Dagblad De Morgen begeeft zich op glad ijs

5 september 2006, 05:04

Jesse Wynants meldt dat het Vlaamse dagblad De Morgen zich op glad ijs begeeft doordat het foto’s van de fotocommunity Flickr.com op haar site heeft gebruikt zonder daarvoor toestemming te vragen. Uiteraard leidt dit tot discussie op Flickr met als gevolg dat De Morgen de foto’s inmiddels van haar website heeft verwijderd. Maar het zal niemand verbazen dat er inmiddels screendumps in omloop zijn waarmee het bewijs is vastgelegd.

Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik zelf ook wel eens een foto ‘leen’ van Flickr, maar daar altijd de bron bij vermeldt. Beetje naief dus van De Morgen om te denken dat ze ongemerkt foto’s van de online community kon gebruiken. Ben benieuwd of dit verhaal nog een staartje krijgt.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

7 Reacties

  Pieter Grosfeld

  Niet erg slim van de Morgen. Ik vraag me alleen wel af in hoeverre een screendump als bewijsmateriaal kan dienen.


  5 september 2006 om 06:47
  media

  Ik denk dat ze juridisch gezien geen risico lopen; het is vooral imago-schade. Verbaasd me eerlijk gezegd dat de concurrentie van De Morgen hier nog niet op is ingesprongen (of heb ik die wellicht gemist?).


  5 september 2006 om 07:03
  punkey

  “Beetje naief dus van De Morgen om te denken dat ze ongemerkt foto’s van de online community kon gebruiken.”

  is dat zo? Want ik zit me dat wel eens af te vragen. Hoe kun je nagaan of iemand anders jouw foto’s gebruikt die op Flickr staan? Je kunt de foto’s zo downloaden en een andere naam geven. Dus dat werkt niet. Hoe kun je dat nagaan?

  Ik ben een groot voorstander van het CC principe, maar ik vraag me wel af hoe dit stand kan houden zonder een goed controlesysteem.

  Ik hoor graag wat ideeen en ontwikkelingen over dit gebied.


  5 september 2006 om 07:46
  Bert

  “Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik zelf ook wel eens een foto ‘leen’ van Flickr, maar daar altijd de bron bij vermeldt”.

  Het is wel erg naiëf om te denken dat je met het vermelden van de bron onder het copyright uitkomt. Dat is geen ‘lenen’, maar blijft stelen…


  5 september 2006 om 08:53
  media

  Mee eens Bert, vandaar dat ik het er dus expliciet heb bij vermeld. Ik worstel overigens al langer met de vraag hoe om te gaan met beeldmateriaal die we via Flickr of Google Image vinden en gebruiken binnen dit weblog.


  5 september 2006 om 08:56

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!