Eerste vacature in Nederland via Linked-in?

Eerste vacature in Nederland via Linked-in?

Social networks hebben sinds de deze post over de business network sites een grote vlucht genomen. Ook de business networks (eveneens social networks natuurlijk) groeien als kool. Linked-in is internationaal één van de grootste. Ze doen het lokaal erg goed, ondanks de concurrentie van het op Nederland georiënteerde OpenBC. Regelmatig kreeg ik mailtjes van het network dat er een leuke baan voor mij was weggelegd. Vaak was dit in New York of in Los Angeles. Maar vandaag kreeg ik een mailtje met een baan in Amsterdam. Voor het eerst in Nederland dus. Is dit een verdere ontwikkeling van het gebruik van Linked-in in Nederland of was mijn profiel gewoon tot dusver niet interessant genoeg?


DelenEr zijn 14 reacties op dit artikel

 • Gratis tip: Zoek gewoon bij 'job search' en geef de zoekopdracht een geografische beperking mee. Genoeg baantjes te vinden! LinkedIn is volgens mij al vrij bekend en populair in Nederland. Of jouw profiel 'niet interessant' is durf ik niet zo te stellen. Blijkbaar ga je er zelf in ieder geval vanuit dat het een (de ontwikkeling van het gebruik van LinkedIn in Nederland) verband houdt met het ander (het interessant zijn van jouw profiel).

  geplaatst op
 • Iets te kort door de bocht. Ik kan niet interessant genoeg zijn om een Nederlandse vacature te krijgen, terwijl half gelinked Nederland al Hollandse baantjes voorgeschoteld krijgt.
  Jouw tip was mij wel bekend, maar toen ik bij Linked-in begon, leverde de Nederlandse geografische beperking weinig resultaat. Vandaar de verbreding naar de VS. Die kan er nu misschien wel vanaf.

  geplaatst op
 • Volgens mij heb ik een paar maandjes geleden nog een werkgever kunnen koppelen aan een kandidaat. Die werkgever had alleen geen vacature geplaatst, maar had gezien dat hij bij die persoon kon komen via mij. Was wel geinig, ik geloof dat hij aangenomen is.

  geplaatst op
 • Gijsbregt, dit is zeker niet nieuw en voor zover ik weet worden LinkedIn en OpenBC al geruime tijd ingezet voor werving & selectie van medewerkers. Maar wellicht dat de HR-mensen hier daar iets meer over kunnen zeggen?

  geplaatst op
 • @ marco,
  Mijn post was duidelijk niet echt duidelijk. Ik kende de functionaliteit (in feite een monsterboard via social/business network). Alleen voordat het gebruik van zo'n functionaliteit de overstap maakt vanuit de VS moeten er HR-mensen zijn die hier vertrouwen in hebben.
  Ik had tot dusver nog geen Nederlandse reactie gehad. Dit betekent dat de Nederlandse HR-mensen het niet veel gebruiken òf dat ze mij niet zoeken...
  Welke is het?

  geplaatst op
 • Bas, Robert of Niels, kunnen jullie hier wellicht iets meer over zeggen?

  geplaatst op
 • Beste Marco,

  Laat ik je nou net vanmiddag toegevoegd hebben aan mijn netwerk op Linkedin, toeval? :)
  Wij maken vanuit Mediaflex wel degelijk gebruik van Netwerken zoals OpenBC en LinkedIn.

  Voor wat betreft OpenBC en LinkedIn is het niet zo dat wij alleen maar hunten. Ik ben van mening dat het rechtstreeks benaderen van mensen via dit soort communities tot irritatie kan leiden. Wel laten we van ons horen om zo in contact te komen met mensen die ons kunnen helpen om up-to-date te blijven met de ontwikkelingen in de markt. Daarbij is het voor ons prettig om een goed inzicht te krijgen in wie waar zit en ze afweten van ons bestaan.

  Gr, Robert

  ps Interessant is overigens dat Hyves als community vaak ingezet wordt voor het plaatsen van vacatures

  geplaatst op
 • @Gijsbrecht: in LinkedIn heb ik vlak na de start al een vacature 'doorgezonden' naar één van mijn contacten. Toen kon het enkel nog via een andere weg. Ik moet eerlijk zeggen dat ik momenteel geen gebruik meer maak van LinkedIn (enkel OpenBC), maar dat wel weer moet gaan doen omdat ik hier in november over moet gaan vertellen (Recruitment nieuwe stijl masterclass, ik doe zelf het recruitment in social networks). Zelf zie ik LinkedIn niet als ideaal, omdat het teveel job related is. OpenBC, die eigenlijk die functies nauwelijks heeft, is juist daarom weer beter. Denk ik dan.

