Postbank wint in Forrester onderzoek naar Nederlandse Banksector

Postbank wint in Forrester onderzoek naar Nederlandse Banksector

Forrester publiceerde vorige week een rapport over een vergelijkend onderzoek van drie grote Nederlandse banken. Postbank, Rabo en Abn-Amro zijn vergeleken op het gebied van online verkoop van bancaire producten aan consumenten. De publiek toegankelijke delen van de websites zijn vergeleken op 5 onderdelen:

• Navigatie
• Presentatie
• Contact mogelijkheden
• Content en functionaliteit gericht op het overtuigen van bezoekers; online research mogelijkheden
• Content en functionaliteit die klanten verleidt tot het efficiënt afronden van de deal

Postbank kwam met 52 punten van de 100 als beste uit het onderzoek, op de voet gevolgd door Rabo met 1 punt minder.

Beide scores zijn matige voldoendes volgens Forrester. Op het vlak van navigatie en presentatie zijn de sites in orde. Voornaamste verbeterpunt betreft de content en functionaliteit gericht op online research en het efficiënt afronden van de deal.

Forrester adviseert de banken om de sites verder te verbeteren op de vlakken van werving en sales.

Zelf denk ik dat een upgrade van de online sales moeilijk zal zijn voor deze banken. Ze moeten immers voor van alles en nog wat handtekeningen en kopie van legitimatie ontvangen van nieuwe klanten. Digitale handtekeningen gaan niet goed samen met de regels waaraan Nederlandse banken gebonden zijn. Op het vlak van verzekeringen mogen banken niet optreden als direct writer, hetgeen online transacties ook bemoeilijkt. Op het vlak van werving denk ik dat Forrester het bij het rechte eind heeft. Relevantie van content en transparantie van producten en aanbod kan stukken beter. En dat geldt niet alleen voor banken.


DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

 • Hmmm interessant onderzoek. Ik vind het wat duur, maar zal Forrester mailen (als het me lukt een adres te vinden, probeer dat maar eens op hun website) om te vragen om een sneak peak in ruil voor een review o.i.d.

  Ik ben toevallig net een mini-serie begonnen over de Nederlandse banken met een usability blik op hun interne zoekmachines.
  De intro:
  Pas blokkeren? Kwaliteit van interne zoekmachines van banken
  En de eerste in de serie:
  Pas blokkeren? De SNS Bank zoekmachine bekeken

  Ik denk trouwens dat upgrades van sales enorm goed mogelijk zijn. Elke verbetering in usability brengt je aanstaande klant dichter bij je kassa. Digitale handtekening of niet, je hebt in Nederland een leveled-speelveld dus dat is geen probleem.
  Maar ik denk dat je iets anders bedoelt met je laatste alinea, kun je er misschien iets meer over uitwijden?

  En over werving en sales: als de Rabobank die paar uur had geinvesteerd in het niet weggooien van hun zoekmachine rankings, hadden ze een hele berg meer sales kunnen krijgen. Dat is pas een makkelijke verbetering in werving (en sales), toch? :)

  geplaatst op
 • Heb rapport zojuist gelezen. Opvallend: Forrester heeft het idee dat online consumenten independer-achtige vergelijkingen zouden willen maken op de site van een willekeurige bank(dat schrijven ze al jaren, dus ik neem aan dat ik nu geen geheim verklap).

  Ik vraag mij af in hoeverre consumenten dat zouden vertrouwen...?

  En ik denk dat je hele (merk)strategie daar dan wel op aangepast moet zijn.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.