Finse game industrie optimistisch

13 juni 2006, 03:29

De Finse game industrie is de snelst groeiende sector in de creatieve industrie. Voor de komende jaren zal het business volume van de industrie jaarlijks 50 procent toenemen. Dat is de voorspelling van de Finse game organisatie Neogames.

Het vooroordeel dat Finse games voornamelijk games op mobiele telefoons zijn wil de organisatie ook graag wegnemen. Want het export succes Habbo Hotel (in Nederland gevoerd door de Telegraaf) is een PC product. De Finse games industrie richt zich dan ook op multiplatform games in de toekomst.

De overheidssteun die de games industrie vanaf 2000 heeft ontvangen en de R&D activiteiten beginnen zich nu uit te betalen. Dat is de conclusie die getrokken wordt in het gratis te downloaden jaarboek Finnish Game Companies, waarin een economisch overzicht van de game industrie wordt gegeven evenals een overzicht van de bedrijven.

Jak Boumans is adviseur content strategie bij Electronic Media Reporting, een bureau actief sinds 1990 en gespecialiseerd op het gebied van content. Electronic Media Reporting kent vier werkgebieden: strategisch advies: studies: evaluatie en audits van projecten (o.a. voor de EU); publicitaire producties (nieuwsbrieven, boeken, congressen, reizen). Jak Boumans houdt een dagelijks, Engelstalig blog Buziaulane bij over de contentindustrie. Jak Boumans is ook een van de organisatoren van de multimedia contentwedstrijd Europrix.nl en de Nederlandse voorselectie van de World Summit Awards. ook is hij promotor van de Europrix Top Talent Award, een multimedia wedstrijd voor jonge producenten. Hij is tevens secretaris van de European Academy of Digital Media. Jak Boumans publiceert nationaal en internationaal. Hij publiceerde in 1986 het Online Handboek (Spectrum). Hij levert ook bijdragen aan vakstudies zoals E-Content, Technologies and Perspectives for the European Market (2004).

Categorie
Tags

5 Reacties

  Reinout

  Ik denk dat wij in Nederland ook goede gamebouwers hebben zitten. Langzaam aan krijg ik het gevoel dat ook onze eigen overheid de NL games industrie begint te ontdekken. Eindelijk is er nu ook een branche organisatie, maar we lopen op veel landen nog forstelijk achter.

  Daarom ook ons initiatief om een award in het leven te roepen; SPILL GROUP GAME AWARD. Ik juich het toe als meerdere partijen hieraan mee willen doen of een bijdrage willen/kunnen leveren.


  13 juni 2006 om 06:20
  jakbou

  Waarschijnlijk is het handig voor de branche organisatie om contact op te nemen met Neogames. Ook een bedrijvenreis werkt erg goed. Vorig jaar heb ik samen met een Finse partner, Culminatum, een reis georganiseerd naar Finland voor 38 ondernemers en onderwijsmensen; de reisorganisatie was in handen van Media-Update en er was Europese sponsoring via Syntens.


  13 juni 2006 om 07:41
  Christian Batist

  Kleine correctie: Habbo Hotel wordt in Nederland niet gevoerd door De Telegraaf. Habbo Hotel hoeft in het geheel niet gevoerd te worden. 🙂

  Sulake Corporation Oy (eigenaar Habbo Hotel) heeft in Nederland een joint venture met De Telegraaf Tijdschriften Groep BV, onder de inspirerende en grenzeloos creatieve naam TTG Sulake BV, waarbinnen het Habbo Hotel exploiteerd. Vooralsnog hebben alleen Hitkrant en CosmoGIRL! een rol van betekenis gespeeld binnen deze joint venture.


  13 juni 2006 om 18:48
  hilgersom

  l.s.

  mijn zoon speeld al geruime tijd habohotel is afgelopen week al zijn spullen kwijt geraakt

  {bestolen} hoe lossen we dit op?

  hij speeld onder de naam baas-robin

  b.v.d Ben


  29 juni 2006 om 07:31
  Gilbert

  @ Ben, ik zou eens kijken in zijn tas met studieboeken. Volgens mij liggen zijn Habbo spullen naast het boekje Nederlandse Taal 1.0, bladzijde 23: Hoofdstuk “d of t op het einde?”. Kun je meteen ook even met Christian Batist dat hoofdstuk doornemen!


  29 juni 2006 om 09:03

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!