Wiki de opvolger van de weblog?

Wiki de opvolger van de weblog?

Frankwatching meldt op basis van het artikel Extreme Blogging in Forbes, dat de wiki wel eens de opvolger zou kunnen zijn van de weblog. In het artikel wordt gesproken over een evolutie van bulletin boards (zoals usenet), gratis homepages (zoals geocities), weblogs naar wiki’s. Een wiki is eigenlijk niets anders dan een verzameling hypertext-documenten dat door geautoriseerde gebruikers wordt samengesteld en beheerd. Het bekendste voorbeeld van een wiki is de Wikipedia, een openbare gemeenschappelijke online encyclopedie met inmiddels meer dan 1,2 miljoen artikelen in 160 talen.

Eerlijk gezegd denk ik dat Forbes de plank mis slaat. Wiki’s bestaan al vanaf 1995 (!) en ondanks groot enthousiasme van gebruikers is het nooit aangeslagen bij het grote publiek. Ik denk zeker dat wiki’s een rol kunnen spelen in bepaalde situatie’s maar ze zullen niet de opvolger zijn van van de weblog. Uiteraard blijf ik wel de ontwikkelingen volgen via Nederlands enige en uitstekende weblog over wiki’s: Fr@‘s Wiki Stuff.


Geplaatst in

DelenEr zijn 16 reacties op dit artikel

 • @ Marco: Zoals ik in mijn artikel ook aangaf zie ik (onder meer) mogelijkheden voor een weblog die op onderdelen is uitgebreid met wiki-functionaliteiten. Ook ik zet, met jou, mijn vraagtekens (zie de ook de kop van mijn artikel!) bij de stelling dat wiki's de weblogs gaan opvolgen. Ik ben er wel van overtuigd dat wiki's naast weblogs en andere communities een eigen bereik zullen gaan opbouwen.

  Overigens vind ik dat je voorzichtig moet zijn met de stelling dat als iets al lang bestaat, het nooit een succes al worden. Ook RSS bestaat al sinds 1997 (en dat heeft ook nog even nodig om echt door te breken!) ;-)

  geplaatst op
 • Frank, het verschil met RSS is dat ik daar een aantoonbare reden heb waarom het zolang heeft geduurd voordat het is doorgebroken bij het grote publiek. De rechten van RSS waren immers in particuliere handen en zijn pas sinds kort vrijgegeven. Bij Wiki heb ik nog steeds geen goede reden kunnen vinden waarom het niet aanslaat. Dit terwijl het toch een heel krachtig concept is.

  Verder zijn we het dus helemaal eens met elkaar :-)

  geplaatst op
 • Marco, ik denk het bij wiki lange tijd heeft ontbroken aan sprekende voorbeelden. Dat betekent dat het voor veel mensen niet "te pakken" is, ze kunnen zich er geen beeld bij vormen. Met het succes van de Wikipedia zal het tij gaan keren. RSS is meegezogen in de slipstream van de weblogs en vooral daardoor op de kaart gezet. Ook hier waren dus best practices nodig.

  Verder is mijn eigen ervaring dat Wiki's tot voor kort niet voorop liepen in usability (understatement!). Dat is toch een tweede, heel belangrijke, succesfactor. Ik stel vast dat ook op dit vlak de tijden aan het veranderen zijn. De Wikipedia van nu is in dit opzicht niet te vergelijken met wat ik een jaar geleden zag.

  Overigens maken wiki's in specifieke omgevingen (bijv. onderwijs, kennisintensieve organisaties) al wel een interessante groei door. En zoals altijd geldt ook hier: des te meer (kritische) gebruikers, des te meer innovaties en productontwikkelingen. Wordt vervolgd?

  geplaatst op
 • > Bij Wiki heb ik nog steeds geen goede reden kunnen vinden waarom het niet aanslaat. Dit terwijl het toch een heel krachtig concept is.

  Ik denk dat je zelf het antwoord al geeft: is een weblog voor veel mensen al 'eng', dat geldt nog meer voor een wiki. Het is een krachtig concept, maar daarmee moeilijk voor 'gewone' gebruikers om te begrijpen.

  Wiki's hebben volgens mij een schaalprobleem. Je kunt heel eenvoudig een weblog beginnen (in je uppie) en dan kan al redelijk snel een netwerk van berichten, reacties etc. ontstaan. Bij wiki's is trackback zeldzaam, zijn RSS-feeds vaak niet zinvol qua inhoud en is de enige mogelijkheid om te participeren het wijzigen van de pagina. Dat is een hoge drempel.
  Een kleine wiki is relatief moeilijk te onderhouden omdat het aantal gebruikers in verhouding tot het aantal pagina's relatief klein is.

  Daar komt bij dat Wikipedia een groot deel van de algemene onderwerpen afdekt en daarmee een zuigende werking heeft. Immers, je zou natuurlijk gek zijn als je zelf een wiki over de zeebeving in Azië start, je kunt beter bij Wikipedia een bijdrage leveren.
  Ook dat zorgt er volgens mij voor dat er minder snel nieuwe wiki's zullen ontstaan dan weblogs.

