Heeft de aquabrowser potentie?

9 oktober 2006, 12:16

Zo nu en dan kom je een aquabrowser tegen. De AquaBrowser, een alternatieve vorm van zoeken naar informatie op een site. Maar wat is nu precies een AquaBrowser? Waarom is het handig? En heeft het systeem ook nadelen? Visueel is het geweldig om te zien. Toch wordt deze zoekmachine nog weinig toegepast. Op dit moment populair in de wereld van bibliotheken en in het onderwijs.

De AquaBrowser is een zoekmachine die grote hoeveelheden informatie uit verschillende bronnen op de website op een aantrekkelijke en associatieve manier presenteert. Aan de hand van de zoekterm geeft de AquaBrowser een lijst van de gevonden informatie weer; tot zover niets nieuws. Maar de browser geeft ook een woordenwolk, waarin allerlei termen staan die op een of andere manier met de zoekterm te maken hebben. Zo wordt de bezoeker gestimuleerd om met andere trefwoorden verder te zoeken. In feite bouwt de browser een soort mind map op voor de bezoeker, waarmee het zoeken makkelijker wordt.

Zoeken met de AquaBrowser wijkt in eerste instantie niet af van zoeken in de traditionele zoekmachines. Je typt een trefwoord en klikt op Zoeken. Het trefwoord komt centraal in de woordenwolk te staan en de gerelateerde begrippen worden eromheen geplaatst. Je kunt vervolgens op de gerelateerde begrippen klikken om nieuwe trefwoorden op te roepen. De gevonden trefwoorden worden onderscheiden door verschil in grootte en kleur. Hoe groter het woord, hoe belangrijker het is. De kleur geeft het verband met het ingetypte of aangeklikte trefwoord aan.

Voordelen:

Aquabrowser is vooral handig als bezoekers niet voldoende weten over het onderwerp waarnaar ze op zoek zijn. Vaak kunnen zij maar een paar trefwoorden verzinnen, die allemaal net niet het gewenste resultaat opleveren. Met de AquaBrowser gaat zoeken dan sneller. Aquabrowser geeft zelf nieuwe suggesties, waarmee de bezoeker op weg wordt geholpen. Hij komt dan sneller bij zijn uiteindelijke doel. Ook technisch gezien heeft de AquaBrowser voordelen. De AquaBrowser werkt met een full-text zoeksysteem, waardoor u als webbouwer zelf geen zoektermen hoeft op te geven. Bovendien bezit de AquaBrowser zelf al een grote woordenschat met veel varianten op woorden en zelfs met typefouten. Ook is het mogelijk om zelf associaties, zoals vaktermen, toe te voegen.

Nadelen:

De AquaBrowser werkt alleen in internetdocumenten in bijvoorbeeld HTML- of XML-formaat. Dit betekent dat je alle documenten die nu als Word- of PDF-bestand op je site staan, moet omzetten. Dit kost natuurlijk tijd en onderhoud (en dus geld en mankracht). Bovendien zitten er soms rechten op documenten en kan je ze niet probleemloos omzetten. Om nog maar te zwijgen van de tijd die het kost om een papieren document goed om te zetten in een prettig leesbare webtekst! Bovendien is AquaBrowser geen gratis tool en moet er dus voldoende financiering beschikbaar zijn om dit hulpmiddel te bekostigen.

Voorbeelden van de aquabrowser zien we onder andere op de volgende sites:

Waddenzee

Kidsbrowser

Goudanet

Groningen.nl

Wat mij met name interesseert, is de mening van de zoekmachinespecialisten onder ons over de aquabrowser.

What about user experience! Al meer dan 10 jaar ben ik werkzaam in de online scene. Ik analyseer door zowel kwalitatieve als kwantitatieve technieken in te zetten, wat gebruikers nodig hebben, hoe zij zich gedragen op internet en welke drijfveren zij hebben. Met deze verkregen inzichten help ik bedrijven en organisaties hun klanten en relaties te begrijpen en te kijken welke kansen zij hebben om de user experience te verbeteren en te innoveren. Specialiteiten ● UX Research : (remote) usability testen, eyetracking, groepsdiscussies, face-to-face interviews, enquêtes, AB en Multivariate testen, card sorting, tree testen, taakanalyse, Google Analytics ● UX Design : customer journey mapping, user flows, user scenario’s, persona’s, navigatie -en contentstructuur , informatie architectuur, wireframing Alles voor zowel desktop, mobiel, tablet en apps. U kunt mij altijd benaderen voor interim dienstverbanden of freelance opdrachten.

