Oranje & WK gekte uitgebroken!

Oranje & WK gekte uitgebroken!
In de aanloop naar het WK-voetbal doen veel bedrijven mee in de Oranjegekte. Op TV, radio, internet, in kranten, tijdschriften, op straat, in winkels en café’s worden Nederlanders geconfronteerd met hilarische excessen, waarmee bedrijven hun producten aan de man willen brengen. Originaliteit is daarbij troef om op te vallen in de Oranje WK massa, zo schrijft De Telegraaf.

Je kunt het zo gek niet bedenken of 't is er: een driedelig Oranjekostuum, Oranje rosé, Oranje bier, een WK huisnummerbord, Oranje honden shirts, Rugnummerbingo, een Oranje camping in Duitsland, Pimp Your Car Oranje, WK postzegels, Wedden op Oranje, speciale WK radiozenders en zelfs een WK verzuimverzekering. En onze Prinses Maxima is inmiddels ook al in Oranje sferen

En wij doen ook mee!! Vanaf a.s. dinsdag a.s. donderdag 1 juni presenteert Marketingfacts in samenwerking met Zibb met trots de "WK Acties Top 100", een overzicht van bekende en een aantal minder bedrijven die inhaken op het WK in Duitsland. 10 dagen lang verschijnen er iedere werkdag tien WK-acties op Zibb. Stem per dag welke je de leukste vindt. Na tien dagen kun je nogmaals een keuze maken uit de tien meest populaire acties. Onder de inzenders verloten we een Sharp LCD-tv!

Schrijf je in op de Zibb.nl dagelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de actie!

Kijkend naat het aantal campagnes per voetbalkampioenschap, dan is er een stijgende lijn waar te nemen. Zo telde marketingbureau Draft tijdens het EK in 2000 nog 250 promotie-acties. Vier jaar later tijdens het kampioenschap in Portugal waren dat er 253. En dit jaar zou nog wel eens een record kunnen opleveren. "We zitten nu, vijf weken van tevoren, op negentig registraties. Tijdens het EK in Portugal waren dat er een week van tevoren 120", zegt directeur Charles Borremans.

Veel Nederlanders zijn dit jaar vroeg begonnen met het versieren van hun woning, straat of auto, signaleert de detailhandel. Dat komt mogelijk door het missen van het WK in 2002. Oranjefans zijn kooplustiger dan ooit en de kassa van de Nederlandse winkelier rinkelt als nooit tevoren.

Onder andere speciale tv-stoelen zijn in trek, om thuis de 'perfecte stadionsfeer' te creëren. En ook extra geld wordt besteed aan televisies, spelcomputers, biertap systemen, en allerhande oranje parafernalia. Nederlandse winkeliers rekenen op een extra omzet van zo’n 135 miljoen euro dankzij het WK voetbal. Daarvan is 70 tot 85 miljoen euro afkomstig uit de non-foodsector.

Maar niet alles is rozegeur en maneschijn de komende zomermaanden. Veel Nederlandse vrouwen ergeren zich eraan dat ze verplicht mee moeten kijken met hun man. Mannen daarentegen storen zich veelal aan hun vrouw of vriendin, die continu zeurt en altijd de verkeerde (voetbal)opmerkingen weet te maken.

Voor beiden is nu een oplossing. Mannen kunnen hun vrouw of vriendin een handig WK-contract laten ondertekenen. Vrouwen die het niet meer uithouden kunnen met zus of vriendin een weekendje weg boeken op Evengeenvoetbal.nl. Dames worden lekker verwend en op hun wenken bediend: ze kunnen in een fijn hotel naar keuze onder de wol, zonder hun man met bierlucht en vervelende opmerkingen. Maar niet alle vrouwen zijn zo makkelijk. De VVN (Vrouwen voor een Voetbalvrij Nederland) is onlangs gestart met de website www.wegmethetwk.nl. Wie de door hun opgestelde regels niet naleeft kan serieuze maatregelen verwachten o.a. 'Een bal in huis = een bal eraf'.

Wij wensen het Nederlands elftal namens Marketingfacts en Zibb héél veel succes in Duitsland! Jammer voor Huntelaar dat hij niet mee mag… maar daar hebben handelaars ook al weer wat op verzonnen.

