• Mobile
  wordt gesponsord door

Mobiel internet in Japan het populairst

Mobiel internet in Japan het populairst

Een door de Japanse overheid uitgevoerd onderzoek (afgelopen dinsdag gepubliceerd) wijst uit dat het aantal internetgebruikers via mobiele telefoons inmiddels de ‘traditionele’ pc gebruikers overtreft. Aan het eind van 2005 bleken 69,2 miljoen gebruikers via de mobiel te ‘internetten’, tegen 66 miljoen traditionele pc gebruikers. 48,6 miljoen gebruikten zowel de mobiel als de pc. De internetpopulatie wordt geschat op 85,3 miljoen gebruikers, dat wil zeggen 2 op de 3 inwoners.

Het succes van de populariteit van mobiel internet wordt toegewezen aan de populariteit van de mobiele internet services als i-mode, maar ook de enorme vlucht in aantallen mobiele e-commerce sites. Mobiel winkelen is blijkbaar door de Japanse consument gemeengoed geworden.

Traditioneel vormden ringtones en wallpapers de grootste mobiele afzetmarkt. Ook hier heeft een verschuiving plaatsgevonden. 2005 was het jaar waarin voor het eerst de omzet van conventionele goederen via het mobiel de omzet van mobiele content overtrof. De totale mobiele omzet bedroeg in dit jaar omgerekend in euro’s 7 miljard. Als mijn hoofdrekenen mij dus niet in de steek laat, gemiddeld dus zo’n 100 euro per consument.

In aansluiting op het artikel van Marco, waarin hij aangeeft dat steeds minder jongeren gebruik maken van e-mail, blijken web browsing en e-mail de meest populaire redenen om te internetten. Maar ook hier is de grootste stijging waarneembaar in de populariteit van consumer-generated media. Japan telde in maart 2006 8,7 miljoen bloggers en 7,2 miljoen gebruikers van social networking services.

Via: Digital World


DelenEr zijn 7 reacties op dit artikel

 • Beste Edwin,

  Je schrijft: "Als mijn hoofdrekenen mij dus niet in de steek laat, gemiddeld dus zo’n 100 euro per consument". Ik neem aan dat deze berekening gebaseerd is op 100 euro per jaar. Ofwel circa 8 euro per maand.

  Waarschijnlijk zijn het voornamelijk jongeren die van deze dienst gebruik maken. Klopt dit? Deze 8 euro komt dan natuurlijk boven op het gebruikelijke mobiele telefoonverkeer. Ik vraag me wel eens af waar de jeugd deze kosten van kan betalen. Veel jongeren hebben een ontoelaatbare schuld opgebouwd.

  Ik ben benieuwd wanneer de natuurllijke grenzen van deze groei is bereikt. Heb jij daar een idee over? Als je voor het één kiest, sluit je het andere uit. Het lijkt wel of tegenwoordig alles mogelijk is.

  Groet,

  Arnoud

  geplaatst op
 • Hoi Arnoud,

  Inderdaad gemiddeld 100 euro per jaar. Ik ga proberen om het volledige rapport te bemachtigen om te bekijken of er ook gekeken is naar leeftijdsopbouw versus bestedingspatroon.

  keep you informed.

  geplaatst op
 • Interessante ontwikkeling Edwin! Zag de cijfers ook al voorbij komen op mobile.emerce.nl. Een Engelstalige samenvatting van het rapport is binnenkort beschikbaar via de website van het Japanse Ministry of Internal Affairs and Communications.

  Maar even terug naar het onderwerp, ik ben er van overtuigd dat mobiel internet ook in de rest van de wereld groter zal worden dan internet via pc. In dit verband zou je ook eens het boek Communities Dominate Brands moeten lezen. Gaat niet siet specifiek over mobiel internet maar wordt wel meegenomen in hoe communities een steeds belangrijkere rol gaan spelen voor merken.

  geplaatst op
 • Het feit dat meer mensen Internet op hun mobiel gebruiken dan op de pc, komt doordat ze hier in Japan geen SMS hebben. Je Japanse telefoon komt uitsluitend met een e-mail adres, dus iedereen die een berichtje stuurt, gebruikt automatisch het internet.

  Het moeilijkste van het lezen van web paginas op je mobiele telefoon is het intypen van de URL. Zoeken van URLs op de traditionele Internet manier, zoals Google of Yahoo, is ook niet populair, omdat je schermpje niet veel text kan bevatten, dus het scrollen door de lijst is moeilijk. Er zijn nu zoek pagina's in omloop waar je afkortingen kan gebruiken en die ook automatisch woorden afmaken.

  QR-Codes
  Maar het wordt nu ook steeds populairder om informatie op te vragen door middel van de QR-Code (Quick Response code http://en.wikipedia.org/wiki/QR_Code). Vele restaurants en winkels adverteren hun QR-Code waar je direct info over de aanbiedingen kan krijgen plus een kans om iets te winnnen... Heel populair...

  GPS verplicht
  Een andere ontwikkeling is het gebruik van GPS, die verplicht wordt in elke mobiele telefoon in Japan vanaf April 2007. Als je op straat loopt en je wil weten wat iets is, richt je je telefoon erop en krijgt meteen de informatie:
  http://www.iht.com/articles/2006/06/27/business/locate.php

  Vele interessante ontwikkelingen, maar je kan je nooit meer verbergen, tenzij je je mobiel weg gooit, en dan weet je niet meer waar je bent... ;-(

  geplaatst op
 • Interessante toevoeging noisa! Eigenlijk zou het aardig zijn als we een aantal mensen hebben die de ontwikkelingen in China, Japan en Zuid-Korea wat beter in de gaten houden.

  geplaatst op
 • Ik wil ringtones gaan verkopen?Kan iemand mij wegwijs maken.?

  geplaatst op
 • je zit hier niet echt goed met je vraag; maar voorut: http://www.ringtonio.nl

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.