Categorie
Tags

7 Reacties

    lbroekman

    Een paar jaar geleden heb ik kort meegewerkt aan een project ter voorbereiding van de introductie van een Aquabrowser bij een overheidsinstelling. Klassiek voorbeeld van denken vanuit de techniek en niet vanuit de gebruiker. Ja, het ziet er vriendelijker uit en nodigt uit tot doorclicken. Echter, de zoekresultaten waren niet optimaal en niet alle content was direct voor de gebruiker beschikbaar (lag niet aan de aquabrowser, maar een benodigd abonnement voor een gedeelte van de achterliggende content). Toch is er een behoefte ‘ergens’ aan dergelijke navigatie, zie ’tagclouds’.


    9 oktober 2006 om 16:56
    Margreet van den Berg

    Tsja, ik kom uit de ((hoge)school-)bibliotheekwereld en zie geen meerwaarde voor de aquabrowser in ons huidige onderwijs. Chanowski zelf zei (als ik me goed herinner) eens over de aquabrowser dat die vooral ook gemaakt is om leerlingen te stimuleren om het begrip dat ze zoeken in een breder verband te zien. Ik denk dat de aquabrowser daaraan wel voldoet (maar dat doet bijv. zoeken.nl ook), maar ik denk dat de meeste gebruikers gewoon een antwoord op hun vraag zoeken, en niet op zoek zijn naar een breder kader. Op (middelbare) scholen wordt er – voor zover ik weet – bijna niet mee gewerkt door de leerlingen, en ikzelf gebruik ‘m eigenlijk ook nooit. Ik heb altijd het gevoel dat het me meer van mijn vraag weghaalt, dan dat ik door de Aquabrowser dichter bij het antwoord kom.


    9 oktober 2006 om 17:27
    nikao

    is het niet veel interessanter om de AquaBrowser ook daadwerkelijk te gebruiken voor het ‘Browsen’?

    Dus als alternatief voor het navigeren via de ‘hark navigatie’ wat associatief navigeren mogelijk maakt ipv een alternatief voor ‘gewoon’ zoeken.


    10 oktober 2006 om 03:52
    RichardOsinga

    Het idee spreekt me aan, maar de resultaten zijn nogal mager, ik heb wat gespeeld met de demo op de queenslibrary en ik heb de toegevoegde waarde van het assosiatieve zoeken niet kunnen ontdekken. Dwz, bij de onderwerpen waarop ik zocht (Erzurum, Enver, Amsterdam) vond ik geen associaties die me aanspoorden verder te zoeken, te kijken – de zoekresultaten waren ook nogal beperkt, maar dat zal aan de collectie van de betreffende bieb liggen.


    11 oktober 2006 om 05:12
    Coen van de Steeg

    Aansluitend bij SEO Portal (10/10/06) biedt de Aquabrowser in mijn ogen een goed uitgangspunt voor additionele navigatie. Vergelijk het met de mogelijkheid die je biedt om de bezoeker een ‘toeristische route’ aan te bieden. Vanuit het project Groningen.nl kunnen we concluderen dat hier te snel vertrouwd is op de techniek. De Aquabrowser biedt goede perspectieven mits toegepast in een goed afgebakende ‘contained environment’. Indien je de techniek loslaat op zo’n 1800 URL’s en je regelt de software in de startfase niet goed in, wordt het een warrige boel.

    Zeer praktisch zou het zijn als de techniek van de Aquabrowser kan worden ingezet zonder de woordenwolk zodat je vrij bent in de presentatie van gerelateerde zaken. Zodoende kun je het semantisch zoeken/navigeren onderwater testen, waarbij je in eerste instantie zelf relaties definieert tussen contenttypen. Zodra de onderwater test bruikbare resultaten laat zien zou kunnen worden overgegaan op automatische relaties.

    Gelet op bovenstaande bevindingen en ervaringen adviseer ik om de Aquabrowser additioneel in te zetten, naast Google/vrij zoeken.


    11 oktober 2006 om 06:38

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!