Dispuut over digitaal kijkgedrag

Dispuut over digitaal kijkgedrag

Dispuut over digitaal kijkgedragPlanet meldt dat in een Amerikaans onderzoek van Mediamark Research de conclusie wordt getrokken dat kijkers met een Digitale Video Recorder (DVR) minder fanatieke tv-kijkers zijn en ook minder reclame tot zich nemen.

David Poltrack (CBS) is het niet eens met de onderzoeksmethode. De resultaten zijn namelijk niet gebaseerd op metingen maar op basis van vragen aan zo’n 20.000 kijkers. De TV-wereld houdt liever vast aan de uitkomsten van het onderzoek van Arbitron in november vorig jaar. Daaruit bleek dat DVR-gebruikers juist 12 procent meer tv kijken en ook meer reclame nuttigen.

Al 18 procent van de Amerikanen kijkt via een Digitale Video Recorder, zo blijkt uit recent onderzoek van Arbitron (pdf). Mediamark Research komt tot 11 procent van de huishoudens die de DVR gebruiken.

In Nederland kennen we de Digitale Media Monitor waarin Interview-NSS ieder kwartaal het gebruik van digitale media meet. Bij het uitkomen van de eerste resultaten in december vorig jaar, onstond al verwarring over het effect van DVR op het kijkgedrag. In tegenstelling tot de uitkomst van het onderzoek van Arbitron, kijkt een DVR-bezitter in Nederland ook minder naar TV in plaats van meer. De gemiddelde kijktijd van televisie ligt op dit moment op 194 minuten per dag. Een DVR-bezitter kijkt volgens de Digitale Media Monitor 128 minuten per dag. Dat is 34 procent minder dan het gemiddelde.


Geplaatst in

DelenEr zijn 7 reacties op dit artikel

 • Als gebruiker van digitale TV met recorder kan ik je verzekeren dat de reclame in programma's die ik heb opgenomen 8x versneld niet worden bekeken...

  geplaatst op
 • Marco, een van de misverstanden over de PVR’s is dat consumenten niet minder kijken maar wel efficiënter. Met andere woorden de beleving van de content is beter omdat er bewuster wordt gekeken dan in het geval van ‘live’ televisiekijken. Minder zappen, minder proeven maar vooral gaan voor programma’s in en rond het profiel. De TV hebben aanstaan is wel totaal iets anders dan programma’s bekijken die bewust opgenomen zijn. Reclames worden wel degelijk vaal geskipt door bezitters van PVR’s tenzij ze relevant zijn.

  geplaatst op
 • Is het vreemd dat mensen met een dvr minder tv kijken? Ik heb 'm zelf primair aangeschaft om reclames te skippen (gaat meestal meteen goed met de intelligent chaptering!). Ik kijk nu dus ook minder Tv dan voorheen en op sommige zenders zal dat zomaar 30% kunnen schelen. Daarbij heeft de CBS mijnheer ook belang bij de conclusie dat meer gekeken wordt door dvr bezitters?

  Pfff, wie heeft er eigenlijk nog tijd om 3 uur per dag TV te kijken?? Misschien zijn de dvr bezitters toch al niet van die veelkijkers.

  geplaatst op
 • "Pfff, wie heeft er eigenlijk nog tijd om 3 uur per dag TV te kijken??"

  Volgens mij vooral mensen zonder internet toegang (ja, die zijn er nog) of in ieder geval zonder breedband.

  Er zijn nog maar heel weinig echte hits op tv, je merkt dat de meeste mensen het medium toch veel negeren.

  geplaatst op
 • Ik kijk al jaren vanaf de recorder en i love it. Idd. meer quality-time, geen reclames, gericht kijken, etc. maakt dat je een programma beter tot je neemt en je nog tijd over houd voor andere leuke dingen.

  Gisteravond eens zonder gedaan en je merkt hoeveel tijd en aandacht je verliest. Gelukkig bedacht ik me op tijd wat ik ook al weer aan het kijken was tijdens het zappen.....vermoeiend.

  geplaatst op
 • AdAge verwijst naar Roper Reports' 2006 Media, Advertising and Brands survey waaruit blijkt dat mannen meer geneigd zijn om advertenties te skippen dan vrouwen:

  (...) Roper surveyed 1,000 people, and of the 24% of respondents who were DVR owners, 65% of men said they skip commercials to cut down on the viewing time of recorded shows. Meanwhile, 56% of women said they fast-forward through the ads. In a similar survey last year, Roper Reports found that 11% of respondents were DVR owners, with 21% of men saying they used their DVRs to skip commercials, compared with 10% of women. (...)

  geplaatst op
 • eMarketer zet de cijfers ook nog eens op een rijtje:

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.