stimuleren om het begrip dat ze zoeken in een breder verband te zien. Ik denk dat de aquabrowser daaraan wel voldoet (maar dat doet bijv. zoeken.nl ook), maar ik denk dat de meeste gebruikers gewoon een antwoord op hun vraag zoeken, en niet op zoek zijn naar een breder kader. Op (middelbare) scholen wordt er - voor zover ik weet - bijna niet mee gewerkt door de leerlingen, en ikzelf gebruik 'm eigenlijk ook nooit. Ik heb altijd het gevoel dat het me meer van mijn vraag weghaalt, dan dat ik door de Aquabrowser dichter bij het antwoord kom.

  geplaatst op
 • Ik denk dat je Aquabrowser en associatief zoeken niet als een geheel moet zien. Aquabrowser is immers puur een tool om associatief zoeken mogelijk te maken. Zoals Erik al aangeeft is de software van thebrain.com een mooi alternatief.

  Bij ilse besteden we veel aandacht aan deze manier van zoeken. We hebben dit onder andere toegepast op http://wikipedia.ilse.nl waar we de gebruiker relevante wikipedia onderwerpen tonen wanneer er een onderwerp bekeken wordt. Ook op mp3.nl wordt vergelijkbare technologie gebruikt om de gebruiker door een web van artiesten te begeleiden.

  Vooralsnog zijn onze bevindingen uiterst positief. Wel hangt de toegevoegde waarde sterk af van het type zoekvraag van de gebruiker. In geval van muziek (mp3.nl) is de gebruiker bijvoorbeeld vaak orienterend aan het zoeken. In die situatie werkt associatief zoeken uitstekend. Bij meer concrete / specifieke zoekvragen is er duidelijk minder meerwaarde.

  geplaatst op
 • is het niet veel interessanter om de AquaBrowser ook daadwerkelijk te gebruiken voor het 'Browsen'?
  Dus als alternatief voor het navigeren via de 'hark navigatie' wat associatief navigeren mogelijk maakt ipv een alternatief voor 'gewoon' zoeken.

  geplaatst op
 • AquaBrowser wordt vooral toegepast bij bibliotheken om de waardevolle collecties van de bibliotheek beter toegankelijk worden gemaakt. Zie voor een interessant voorbeeld de website van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (http://www.oba.nl)

  Het associatieve zoeken met behulp van de wolk is een aspect van het zoeken met AquaBrowser. AquaBrowser is een volwaardige zoekmachine die probeert de gebruiker te helpen, daar waar het zoeken met bv. Google frusterend wordt. Hoe vaak heb je in 1 keer de juiste resultaten? Je moet vaak meerdere zoektermen bedenken om tot gewenst resultaat te komen. De wolk van de AquaBrowser helpt je door suggesties aan te reiken. Aan de andere kant wordt ook altijd inzicht gegeven wat je gevonden hebt. Vaak zijn het nl. 1000-en resultaten en weet je dat wat je zoekt ergens moet staat (pagina 4, 10, 46, 100?). Door direct terugkoppeling te geven wat voor resultaten er in je lange lijst staan, kan je eenvoudig inzoomen naar relevanten gedeelten van de resultaten.

  Ook in het onderwijs wordt de AquaBrowser met succes toegepast. Kennisnet gebruikt de AquaBrowser als de zoekmachine voor Davindi (http://www.davindi.nl). Leerlingen zijn hier erg enthousiast over en het helpt ze ook daadwerkelijk beter relevante informatie te ontdekken.

  geplaatst op
 • Het idee spreekt me aan, maar de resultaten zijn nogal mager, ik heb wat gespeeld met de demo op de queenslibrary en ik heb de toegevoegde waarde van het assosiatieve zoeken niet kunnen ontdekken. Dwz, bij de onderwerpen waarop ik zocht (Erzurum, Enver, Amsterdam) vond ik geen associaties die me aanspoorden verder te zoeken, te kijken - de zoekresultaten waren ook nogal beperkt, maar dat zal aan de collectie van de betreffende bieb liggen.

  geplaatst op
 • Aansluitend bij SEO Portal (10/10/06) biedt de Aquabrowser in mijn ogen een goed uitgangspunt voor additionele navigatie. Vergelijk het met de mogelijkheid die je biedt om de bezoeker een ‘toeristische route’ aan te bieden. Vanuit het project Groningen.nl kunnen we concluderen dat hier te snel vertrouwd is op de techniek. De Aquabrowser biedt goede perspectieven mits toegepast in een goed afgebakende ‘contained environment’. Indien je de techniek loslaat op zo’n 1800 URL’s en je regelt de software in de startfase niet goed in, wordt het een warrige boel.

  Zeer praktisch zou het zijn als de techniek van de Aquabrowser kan worden ingezet zonder de woordenwolk zodat je vrij bent in de presentatie van gerelateerde zaken. Zodoende kun je het semantisch zoeken/navigeren onderwater testen, waarbij je in eerste instantie zelf relaties definieert tussen contenttypen. Zodra de onderwater test bruikbare resultaten laat zien zou kunnen worden overgegaan op automatische relaties.

  Gelet op bovenstaande bevindingen en ervaringen adviseer ik om de Aquabrowser additioneel in te zetten, naast Google/vrij zoeken.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.