Wat ik nu toch in de media lees

3 mei 2006, 13:31

Wekelijks vallen hier tal van dag-, week- en maandbladen in de bus en alhoewel ik niet alles meer lees, probeer ik in ieder geval de vakbladen bij te houden. Deze week o.a. Tijdschrift voor Marketing en MarketingTribune, twee van mijn favoriete vakbladen, met daarin een aantal opmerkelijke uitspraken die ik jullie niet wil onthouden.

Als eerste Carl Rohde, cultuursocioloog en initiatiefnemer van het wereldwijde netwerk van markt- en trendonderzoekers Sign of the Time, die in MarketingTribune een interessant artikel heeft over de co-creatieve samenleving. In het artikel wil hij duidelijk maken dat traditionele media als tv terrein verliezen aan interactieve media zoals internet. Tot zover allemaal prima maar dan komt hij met de volgende uitspraak:

(…) Televisiereclames tikken minder aan dan co-creatieve sites zoals Tweakers.net of www.vkmag.com, waar je adequaat geordende informatie vindt over tal van producten. (…)

Huh? Sinds wanneer vinden we adequaat geordende informatie over producten op vkmag.com? Wellicht tijd voor een paar nieuwe onderzoekers, Carl?

Dan Theo van Vugt, hoofdredacteur van Tijdschrift voor Marketing (TvM), in zijn maandelijkse column voor TvM waar hij terecht trots is op de weblog Molblog.nl. Molblog is absoluut één van mijn favoriete weblogs alhoewel ik de laatste tijd wel iets te vaak berichten zie die volgens mij bedoeld waren voor of TvM of Adformatie maar dat terzijde. Hij maakt in zijn column een opmerking die me toch irriteerde en wel de volgende:

(…) Een jaar geleden begonnen we met Molblog.nl. Opeens kwamen alle bestaande marketingbloggers langs bij ons, omdat ze iets met ons wilden. We kozen voor DutchCowboys en we hebben er samen een succes van gemaakt. (…)

Nu weet ik uit betrouwbare bron dat niet alle marketingbloggers aan de deur hebben geklopt maar dat Kluwer/TvM (ook) zelf in de markt aan het rondkijken is geweest voor eventuele samenwerking. Is ook prima maar schrijf dat dan ook, Theo!

Zelf ook iets opmerkelijks gelezen in de media? Stuur het op naar info-at-marketingfacts en wellicht is het aardig om hier wekelijks even kort bij stil te staan zodat we er in ieder geval op kunnen reageren.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

3 Reacties

  Kari-anne

  ‘(…)alhoewel ik de laatste tijd wel iets te vaak berichten zie die volgens mij bedoeld waren voor of TvM of Adformatie maar dat terzijde.’

  Marco, ik ben wel benieuwd welke berichten je bedoelt?

  Waar leg jij de scheidslijn tussen een weblog en een tijdschrift?


  4 mei 2006 om 17:53
  media

  Kari-anne, waar ik op doel is dat ik af en toe het idee heb dat persberichten die naar de redactie van TvM (en andere vakbladen) worden gestuurd, niet in het tijdschrift maar op de weblog worden geplaatst. De vraag is of de afzender dit bedoelt heeft om de weblog te plaatsen. Nu kan ik natuurlijk niet beoordelen of jullie deze persberichten ontvangen namens TvM of namens Molblog, maar ik kijk af en toe met jalouzie naar de berichten die jullie eerder hebben dan ik 😉

  Ik weet niet precies wat je bedoelt met de vraag over de scheidslijn tussen weblog en tijdschrift. Als je doelt op waarom ik persberichten wel op marketingfacts zou kunnen plaatsen en jullie niet op molblog, dan is het voor de verzender aan marketingfacts duidelijk dat het op marketingfacts komt (er is geen ander medium). Bij TvM is dat nog maar de vraag.

  Lijkt me ook een lastige voor jullie – wanneer plaats je nu iets op de weblog, op de site of in het tijdschrift. Het dilemma van een multimediaal tijdschrift!


  4 mei 2006 om 19:04
  Kari-Anne

  Dank Marco!

  TvM verschilt natuurlijk van Adformatie in o.a. het feit dat TvM een maandblad is. ‘Nieuwswaardige’ persberichten zijn vaak niet zo geschikt voor het blad. Het blog is uitermate geschikt voor het snel schakelen. Een leuk berichtje, dan hup: op MolBlog.

  MolBlog maakt, net als MarketingOnline, onderdeel uit van Tijdschrift voor Marketing. Ik zie geen onderscheid hierin. Tenzij natuurlijk uitdrukkelijk wordt verzocht het op MolBlog, of in TvM te plaatsen. Maar dat komt zelden voor.


  5 mei 2006 om 06:43

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!