Foto + foto + .. + foto = 3D beeld

4 september 2006, 15:19

Foto + foto + .. + foto = 3D beeld

Op phototour.cs.washington.edu staat een videodemonstratie (wmv) hoe wetenschappers uit foto’s die gewone mensen hebben genomen een 3D reconstructie kunnen maken. De Trevi Fonteinen in Rome, een traditioneel plein in Praag of de Notre Dame in Parijs: de foto’s van ons zelf en van onze mede wereldbolbewoners maken de reconstructie mogelijk. En vervolgens kunnen we daar á la Google Earth door heen vliegen, in- en uitzoomen.

Op zich lijkt dit een heel technische ontwikkeling en irrelevant voor de marketeer. Maar als straks deze reconstructie ook uit video gemaakt kan worden en ook nog eens realtime, kunnen we al het nieuws in de wereld, direct live volgen en ook nog eens 3D door het landschap vliegen. We zullen straks het nieuws (opnieuw) op een andere manier tot ons nemen. De veranderingen van vandaag (oa blogs) zijn daar slechts voorlopers van. De wereld van blogs is pas de textuele variant van het registreren en beschrijven van de wereld en het nieuws door gewone mensen. Als straks beelden en daarna video’s worden geintegreerd hoeven we niet meer te luisteren naar verslaggevers maar pluggen we direct in op de ‘meest bekeken route’. Nogmaals, geen voer voor morgen maar iets dat aangeeft dat de wereld blijft veranderen en dat elke organisatie en welke werknemer zich moet voorbereiden op ‘permanente verandering; permanente evolutie’. En dat van een ‘volwassen worden’ van een medium de komende tien jaar nog geen sprake is. Het is allemaal pas net begonnen.

Erwin van Lun
Futurist and Angular Engineer bij Your Future Is Now!

Futurist Erwin van Lun startte op MarketingFacts in 2005, direct na publicatie van zijn boek "Van Massamerk naar Mensmerk" dat toen een nominatie kreeg voor de Marketing Literatuur Prijs. Het boek beschreef de toestand van media, marketing en merken in de toekomst van 2015 en Erwin volgde de ontwikkelingen in de eerste jaren op de voet. Nu blijkt dat zijn voorspellingen waarheid zijn geworden helpt hij mensen om zélf de toekomst trefzeker te voorspellen en heeft hij zijn voorspellingen voor 2020, 2030 en 2050 al weer klaar voor publicatie in het boek 'Utopia Manifesto 2050'. In 2009 stortte Erwin zich helemaal op Chatbots.org (http://www.chatbots.org), zijn wereldwijde industry portal op het gebied van intelligente kunstmatige karakters en in 2015 sloot hij zich aan bij het Bemer netwerk (http://yourfuture.bemergroup/nl) om mensen te helpen zichzelf te resetten: gezond, vitaal en creatief: helemaal klaar voor de toekomst! In 2017 zag hij de bezoekersaantallen van Chatbots.org weer flink stijgen en besloot dat het tijd werd voor de terugkeer naar het prachtige veld van humanlike AI.

Categorie
Tags

8 Reacties

  evroekel

  Moet je eens voorstellen wat de uitkomst zal zijn, als je deze techniek los laat op Flickr….


  4 september 2006 om 15:43
  ErwinVanLun

  Het wachten is op een nieuw foto/videoformaat die behalve datum, tijd ook plaats (lengte/breed graad uit GPS of Galileo coordinaten) en richting (met kompas) opslaat….


  4 september 2006 om 15:53
  ErwinVanLun

  @Carl: mooi idd. Weet jij hoe ze dit doen?

  Ik vermoed dat ze uitgaan van perspectief, lijnen doortrekken naar de horizon, aannames doen over de omvang van het object en vervolgens reconstrueren. Erg interessant in elk geval.


  4 september 2006 om 19:28
  ErwinVanLun

  @Erik: Zoiets, maar dan nog een stapje verder waarbij de camera in de foto zelf de locatie/richting/tijd vastlegt. Dat wordt dan meteen standaard en kan iedereen vrolik mailen, sharen, kopieren e.d. terwijl de gegevens erin blijven. Dat kan hier niet het geval zijn, volgens mij of vergis ik me?


  4 september 2006 om 19:37
  mangold

  @Erwin: De software van die Carnegie Mellon University researchers stelt inderdaad een 3D model samen op basis van perspectieflijnen, en beplakt dat model vervolgens met stukjes uit de foto. Ze werken er overigens al een tijdje aan, hun eerste versie herkende slechts één rechthoekig gebouw op een leeg grasveldje 😉


  5 september 2006 om 05:01
  jdevalk

  @ Elja: “Check out the technology preview of Photosynth from Microsoft Live Labs. Photosynth is based on this research.” 🙂


  5 september 2006 om 12:00

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!