  Kortom, ik denk dat wiki's een relatief niche verschijnsel blijven, zonder dat overigens erg te vinden. Specifieke wiki's, bijvoorbeeld rond een product, of wellicht met een eigen insteek, voor een specifieke doelgroep, binnen een bedrijf hebben bestaansrecht en ik verwacht dat het aantal daarvan zeker zal stijgen.

  geplaatst op
 • Pierre, dank voor de verhelderende toevoeging. Op basis van jou reactie mogen we dus inderdaad stellen dat Forbes de plank mis slaat door te stellen dat wiki de opvolger is van de weblog?

  geplaatst op
 • Ja, maar die conclusie was in de voorgaande reacties al een paar keer getrokken. Ik zie (verrassing) een rol voor beide naast elkaar en gecombineerd weggelegd.
  Op edublogs.nl gebruiken we daarom ook beiden: een wiki voor een deel van de site en Nucleus met plugins voor de andere delen, zoals de verzamelaar van berichten van andere (op onderwijs gerichte) weblogs, de berichten op de 'voorpagina ' zelf en als back-end voor de 'kanalen'-functionaliteit.
  In mijn eigen weblog gebruik ik een Nucleus-plugin waarmee ik eenvoudig kan verwijzen naar pagina's in de wiki en met de trackbackfunctie van de wiki kunnen mensen de weg ook weer de andere kant op vinden. Die verschillende mogelijkheden (linken / trackback etc.) staan overigens open voor iedereen en je kunt gewoon de trackback-functie van je weblog-software gebruiken voor het versturen van de ping.
  En zo zie je wiki's vaak als 'scratchbook' bij een weblog verschijnen. Als aanvulling op de functionaliteit van een weblog dus, niet in plaats van.

  Overigens ben ik er toen het artikel zelf verscheen niet zo uitgebreid op ingegaan als Frank, ik heb het gehouden bij de aanduiding dat ik het een amuzant stuk vond. Ze waren mij na de eerste alinea bij de zin "Blogs are so last year" namelijk al kwijt.

  geplaatst op
 • Ik ben zo brutaal geweest als reactie een uitgebreider stukje in mijn eigen weblog Fr@'s WikiStuff te schrijven. Ik sluit daar af met:
  "Wat ik eigenlijk een net zo boeiende ontwikkeling vind is dat wiki nu steeds (meer) interesse krijgt bij de fervente webloggers die meer interactie en dynamiek willen. Wiki heeft ze aan het denken gezet: het heeft helder gemaakt wat in de weblog in de weg zit: de chronologische structuur."

  geplaatst op
 • @Fred: prima dat je de discussie over wiki's voortzet (en verwijst) naar je eigen weblog. Nieuws (en de reacties daarop) moet zich verspreiden. Wat heb ik er aan om dit allemaal netjes in een doosje hier vast te houden. Dat is meer iets voor wiki's :-)

  Prima reactie overigens waardoor het mij steeds duidelijker wordt hoe en waarom een wiki een goede aanvulling kan zijn op een weblog. Kan iemand mij adviseren hoe ik dit het beste kan opzetten voor marketingfacts? Fred of Pierre, mag ik begin volgend jaar een keer bij jullie aankloppen?

  geplaatst op
 • De reminder voor een afspraak begin volgend jaar is geactiveerd.
  Pierre, doe jij dat ook alvast? :-))

  geplaatst op
 • Ik neem aan dat die reminder Marco heet en dat die automatisch geactiveerd is? ;-)

  geplaatst op
 • Ik vind dat de discussie over WIKI's in de kiem is gesmoord. Niet omdat ik wiki's een grote toekomst toedicht, maar wel omdat het thema 'open marketing'en 'open communicatie' niet zijn besproken. Zowel weblog's en wiki's hebben duidelijke beperkingen hebben in de zakelijke dienstverlening, marketing en communicatie vanwege hun beheersbaarheid, zowel praktisch, als beleidsmatig.
  Sturing binnen communicatiemanagement van weblogs en wiki's om een simpel voorbeeld te geven.
  Daar zou ik graag eens iet meer over horen.

  geplaatst op
 • En excuus voor de tikfouten..
  nog een paar uur en ik ga ook even op vakantie.

  geplaatst op
 • Evert Jan, als het je om wiki in de context van "open marketing" en "open communicatie" gaat, dan moet de discussie hier nog even worden voortgezet. Als het om de gewenste functionaliteit gaat, dan ben je van harte uitgenodigd om die discussie (nadat je terug bent van je vakantie) voort te zetten op http://home.planet.nl/~fzelders/wikiblog/wikisfz.htm.
  Goed voorstel?
  Geniet eerst van je vakantie. We horen van je!

  geplaatst op
 • Pierre en Fred, ik zal inderdaad wel zorgen dat die automatische reminder wordt geactiveerd :-)

  geplaatst op
 • Wat een eenvoudig berichtje niet allemaal teweeg kan brengen...

  By the way: boeiende afspraak! Als jullie nog een plekje aan tafel over hebben ;-)

  geplaatst op
 • Zonder mezelf op te willen dringen....als er nog een plek aan tafel over is.......

  Ik ben het met Pierre eens, dat het om een combinatie gaat die interessant is. Blog als kanaal voor conversatie, als spoor van wat je bezig houdt, meer flow. En wiki als een plek voor collaboratie, uitwerken en herformuleren, meer als stock. Ik heb zitten experimenteren om bijv. vanuit mijn blog de posting automatisch ook in de wiki te zetten als ik dat wil, met links over en weer, zodat je in de wiki "aan de slag kunt", en je originele gedachten in het blog hervindbaar zijn.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.