Zo nu en dan kom je een aquabrowser tegen. De AquaBrowser, een alternatieve vorm van zoeken naar informatie op een site. Maar wat is nu precies een AquaBrowser? Waarom is het handig? En heeft het systeem ook nadelen? Visueel is het geweldig om te zien. Toch wordt deze zoekmachine nog weinig toegepast. Op dit moment populair in de wereld van bibliotheken en in het onderwijs.
De AquaBrowser is een zoekmachine die grote hoeveelheden informatie uit verschillende bronnen op de website op een aantrekkelijke en associatieve manier presenteert. Aan de hand van de zoekterm geeft de AquaBrowser een lijst van de gevonden informatie weer; tot zover niets nieuws. Maar de browser geeft ook een woordenwolk, waarin allerlei termen staan die op een of andere manier met de zoekterm te maken hebben. Zo wordt de bezoeker gestimuleerd om met andere trefwoorden verder te zoeken. In feite bouwt de browser een soort mind map op voor de bezoeker, waarmee het zoeken makkelijker wordt.
Zoeken met de AquaBrowser wijkt in eerste instantie niet af van zoeken in de traditionele zoekmachines. Je typt een trefwoord en klikt op Zoeken. Het trefwoord komt centraal in de woordenwolk te staan en de gerelateerde begrippen worden eromheen geplaatst. Je kunt vervolgens op de gerelateerde begrippen klikken om nieuwe trefwoorden op te roepen. De gevonden trefwoorden worden onderscheiden door verschil in grootte en kleur. Hoe groter het woord, hoe belangrijker het is. De kleur geeft het verband met het ingetypte of aangeklikte trefwoord aan.
Voordelen:
Aquabrowser is vooral handig als bezoekers niet voldoende weten over het onderwerp waarnaar ze op zoek zijn. Vaak kunnen zij maar een paar trefwoorden verzinnen, die allemaal net niet het gewenste resultaat opleveren. Met de AquaBrowser gaat zoeken dan sneller. Aquabrowser geeft zelf nieuwe suggesties, waarmee de bezoeker op weg wordt geholpen. Hij komt dan sneller bij zijn uiteindelijke doel. Ook technisch gezien heeft de AquaBrowser voordelen. De AquaBrowser werkt met een full-text zoeksysteem, waardoor u als webbouwer zelf geen zoektermen hoeft op te geven. Bovendien bezit de AquaBrowser zelf al een grote woordenschat met veel varianten op woorden en zelfs met typefouten. Ook is het mogelijk om zelf associaties, zoals vaktermen, toe te voegen.
Nadelen:
De AquaBrowser werkt alleen in internetdocumenten in bijvoorbeeld HTML- of XML-formaat. Dit betekent dat je alle documenten die nu als Word- of PDF-bestand op je site staan, moet omzetten. Dit kost natuurlijk tijd en onderhoud (en dus geld en mankracht). Bovendien zitten er soms rechten op documenten en kan je ze niet probleemloos omzetten. Om nog maar te zwijgen van de tijd die het kost om een papieren document goed om te zetten in een prettig leesbare webtekst! Bovendien is AquaBrowser geen gratis tool en moet er dus voldoende financiering beschikbaar zijn om dit hulpmiddel te bekostigen.
Voorbeelden van de aquabrowser zien we onder andere op de volgende sites:
- Waddenzee
- Kidsbrowser
- Goudanet
- Groningen.nl
Wat mij met name interesseert, is de mening van de zoekmachinespecialisten onder ons over de aquabrowser.