The Long Tail

The Long Tail

The Long Tail: Why the Future of Business Is Selling Less of MoreEén van de boeken die hoog op mijn verlanglijstje stond om tijdens de vakantie te lezen was ‘The Long Tail: Why the Future of Business Is Selling Less of More’ van Wired-hoofdredacteur Chris Anderson.

In het kort gaat ‘The Long Tail’ over de economische verandering die optreedt doordat op internet onbeperkte schapruimte beschikbaar is waardoor oneindig veel producten zonder extra meerkosten kunnen worden verkocht. Dit betekent dat niet alleen de meest populaire (lees: producten met het meeste marketingbudget) worden verkocht, maar vooral ook de minder populaire producten. Als de consument zelf kan kiezen dan blijkt dat maar liefst 97 procent van de verkopen afkomstig te zijn van de minder populaire producten. Dit geldt voor boeken, cd’s en dvd’s maar in toenemende mate ook voor andere producten en diensten die via internet beschikbaar zijn.

Wie Chris Anderson’s weblog vanaf eind 2004 heeft gevolgd zal weinig nieuws lezen in het boek. Desalnietemin is het een absolute aanrader en nu al een klassieker in de marketingliteratuur.


Geplaatst in

DelenEr zijn 16 reacties op dit artikel

 • He Derksen, dacht dat je vakantie aan vieren was :) On-topic, ik weet uit directe betrokkenheid dat een hele grote electronica retailer conform dit denkmodel migratiemarketing toe gaat passen. Maw deze partij levert straks zo goed als alles wat leveranciers kunnen aanbieden en migreert off en online in een universum onafhankelijke winkel. Ook mobiel. Later meer...

  geplaatst op
 • Vanaf deze week weer regelmatig online ;-)

  On-topic: gaat het om een Nederlands initiatief? Ben benieuwd!

  Alhoewel ikzelf absoluut geloof in The Long Tail, plaatsen Lee Gomes van The Wall Street Journal (via Michiel) en John Hagel (via Yme) een aantal kanttekeningen bij The Long Tail. Leuke discussies om te volgen!

  geplaatst op
 • Yep Marco, een Nederlands initiatef maar wel onderdeel uitmakend van een internationaal operend bedrijf. JIJ krijgt de primeur anders krijg ik er weer van langs hier :)

  geplaatst op
 • >migreert off en online in een universum onafhankelijke winkel.
  Lol, een universum onafhankelijke winkel, ben benieuwd

  geplaatst op
 • simone volgens mij lees je slecht of heb je iets tegen de auteur. ik vind de gedachte interessant. dat badinerende LOL onder aan reacties ben trouwens wel een beetje zat

  geplaatst op
 • interessante gedachte inderdaad..

  Zie ook de Long Tail van Organic Search

  geplaatst op
 • Vandaag is de video van Peter Hirshberg over de Long Tail online gezet op YouTube: The day of The Long Tail Chris Anderson heeft de link ook op zijn weblog staan.

  geplaatst op
 • @simone blok; nooit iets meegerkegen van off- en online universum?

  Lol?

  geplaatst op
 • Op In The Balance staat een artikel over het uitgeven van boeken volgens dit model, gevolgd door een discussie over de realiseerbaarheid en een amerikaanse leverancier die een 'boekenprinter' heeft uitgevonden. Books on Demand

  geplaatst op
 • Dank voor de link Erik-Jan, leuke (gedramatiseerde) promo voor The Long Tail!

  Johan, wat is 'In The Balance'? Ik neem aan een tijdschrijft, maar is het betreffende artikel ook online te vinden?

  geplaatst op
 • Voor diegenen die na het lezen van de Long Tail meer willen weten: Chris Anderson komt 29 november naar Nederland om tijdens Marketing3 zijn visie hierover te presenteren.

  geplaatst op
 • @marco, helaas is er iets mis gegaan met de link: in the balance blog. Een amerikaanse blog over de ontwikkelingen in de printing industie.

  http://www.inthebalanceblog.com/blog/2006/03/the_long_tail_and_ondemand_boo_1.html

  geplaatst op
 • Op CF. staat al een link naar de film over 'The Long Tail'. :-)

  geplaatst op
 • Martijn, zie ook de eerdere posting van Erik-Jan over deze film. Wel een beetje bij blijven ;-)

  geplaatst op
 • Ah, gelukkig is de film al eerder opgepikt... bijblijven met alle marketingblogs is ook zo lastig... :-)

  geplaatst op
 • Aanstaande Donderdag ga ik Chris Anderson een handje schudden op een door hem zelf georganiseerde "Long Tail book chat and signing Meetup". Mocht iemand nog een dringende vraag aan hem hebben dan stel ik het hem graag (s.v.p. in het Engels want ik begin steeds meer lost in translation te raken)

  Misschien iets om een zelfde soort sessie door 212Amsterdam te laten organiseren als hij voor het Marketing3 congres toch al in Nederland is? Ik denk dat ie het leuk zal vinden.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.