Dagblad De Morgen begeeft zich op glad ijs

Dagblad De Morgen begeeft zich op glad ijs

Jesse Wynants meldt dat het Vlaamse dagblad De Morgen zich op glad ijs begeeft doordat het foto’s van de fotocommunity Flickr.com op haar site heeft gebruikt zonder daarvoor toestemming te vragen. Uiteraard leidt dit tot discussie op Flickr met als gevolg dat De Morgen de foto’s inmiddels van haar website heeft verwijderd. Maar het zal niemand verbazen dat er inmiddels screendumps in omloop zijn waarmee het bewijs is vastgelegd.

Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik zelf ook wel eens een foto ‘leen’ van Flickr, maar daar altijd de bron bij vermeldt. Beetje naief dus van De Morgen om te denken dat ze ongemerkt foto’s van de online community kon gebruiken. Ben benieuwd of dit verhaal nog een staartje krijgt.


Geplaatst in

DelenEr zijn 9 reacties op dit artikel

 • Niet erg slim van de Morgen. Ik vraag me alleen wel af in hoeverre een screendump als bewijsmateriaal kan dienen.

  geplaatst op
 • Ik denk dat ze juridisch gezien geen risico lopen; het is vooral imago-schade. Verbaasd me eerlijk gezegd dat de concurrentie van De Morgen hier nog niet op is ingesprongen (of heb ik die wellicht gemist?).

  geplaatst op
 • Ik heb het idee dat het allemaal met een sisser is afgelopen.

  "They're sorry - and they will pay decent royalities. So this case has come to a good end - and I appreciate that "De Morgen" explained how the pictures ended up on their website." Aldus fabianmohr.

  PS. Offtopic. Bugreport: Bij het bekijken van een preview verwijdert dit invoerveld de URL (FF op XP)

  geplaatst op
 • Laten we het dan eerst even omdraaien naar Flickr toe http://www.flickr.com/search/?q=playboy+cover&m=text
  Daar hoor je niemand over.
  Zelf heb ik wel eens een full lenght film "Leaving Las Vegas" beschikbaar gezien via Google Video search.

  geplaatst op
 • "Beetje naief dus van De Morgen om te denken dat ze ongemerkt foto’s van de online community kon gebruiken."
  is dat zo? Want ik zit me dat wel eens af te vragen. Hoe kun je nagaan of iemand anders jouw foto's gebruikt die op Flickr staan? Je kunt de foto's zo downloaden en een andere naam geven. Dus dat werkt niet. Hoe kun je dat nagaan?
  Ik ben een groot voorstander van het CC principe, maar ik vraag me wel af hoe dit stand kan houden zonder een goed controlesysteem.
  Ik hoor graag wat ideeen en ontwikkelingen over dit gebied.

  geplaatst op
 • @Frank, In het offline geval is hetzelfde ook mogelijk als kranten de oorsprong van foto's die ze uit fotobanken halen verduisteren en plaatsen als de hunne. Hoe zou je dat controleren?

  Er is voor auteursrecht geen goed controlesysteem behalve dan het te melden wanneer je het ziet. In het digitale geval zou je alle media kunnen scannen op patroon-matches om te zien wat op elkaar lijkt, maar dat is een redelijk intensieve operatie.

  De Morgen had zich veel gezeik kunnen besparen door te zoeken op CC-by gelicenseerde foto's via de Flickr zoekmachine: http://www.flickr.com/search/advanced/ Die mag je namelijk plaatsen zonder toestemming.

  geplaatst op
 • "Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik zelf ook wel eens een foto ‘leen’ van Flickr, maar daar altijd de bron bij vermeldt".

  Het is wel erg naiëf om te denken dat je met het vermelden van de bron onder het copyright uitkomt. Dat is geen 'lenen', maar blijft stelen...

  geplaatst op
 • Mee eens Bert, vandaar dat ik het er dus expliciet heb bij vermeld. Ik worstel overigens al langer met de vraag hoe om te gaan met beeldmateriaal die we via Flickr of Google Image vinden en gebruiken binnen dit weblog.

  geplaatst op
 • TIP: Zorg er voor dat je een Marketingfacts contribute poule of tag maakt Gothamist heeft dat al een tijd gelden gedaan en het werkt prima op een enkele spam foto na. We hebben aan de bloggers campagne ook een tag en poule verbonden. Uit beleefdheid vraag ik wel aan iedere individuele blogger toestemming om de foto's te mogen gebruiken. Voor Marketingfacts lijkt mij dit een prima optie je kan dan ook gelijk een Flickr badge aan, bijvoorbeeld, onderaan de linker kant plaatsen.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.