YouTube kost miljoen dollar per maand

YouTube kost miljoen dollar per maand
Afgelopen week publiceerde Forbes.com een aantal interessante cijfers over de videosite YouTube:
(...) Startup of the moment YouTube, which garnered 12.9 million unique visitors in March, doesn't care what viewers watch, as long as they keep tuning in. Making money is another matter: The site, which has raised $11.5 million in venture capital in the last year, didn't see a penny in revenue until March, when they cautiously began selling ads. Meanwhile the site's bandwidth costs, which increase every time a visitor clicks on a video, may be approaching $1 million a month--much of which goes to provider Limelight Networks. (...)
Met dank aan Sander.


Geplaatst in

DelenEr zijn 14 reacties op dit artikel

 • Oftewel: erg lang zal het niet meer duren?

  geplaatst op
 • Dit lijkt wel weer een ouderwetse .com, in ieder geval qua verliescijfers dan ;).

  geplaatst op
 • Met 12.9 miljoen bezoekers per maand en met de juiste advertenties (van o.a. Google) lijkt het mij geen probleem om uit de kosten te komen....

  geplaatst op
 • Jos, dat is nu net het probleem bij videosites zoals YouTube. Platte advertenties werken niet omdat de bezoekers actief bezig zijn met de content. De enige oplossing lijkt dan ook het 'adverteren' in de content zelf. Denk aan een 10-sec advertentie voordat een video start, het betaald plaatsen van viral video's (seeden) of samen met een adverteerder thematische kanalen openen (bijv. op gebied van sport).

  Ik verwacht echter dat YouTube een moeilijke tijd tegemoet gaat nu steeds meer online communities (denk aan MySpace, Hyves) zelf ook videofunctionaliteiten aanbieden en sites als Google Video zich verder zullen ontwikkelen.

  geplaatst op
 • @Marco

  De bedreiging die jij ziet voor YouTube en vergelijkbare diensten is misschien ook wel een kans. Zij hebben de infrastructuur en schaalvoordelen om dit goedkoop als dienst aan te bieden aan partijen die iets met video willen doen. Hyves en MySpace zijn misschien niet de beste voorbeelden, maar meer niche websites zijn dan op hun beurt weer in staat om aan te verdienen via advertienties.

  Daarnaast is YouTube een aggegrator van content, je zou je kunnen voorstellen dat andere partijen YouTube gaan gebruiken als bron voor hun eigen video(portal) diensten. Ook dit is weer een mogelijk inkomstenmodel voor YouTube. Vergelijk het met het Brightcove model. www.brightcove.com

  En als laatste punt denk ik ook dat dit distributiemodel niet houdbaar is. Een P2P model lijkt logischer, is alleen nog niet gebruiksvriendelijk. Maar daar wordt aan gewerkt. Zie ook de comments. http://www.yme.nl/ymerce/2006/04/wat-kost-uitzenden-op-het-web_30.html

  geplaatst op
 • Ik ben erg benieuwd hoe deze markt zich ontwikkeld maar ik denk dat er op korte termijn ook flinke klappen zullen vallen. Het P2P-model lijkt inderdaad een oplossing voor de hoge kosten die nu worden gemaakt.

  Vwb het advertentiemodel, kijk voor de aardigheid eens naar de recentelijk gelanceerde comedy section bij MySpace (gesponsored door Sierra Mist). Ik denk dat we in de toekomst steeds meer van dit soort gesponsorde themakanalen gaan krijgen. De vraag is wie daarbij de meeste kansen heeft: de aggregators (bijv. YouTube), de communities (bijv. MySpace) of de niche websites.

  geplaatst op
 • Ik ben eens gaan rekenen. 200TB per dag is 6000TB per maand. 1Gbit/s bandbreedte gemiddeld is na een maand 320TB. 6000TB / 320 = 18.75. Dus uitgaande van die informatie doen ze zo'n 19Gbit/s gemiddeld of ongeveer 25Gbit/s op basis van 95% meting. Inkoopprijs van 1Gbit/s is zo'n 8.000 euro per maand (in Nederland). Dan kom ik uit op 25 x 8.000 = 200.000 euro ($ 250.000) per maand aan bandbreedte kosten. Vreemd dat ze bij YouTube het viervoudige kwijt zijn.

  geplaatst op
 • Hmmm, ik zit niet zo in die cijfers dus je zou best eens gelijk kunnen hebben Arnout. Aan de andere kant, ik neem aan dat Forbes.com haar feiten natrekt!?

