Wie is er verantwoordelijk voor de reacties op websites?

8 december 2005, 23:01

Henk Blanken:

(…) Een rechtbank in Hamburg heeft in een zaak tussen een online tijdschriftenuitgever en een notoire domeinkaper geoordeeld dat websites verantwoordelijk zijn voor wat bezoekers posten. Als een gast een onrechtmatige daad pleegt, volstaat het volgens de rechter niet dat de site die posting achteraf verwijdert.

Christiaan Alberdingk Thijm, de advocaat die zich specialiseerde in internetkwesties, vindt het een opvallende uitspraak die grote gevolgen kan hebben voor allerhande open sites, zoals blogs, gastenboeken en zelfs chatrooms. (…)

Inderdaad een opvallende uitspraak en ik ben benieuwd hoe het Nederlandse recht hiermee omgaat.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

3 Reacties

  amsterdamant

  Benieuwd hoe dat zit in vergelijking met live tv en radio. Is de (uit)zender, of de programmamaker verantwoordelijk voor wat genodigden of publiek daar zeggen en doen?!

  Denk aan de aflevering van Barend & van Dorp waar een motorclub op bezoek kwam en bedreigingen uitte en tot geweldpleging overging. Waren B&vD verantwoordelijk voor deze uitingen? en was het achteraf uitspreken van hun verbijstering (en overigens geen aangifte doen) een voldoende reactie?

  Is de organisatorvan een evenement verantwoordelijk voor het gedrag van zijn bezoekers, of moet hij of zij alleen maar aantonen dat er alles aan gedaan is om dat gedrag binnen de perken van her geaccepteerde te houden?

  Lastig ook dat niet op voorhand te zeggen valt wat qua uitspraken wel of niet onder een onrechtmatige daad valt. Ik vrees dat de voorzichtigheid gaat regeren.


  8 december 2005 om 23:14
  Marc J

  Ik vraag me af of zo’n rechter wel weet waar ‘ie het over heeft en wat de implicaties zijn van een dergelijke uitspraak. De gemeente Amsterdam is toch ook niet aansprakelijk als ik met een spuitbus racistische leuzen ofzo plaats.

  Websites doen al veel aan het tegengaan van dergelijke postings (verplichte registratie, loggin ip-adressen, filteren bepaalde woorden, etc) maar het is ondoenlijk om alles vooraf door een moderator te laten checken; dat kost tijd en geld en bovendien, het haalt het hele interactieve en actuele karakter van sites onderuit.


  9 december 2005 om 04:42
  Jessica

  lijkt mij een onwerkbare uitspraak. Inderdaad creeert het scheve verhoudingen met vergelijkbare omstandigheden waar deze eis (nog) niet voor geldt, maar wellicht belangrijker; moet ieder podium voor mensen zelf voor rechter gaan spelen? Deze uitspraak is wat mij betreft het levende bewijs dat niemand overal verstand van heeft en dus over een heleboel onderwerpen niet KAN oordelen.

  misschien moeten we inderdaad postings maar vooraf verwijderen. en als we dan toch bezig zijn, laten we de pennen, computers ook maar gelijk verbranden.. brr.


  9 december 2005 om 06:40

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!