4 uitgangspunten voor het verbeteren van de homepage conversie

13 september 2006, 05:35

De homepage is de belangrijkste pagina van je website. En meteen ook de moeilijkste. De homepage moet zo zijn ingericht dat een bezoeker direct een goed beeld krijgt wat hij op de site kan vinden (en wat niet). De 4 uitgangspunten dienen als leidraad om je homepage na te lopen, verbeteringen door te voeren en conversie te verhogen:

1. Bezoekersprofiel(en)

Zijn er uitgebreide bezoekersprofielen beschreven van de beoogde doelgroep(en). Hoe uitvoeriger de beschrijving hoe beter je in de huid van je klant kan kruipen, hoe beter je de bezoeker kan bedienen. Voor meer achtergrond informatie over het opzetten van profielen: zie de recente post ‘personas wat zijn dat’

2. Outside-in

Bij het vaststellen van de inhoud van de homepage staat de bezoeker centraal. Niet het bedrijf. Voorkom een inside-out benadering waarbij de interne bedrijfsdoelstellingen centraal komen te staan en er veel intern gerichte informatie op een site komt die eigenlijk bedoeld is voor de interne medewerkers en niet voor de bezoekers van de website. Bezoekers zijn in eerste instantie niet geïnteresseerd in de geschiedenis van het bedrijf of hoe succesvol je jezelf vindt. Gebruik op de website ook de taal die de doelgroep spreekt, dus geen vaktermen in teksten.

3. Het belangrijkste eerst

De homepage is de etalage van je webwinkel. Het moet een goede afspiegeling zijn van wat je te bieden hebt, maar niet alles is even belangrijk. Toon direct op je homepage het product of dienst dat je levert. Nog vaak genoeg kom je websites tegen waarbij het assortiment pas na 2 of 3 kliks getoond wordt. Bezoekers zijn onrustig, ongeduldig en onzeker. Hoe sneller ze de informatie vinden waar ze naar op zoek zijn hoe beter.

4. Service- versus verkoopgerichte navigatie

Maak een onderscheid tussen servicegerichte en verkoopgerichte navigatie. Onder een servicegerichte navigatie komen de onderwerpen die niet direct met de transactie maken hebben zoals: veel gestelde vragen, pers, sitemap, algemene voorwaarden etc. Een servicegerichte navigatie heeft een minder prominente positie op de homepage dan de verkoopnavigatie. Bij de verkoopnavigatie staat het verkoopproces en de transactie centraal.

En zoals ook in de post van “10 conversietips van bezoeker naar boeker” als laatste punt is gemeld gaat het om meten = weten = verbeteren. Het optimaliseren van een website is een continu proces. Alleen door er veel mee bezig te zijn en te doen ervaar je wat wel en niet werkt. Veel plezier met het nalopen van de homepage en het verbeteren van de conversie.

Martin van Kranenburg
Trainer. Spreker en auteur bij Schrijven voor het Brein

Martin van Kranenburg is auteur van het boek Schrijven voor het Brein. Conversie is 95% psychologie. Tekst de belangrijkste aanjager. Ontdek de kracht van neuromarketing in tekst.

Categorie
Tags

1 Reactie

    everhoog

    Outside-in: om de mate waarin je de klant centraal zet op je website te meten, kan je even je URL intypen op http://www.ikke-ikke.nl


    13 september 2006 om 05:59

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!