  Lees overigens net het gerucht dat YouTube opnieuw een investering zou hebben gekregen van maar liefst $25 miljoen. Het zijn nog geruchten maar ze komen inmiddels wel vanuit verschillende hoeken. Daarmee zouden ze in ieder geval nog een paar jaartjes doorkunnen...

  geplaatst op
 • En wat als een partij als Flickr (Yahoo) zich nu wel met de videomarkt gaat bemoeien? Die hebben flink wat laten liggen op dat vlak, bewust of onbewust. Daar zit i.i.g. een kapitaalkrachtigere partij achter die niet zoveel geld verbrast als YouTube. Bovendien is het een logische combi: foto's en filmpjes vanaf je digitale camera in één keer uploaden bij hetzelfde account.

  geplaatst op
 • Inderdaad een goed punt Lode! En wat te denken van MySpace?

  MySpace Video Numbers; #1 In Matter Of Days:

  (...) Last week, Rafat reported on an interesting comment from FIM president Ross Levinsohn about the number of video uploads on MySpace surpassing YouTube in a matter of days. Bill Tancer of Hitwise didn’t offer hard numbers but talked about the phenomenon during a video interview (aanrader!) with Bambi Francisco. Tancer: "It was very interesting when we saw vids.myspace launch. It leapfrogged past Yahoo Video, past Google Video and and past YouTube in a matter of days." He credits MySpace’s massive distribution channel. YouTube still generates more sessions and a long session time of about 15 minutes. MySpace sessions are shorter, Tancer suspects, because for now there’s less video to see. He claims that about a quarter of YouTube’s video traffic was coming from MySpace; Francisco says Nielsen told her the actual number is about 2 percent. Tancer said he feels comfortable with his numbers and can’t answer for Nielsen. (...)

  geplaatst op
 • Tsja.
  In webwinkelland hebben we al gezien dat er per branche slechts enkele spelers wereldwijd en lokaal overblijven (bijv. amazon en bol). Ook qua communities hebben we daar al vaker op gezinspeeld: massa trekt massa aan, niches (landen, special interests) floreren daarnaast. Zou dit nu ook hier van toepassing worden? Gaan Youtubers en Flickrs overstappen op MySpace, wat daarmee nog groter gaat worden (en wellicht meer internationale deelnemers gaat krijgen)?
  Houden we straks alleen nog Google en MySpace over?
  Nee, toch?
  Nee.
  Toch?

  geplaatst op
 • Lode, een nog interessantere partij dan Flickr is in dat opzicht Photobucket. Flickr is leuk voor de techies/tag-ers, maar Photobucket is een dienst voor de massa, inmiddels worden daar meer filmpjes geupload als op YouTube en qua foto's zijn ze veel groter dan Flickr. Veruit de meeste (63%) video/foto's die je op MySpace vind worden gehost op Photobucket. 2% van het totale internetverkeer in de VS gaat via Photobucket.... Hun inkomstenmodel is gebaseerd op de pro-users en het bedrijf is al een tijd winstgevend. Ter vergelijk, YouTube is zeer verliesgevend en slechts goed voor 1,38% van de video's op MySpace.

  geplaatst op
 • Yme, over dat laatste zijn de 'kenners' het nog niet helemaal eens. Kijk voor de aardigheid ook eens de video waar ik hierboven al naar had verwezen.

  Populariteit van Photobucket is inderdaad booming. Het geeft nog maar weer eens aan hoe snel het kan gaan met een online community!

  geplaatst op
 • @ Arnout

  Ik ben niet echt geweldig met cijfers, maar ik heb de site van Limelight Networks eens bekeken en ik ben erachter gekomen dat Limelight Networks meer doet dan alleen hosting. Meer info hier. Blijkbaar besteedt YouTube meer aan Limelight dan alleen het hosten. Waarschijnlijk gaat het meeste geld op aan de multimediale diensten (blijkbaar een goeie 800.000 dollar per maand).

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.