  Dus Gijsbert, zeker niet de eerste vacature, ook niet in NL. Maar wel goed om te zien dat het meer gebruikt wordt. Overigens wordt het nog vooral gebruikt door W&S bureaus en headhunters. De bedrijven die echt zelf zoeken, met uitzondering van een enkel IT of nieuw media bedrijf, doen er niets mee.

  @Robert: hoe werken jullie met Hyves?

  geplaatst op
 • Dank voor de updates Bas en Robert!

  Heb zojuist ook een verwijzing geplaatst naar een interessant onderzoek in de UK over de inzet van weblogs en social networks voor werving van nieuwe medewerkers.

  geplaatst op
 • Grappige is overigens Marco dat jij er nu aandacht aan besteed en ik de afgelopen week het programma voor een Masterclass Recruitment nieuwe stijl heb afgemaakt. En in mijn projectplan staat dus o.a. recruitment in sociale netwerken, bij het overzichten de Rhionofly video en het adverteren op weblogs.

  geplaatst op
 • @ Bas
  Goed om te zien dat de groei (of ontwikkeling) er nog in zit. Deze vacature was idd een bedrijf in de nieuwe media. Het aardige van Linked-in is juist wel weer dat de deelnemers het ook vooral voor hun eigen (zakelijke) ontwikkeling gebruiken. Dit Amerikaanse aspect (what's in it for me) leidt m.i. juist tot openstaan voor zakelijke proposities, dus ook voor job offers. Dat dit dan juist tegen een dergelijke site werkt is wel weer paradoxaal.

  geplaatst op
 • Onze eigen ervaring bestaat sinds begin dit jaar uit het headhunten en posten van vacatures op grote business networks. De eerste methode levert tot nu toe echter het meeste rendement op. Bewust zoeken naar een nieuwe baan via LinkedIn lijkt nog weinig te gebeuren.

  Zo lang het werven via social/business networks en weblogs nog niet als standaard wervingsinstrument wordt ingezet door bureaus en HRM-afdelingen van bedrijven, blijven het in mijn optiek nog wel even effectieve media om mensen te verleiden voor een nieuwe baan. Immers zijn de leden van LinkedIn/OpenBC en lezers van weblogs als deze niet primair op zoek naar een nieuwe baan.

  De discussie of MF-lezers ook daadwerkelijk met personeelsadvertenties geconfronteerd willen worden - zie http://www.marketingfacts.nl/berichten/vac_sns_bank_zoekt_digitale_marketeers/ - volgde ik wel met interesse. Want uiteindelijk bepalen de gebruikers bij een interactief medium als een weblog wel het succes van bepaalde content, of niet Marco?

  Nieuwe technologieën en toepassingen (zoals tagging, widgets en ons eigen user-generated-content-probeersel als http://www.staffplanning.nl/waardeer_je_werkgever) en innovatieve bedrijven (zoals Jobster, Gojobby.com, vertical search engines) maken deze branche momenteel wel leuk om voor te werven/werken.

  @Bas: Lijkt me een interessante masterclass. Kun je een coupon met een mooi aanbod maken?

  geplaatst op
 • Kleine correctie: OpenBC is niet op Nederland gericht, het is een Duitse site die meertalig is gemaakt, en waarbij je alleen die leden te zien krijgt uit hetzelfde land als jij in je profiel hebt ingevuld.

  geplaatst op
 • LinkedIn/OpenBC worden pas echt interessant op het moment dat zij levende communities worden: waarin je niet alleen je relaties aangeeft maar daar ook waardevolle dingen mee gaat doen.

  Schoolbank is bvb erg dood en daardoor op een moment niet meer interessant.
  Hyves daarentegen is juist erg levend.

  Om het op ons vakgebied te projecteren: Ik denk dat als LinkedIn gaat samenwerken met MarketingFacts (of Molblog, of Adfoblog of ) dat we ineens op MarketingFacts zien:
  -aanbevolen postings uit je netwerk (op basis van ratings van je collega's/contacten)
  -vacatures in je netwerk
  -aanbevolen events in je netwerk(op basis van ratings van je collega's/contacten)
  -aanbevolen boeken uit je netwerk.
  (Hierbij zijn MF en LinkedIn inlog profielen dus gekoppeld.)
  Dan kunnen marketing/communicatie blogs echt uitgroeien tot levende communities.
  De rol van 'adverteren' (tegen iedereen hetzelfde roepen) neemt dan af terwijl het via-via mechanisme juist in kracht toeneemt.

  Met volgens mij veel toegevoegde waarde voor de marketeer.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.