Met dank aan Go Marco Go, Too Stylish, In10 Weblog, Houtlog, Totally Crap, Molblog, Creative Facts, Wannahaves, Adverblog, Zibb, het AD, persberichten en Marco Derksen voor de (weblog) tips. Download ook de handige WK Excel sheet.

Geplaatst in

DelenEr zijn 17 reacties op dit artikel

 • Mooie aktie, Paul. Een voorspelling: Holland's geheime wapen van Heineken op nummer 1.

  geplaatst op
 • je mag de sponser van het Nederlands elftal natuurlijk niet vergeten: Nationale-Nederlanden heeft ook een WK-site gemaakt, waar je ook allerlei prijzen kunt winnen, waaronder een MINI Cooper.

  geplaatst op
 • Je kan wel merken dat de oranje gekte is losgebroken. Ik zat vanavond CSI te kijken op RTL 4 en in het reclame blok gingen 5 van de 7 filmpjes over een oranje actie. Zo zag ik ook de oranje hoed van Pringles en de Sosjaal van McDonalds langs komen. Ben benieuwd hoe hoog deze allemaal zullen scoren.

  geplaatst op
 • Strakke aktie Paul, ik heb het natuurlijk allemaal aan de achterkant kunnen volgen en weet dat je hier inmiddels heel wat uren in heb zitten. Ben uiteraard benieuwd wie er gaat winnen en gok net als Erik op Holland's geheime wapen van Heineken!

  geplaatst op
 • Goed deze aandacht voor de sport en sportevents! Zou hiernaast ook wel weer willen pleiten voor een wat minder "idols"-achtige benadering. Welke campagne slaat nu echt aan als het om resultaat gaat en welke resultaten had het bedrijf voor ogen. Een goede inhaker omdat er een creatief een inval heeft is nog heel wat anders dan het consequent en efficiënt gebruik van sport of een sportevent (zelfs het moeder van alle sportevents) voor marketingdoelstellingen. Maar misschien kunnen we onder de harde top 10 voor wat diepgang zorgen?

  geplaatst op
 • DeMeter heeft op 6 juni een thema-avond over 'Scoren met het WK!'

  Het is begonnen. Nederland kleurt Oranje. Maar wat levert dit nu echt op? Hoe positioneer je jouw merk en bedrijf in deze communicatiehype? En hoe gebruik (Direct) Marketing als instrument bij dit thema? Tijdens de thema-avond ‘Scoren met het WK!’ gaan drie sprekers op bovenstaande vragen in.

  geplaatst op
 • Robert of Paul, ik neem aan dat er van die thema-avond ook een verslag(je) komt op Marketingfacts!?

  geplaatst op
 • Dat is goed, gaat er komen!

  geplaatst op
 • En hier nog een actie m.b.t. het WK, de Prijstribune, waar je samen met je vrienden een vak in een voetbalstadion kan vullen en daarmee allerlei WK prijzen kunt winnen, van LCD TV's, Perfect Drafts tot vliegtickets. Mag in dit overzicht zeker niet ontbreken!

  geplaatst op
 • Wat denk je van deze Duitse actie...

  geplaatst op
 • Ik heb nog een paar wk ringtones in de aanbieding

  geplaatst op
 • Wup Holland Wup van Abert Heijn vind ik erg goed gevonden.

  geplaatst op
 • En dan is er ook vanuit de milieu hoek een fraaie link gelegd met het WK voetbal. Op WK Uitslagen kun je zien hoe we dat hebben gedaan.

  Hoop dat de link nu wel werkt.

  Groeten uit Utrecht, Erik van Erne, stichting Milieunet

  geplaatst op
 • Wat is die 'fraaie link' dan Erik? De website lijkt me verre van fraai en ik zie Milieunet ook verder nergens terug?

  geplaatst op
 • Heb de link inmiddels gecorrigeerd!

  geplaatst op
 • De WK actie van Postkantoren B.V. is geflopt en heeft het bedrijf grote financiële schade toegebracht.

  geplaatst op
 • De acties voor het komende EK Voetbal 2008 staan (bijna) allemaal vermeld op www.ek-voetbal-2008.nl

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.