Foto + foto + .. + foto = 3D beeld

Foto + foto + .. + foto = 3D beeld

Foto + foto + .. + foto = 3D beeld

Op phototour.cs.washington.edu staat een videodemonstratie (wmv) hoe wetenschappers uit foto’s die gewone mensen hebben genomen een 3D reconstructie kunnen maken. De Trevi Fonteinen in Rome, een traditioneel plein in Praag of de Notre Dame in Parijs: de foto’s van ons zelf en van onze mede wereldbolbewoners maken de reconstructie mogelijk. En vervolgens kunnen we daar á la Google Earth door heen vliegen, in- en uitzoomen.

Op zich lijkt dit een heel technische ontwikkeling en irrelevant voor de marketeer. Maar als straks deze reconstructie ook uit video gemaakt kan worden en ook nog eens realtime, kunnen we al het nieuws in de wereld, direct live volgen en ook nog eens 3D door het landschap vliegen. We zullen straks het nieuws (opnieuw) op een andere manier tot ons nemen. De veranderingen van vandaag (oa blogs) zijn daar slechts voorlopers van. De wereld van blogs is pas de textuele variant van het registreren en beschrijven van de wereld en het nieuws door gewone mensen. Als straks beelden en daarna video’s worden geintegreerd hoeven we niet meer te luisteren naar verslaggevers maar pluggen we direct in op de ‘meest bekeken route’. Nogmaals, geen voer voor morgen maar iets dat aangeeft dat de wereld blijft veranderen en dat elke organisatie en welke werknemer zich moet voorbereiden op ‘permanente verandering; permanente evolutie’. En dat van een ‘volwassen worden’ van een medium de komende tien jaar nog geen sprake is. Het is allemaal pas net begonnen.


Geplaatst in

DelenEr zijn 10 reacties op dit artikel

 • Moet je eens voorstellen wat de uitkomst zal zijn, als je deze techniek los laat op Flickr....

  geplaatst op
 • Het wachten is op een nieuw foto/videoformaat die behalve datum, tijd ook plaats (lengte/breed graad uit GPS of Galileo coordinaten) en richting (met kompas) opslaat....

  geplaatst op
 • Ja, een vergelijkbare opmerking maakte ik ook bij deze posting op Blueace. Maar zoiets is er dus min of meer al.

  geplaatst op
 • Een leuke tool om makkelijk zelf je 3D foto´s te maken is picturecloud. Een combinatie van twee van dergelijke diensten zou natuurlijk helemaal mooi zijn. Voorlopig staan er op Flickr voldoende foto's van beroemde objecten waarmee je dus zelf je 3D imagecloud kan maken.

  geplaatst op
 • Researchers aan het Carnegie Mellon University gaan nog een stapje verder, en maken op basis van slechts één foto een 3D object.

  geplaatst op
 • @Carl: mooi idd. Weet jij hoe ze dit doen?
  Ik vermoed dat ze uitgaan van perspectief, lijnen doortrekken naar de horizon, aannames doen over de omvang van het object en vervolgens reconstrueren. Erg interessant in elk geval.

  geplaatst op
 • @Erik: Zoiets, maar dan nog een stapje verder waarbij de camera in de foto zelf de locatie/richting/tijd vastlegt. Dat wordt dan meteen standaard en kan iedereen vrolik mailen, sharen, kopieren e.d. terwijl de gegevens erin blijven. Dat kan hier niet het geval zijn, volgens mij of vergis ik me?

  geplaatst op
 • @Erwin: De software van die Carnegie Mellon University researchers stelt inderdaad een 3D model samen op basis van perspectieflijnen, en beplakt dat model vervolgens met stukjes uit de foto. Ze werken er overigens al een tijdje aan, hun eerste versie herkende slechts één rechthoekig gebouw op een leeg grasveldje ;-)

  geplaatst op
 • Volgens mij is dit dezelfde technolgie is die Microsoft nu uit aan het werken is met hun programma Photosynth.
  Grappig om te zien dat de interface toch aardig aangepast is.

  Ik ben benieuwd wanneer deze technolohy wijd beschikbaar komt.
  Het is een interessante ontwikkeling!

  geplaatst op
 • @ Elja: "Check out the technology preview of Photosynth from Microsoft Live Labs. Photosynth is based on this research." :)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.