Kranten zien oplages opnieuw dalen

Kranten zien oplages opnieuw dalen

De oplages van de Nederlandse dagbladen zijn opnieuw teruggelopen. Dat blijkt uit de gisteren gepubliceerde cijfers van het meetinstituut HOI (via: NRC).

De Volkskrant heeft ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar te maken met de sterkste afname (-3,2%). Vooral de losse verkoop liep sterk terug (-11%). Trouw laat een daling zien van 3,1 procent, NRC Handelsblad van 2,2 procent en De Telegraaf daalt minder dan 1 procent. Trouw zag als enige krant het aantal abonnementen stijgen. De combinatie van het Algemeen Dagblad en een aantal regionale dagbladen bestond nog niet in het begin van 2005, maar ten opzichte van het laatste kwartaal van 2005 daalde de oplage met 6,2 procent.

Weekendabonnementen winnen aan populariteit. NRC Handelsblad heeft 38.600 weekendabonnementen (vrijdag en zaterdag), een stijging van 80 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2005. Het aantal deelabonnementen van de Volkskrant, al dan niet in combinatie met E-paper, bedraagt 27.300.

Zie voor verdere analyse ook Mediaonderzoek.nl.


Geplaatst in

Delen

0
0


Er zijn 4 reacties op dit artikel

 • Goedemorgen Marco,

  Je schrijft: "Trouw zag als enige krant het aantal abonnementen stijgen".

  Ik wil eraan toevoegen dat de oplage van Het Financieele Dagblad met 6% is toegenomen. Ik neem aan dat een gedeelte van deze toename is toe te schrijven aan een toenemend aantal abonnees.

  Ik heb sterk de indruk dat de oplage van Het Financieele Dagblad is gekoppeld aan de ontwikkeling op de beurs. Zodra de belangstelling voor het beleggen in aandelen toeneemt stijgt de oplage van Het Financieele Dagblad met vertraging. Neemt de belangstelling weer af? De oplage daalt met enige vertraging.

  Volgens mij is Het Financieele Dagblad een vreemde eend in de bijt. De Metro en de Spits kunnen niet concurreren met het Financieele Dagblad omdat Het Financieele Dagblad voor haar doelgroep TE specifiek nieuws brengt.

  Groeten,

  Arnoud

  geplaatst op
 • Je hebt gelijk Arnoud; oplage FD is inderdaad ook toegenomen! Ik heb mij helemaal laten leiden door het artikel in het NRC.

  geplaatst op
 • Villa Media:

  (...) Alleen Het Financieele Dagblad heeft een oplagestijging verwezenlijkt in het eerste kwartaal van 2006 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van Hoi, Instituut voor Media Auditing. De totaal betaalde kernoplage is gestegen van 49.940 naar 52.852 exemplaren. Trouw kon de stijging van de afgelopen periode niet doorzetten en ging van 102.641 naar 95.000. Ook het Nederlands Dagblad, Reformatorisch Dagblad en Het Parool dalen licht. De neerwaartse trend bij de grote landelijke dagbladen zet door. De Telegraaf is in oplage gedaald naar 638.296 (was 670.366). Ook de oplage van de zondagskrant daalt licht. De Volkskrant gaat van 280.647 naar 259.432 en NRC Handelsblad van 234.756 naar 223.810. AD heeft nog geen vergelijkingsmateriaal en komt uit op 464.032. De gratis dagbladen blijven wel behoorlijk in (totaal verspreide) oplage stijgen. Metro van 385.017 naar 477.518 exemplaren en Spits van 400.784 naar 410.085. (..)

  geplaatst op
 • Peter Wiegman heeft op basis van zijn posting de volgende reactie ontvangen:

  (...) Doordat veel dagbladen geen recht van retour kennen op de losse verkoop heeft de HOI deze exemplaren laten verhuizen naar categorie 3, d.w.z. dat ze niet meer meetellen bij de betaalde kernoplage. Vorig jaar telden deze exemplaren wel mee bij de betaalde kernoplage. Dat betekent een verhuizing van ruim 9.000 exemplaren voor Dagblad van het Noorden van betaalde kernoplage naar categorie 3. En dat geldt voor vrijwel alle dagbladen. De uiteindelijk 'schuldige' is de HOI met al haar definitieveranderingen. Niet alleen jullie, maar veel media gaan deze keer volledig de fout in. (...)

  Het lijkt er dus op dat een deel van de oplagedaling zoals die gisteren is gepubliceerd door HOI wordt veroorzaakt door een verandering van definities. Peter kennende komt hij zeker op terug!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.