Eerste vacature in Nederland via Linked-in?

15 augustus 2006, 16:42

Social networks hebben sinds de deze post over de business network sites een grote vlucht genomen. Ook de business networks (eveneens social networks natuurlijk) groeien als kool. Linked-in is internationaal één van de grootste. Ze doen het lokaal erg goed, ondanks de concurrentie van het op Nederland georiënteerde OpenBC. Regelmatig kreeg ik mailtjes van het network dat er een leuke baan voor mij was weggelegd. Vaak was dit in New York of in Los Angeles. Maar vandaag kreeg ik een mailtje met een baan in Amsterdam. Voor het eerst in Nederland dus. Is dit een verdere ontwikkeling van het gebruik van Linked-in in Nederland of was mijn profiel gewoon tot dusver niet interessant genoeg?

food expert | trend watcher | speaker | author | podcast host | newsletter: Gijsbregt fileert | de Buik

Categorie
Tags

12 Reacties

    Jan-Willem

    Gratis tip: Zoek gewoon bij ‘job search’ en geef de zoekopdracht een geografische beperking mee. Genoeg baantjes te vinden! LinkedIn is volgens mij al vrij bekend en populair in Nederland. Of jouw profiel ‘niet interessant’ is durf ik niet zo te stellen. Blijkbaar ga je er zelf in ieder geval vanuit dat het een (de ontwikkeling van het gebruik van LinkedIn in Nederland) verband houdt met het ander (het interessant zijn van jouw profiel).


    15 augustus 2006 om 17:55
    Gijsbregt

    Iets te kort door de bocht. Ik kan niet interessant genoeg zijn om een Nederlandse vacature te krijgen, terwijl half gelinked Nederland al Hollandse baantjes voorgeschoteld krijgt.

    Jouw tip was mij wel bekend, maar toen ik bij Linked-in begon, leverde de Nederlandse geografische beperking weinig resultaat. Vandaar de verbreding naar de VS. Die kan er nu misschien wel vanaf.


    15 augustus 2006 om 18:00
    Sanne Roemen

    Volgens mij heb ik een paar maandjes geleden nog een werkgever kunnen koppelen aan een kandidaat. Die werkgever had alleen geen vacature geplaatst, maar had gezien dat hij bij die persoon kon komen via mij. Was wel geinig, ik geloof dat hij aangenomen is.


    15 augustus 2006 om 18:58
    media

    Gijsbregt, dit is zeker niet nieuw en voor zover ik weet worden LinkedIn en OpenBC al geruime tijd ingezet voor werving & selectie van medewerkers. Maar wellicht dat de HR-mensen hier daar iets meer over kunnen zeggen?


    15 augustus 2006 om 19:01
    Gijsbregt

    @ marco,

    Mijn post was duidelijk niet echt duidelijk. Ik kende de functionaliteit (in feite een monsterboard via social/business network). Alleen voordat het gebruik van zo’n functionaliteit de overstap maakt vanuit de VS moeten er HR-mensen zijn die hier vertrouwen in hebben.

    Ik had tot dusver nog geen Nederlandse reactie gehad. Dit betekent dat de Nederlandse HR-mensen het niet veel gebruiken òf dat ze mij niet zoeken…

    Welke is het?


    15 augustus 2006 om 19:09
    media

    Bas, Robert of Niels, kunnen jullie hier wellicht iets meer over zeggen?


    15 augustus 2006 om 19:10
    Robert Smit

    Beste Marco,

    Laat ik je nou net vanmiddag toegevoegd hebben aan mijn netwerk op Linkedin, toeval? 🙂

    Wij maken vanuit Mediaflex wel degelijk gebruik van Netwerken zoals OpenBC en LinkedIn.

    Voor wat betreft OpenBC en LinkedIn is het niet zo dat wij alleen maar hunten. Ik ben van mening dat het rechtstreeks benaderen van mensen via dit soort communities tot irritatie kan leiden. Wel laten we van ons horen om zo in contact te komen met mensen die ons kunnen helpen om up-to-date te blijven met de ontwikkelingen in de markt. Daarbij is het voor ons prettig om een goed inzicht te krijgen in wie waar zit en ze afweten van ons bestaan.

    Gr, Robert

    ps Interessant is overigens dat Hyves als community vaak ingezet wordt voor het plaatsen van vacatures


    15 augustus 2006 om 20:13
    chi666

    @Gijsbrecht: in LinkedIn heb ik vlak na de start al een vacature ‘doorgezonden’ naar één van mijn contacten. Toen kon het enkel nog via een andere weg. Ik moet eerlijk zeggen dat ik momenteel geen gebruik meer maak van LinkedIn (enkel OpenBC), maar dat wel weer moet gaan doen omdat ik hier in november over moet gaan vertellen (Recruitment nieuwe stijl masterclass, ik doe zelf het recruitment in social networks). Zelf zie ik LinkedIn niet als ideaal, omdat het teveel job related is. OpenBC, die eigenlijk die functies nauwelijks heeft, is juist daarom weer beter. Denk ik dan.

    Dus Gijsbert, zeker niet de eerste vacature, ook niet in NL. Maar wel goed om te zien dat het meer gebruikt wordt. Overigens wordt het nog vooral gebruikt door W&S bureaus en headhunters. De bedrijven die echt zelf zoeken, met uitzondering van een enkel IT of nieuw media bedrijf, doen er niets mee.

    @Robert: hoe werken jullie met Hyves?


    16 augustus 2006 om 04:02
    Gijsbregt

    @ Bas

    Goed om te zien dat de groei (of ontwikkeling) er nog in zit. Deze vacature was idd een bedrijf in de nieuwe media. Het aardige van Linked-in is juist wel weer dat de deelnemers het ook vooral voor hun eigen (zakelijke) ontwikkeling gebruiken. Dit Amerikaanse aspect (what’s in it for me) leidt m.i. juist tot openstaan voor zakelijke proposities, dus ook voor job offers. Dat dit dan juist tegen een dergelijke site werkt is wel weer paradoxaal.


    16 augustus 2006 om 05:30
    Peter Bonjernoor

    Kleine correctie: OpenBC is niet op Nederland gericht, het is een Duitse site die meertalig is gemaakt, en waarbij je alleen die leden te zien krijgt uit hetzelfde land als jij in je profiel hebt ingevuld.


    16 augustus 2006 om 07:23
    ErwinVanLun

    LinkedIn/OpenBC worden pas echt interessant op het moment dat zij levende communities worden: waarin je niet alleen je relaties aangeeft maar daar ook waardevolle dingen mee gaat doen.

    Schoolbank is bvb erg dood en daardoor op een moment niet meer interessant.

    Hyves daarentegen is juist erg levend.

    Om het op ons vakgebied te projecteren: Ik denk dat als LinkedIn gaat samenwerken met MarketingFacts (of Molblog, of Adfoblog of ) dat we ineens op MarketingFacts zien:

    -aanbevolen postings uit je netwerk (op basis van ratings van je collega’s/contacten)

    -vacatures in je netwerk

    -aanbevolen events in je netwerk(op basis van ratings van je collega’s/contacten)

    -aanbevolen boeken uit je netwerk.

    (Hierbij zijn MF en LinkedIn inlog profielen dus gekoppeld.)

    Dan kunnen marketing/communicatie blogs echt uitgroeien tot levende communities.

    De rol van ‘adverteren’ (tegen iedereen hetzelfde roepen) neemt dan af terwijl het via-via mechanisme juist in kracht toeneemt.

    Met volgens mij veel toegevoegde waarde voor de marketeer.


    21 augustus 2006 om 13:19

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!