Werk.nl is de meest gebruikte vacaturesite

Werk.nl is de meest gebruikte vacaturesite

Werk.nl is de meest gebruikte vacaturesite onder de Nederlandse beroepsbevolking gevolgd door NationaleVacaturebank.nl en monsterboard.nl.

Tussen 2003 en 2004 zijn deze drie vacaturesites sterk gegroeid in populariteit terwijl de andere vacaturesites gelijk zijn gebleven. Dit blijkt uit continu Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van Intelligence Group onder ruim 28.000 personen sinds 2003. Het onderzoek is gevalideerd door de Stichting voor Economisch Onderzoek (SEO) van de Universiteit van Amsterdam en representatief bevonden voor de Nederlandse beroepsbevolking.

Een nieuwe top 3 
In 2004 is de vacaturesite van het CWI (http://www.werk.nl) de populairste vacaturesite van Nederland geworden. In 2003 was monsterboard.nl nog de meest populaire site van Nederland en werk.nl tweede. De toegenomen werkloosheid, het publiciteitsoffensief en de verschillende samenwerkingen van het CWI hebben hier mede toe geleid. 

Monsterboard en de NationaleVacaturebank zijn in gevecht voor de plek achter werk.nl. Tot aan het tweede kwartaal van 2004 was monsterboard.nl populairder dan NationaleVacaturebank.nl. Sinds het tweede kwartaal is daar verandering in gekomen en scoort NationaleVacaturebank.nl beter. De populariteit van deze top 3 is opvallend. Werk.nl en NationaleVacaturebank.nl zijn ten opzichte van 2004 ruim verdubbeld in populariteit. Monsterboard.nl heeft een groei van 40 procent laten zien. De andere vacaturesites in de top-10 zijn, op google.nl na, niet tot nauwelijks populairder geworden in 2004. 
 
Ontwikkelingen van vacaturesites 
De grootste vacaturesites zijn in 2004 belangrijker geworden terwijl jobtrack.nl, jobnews.nl, intermediair.nl en stepstone.nl niet tot nauwelijks hun positie hebben verbeterd. Wanneer deze ontwikkeling zich in het komende jaar zal doorzetten, zal dat betekenen dat er in Nederland maximaal 3 grote commerci?le vacaturesites over zullen blijven. Het gevecht om deze derde plek is reeds in alle hevigheid losgebarsten nu vacaturekrant.nl, jobtrack.nl en totaljobs.nl alle drie met een marketingoffensief zijn gestart. Totaljobs.nl zal hierin nog de langste weg moeten afleggen. De in de tweede helft van oktober van gestarte vacaturesite is in de oktobermeting van Intelligence Group niet een keer genoemd door de Nederlandse beroepsbevolking. 

Opvallend is verder de ontwikkeling van google.nl. Google als startpunt om vacatures te zoeken, is in 2004 twee?neenhalf keer meer genoemd dan in 2003. Ook wordt google steeds vaker gebruikt door werkgevers om hun vacaturegedeelte van de website in onder de aandacht te brengen. Verwacht wordt dat google.nl in 2005 qua populariteit zal doorgroeien.

Bron:
Persbericht Intelligence Group


Geplaatst in

DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • Google is ook sterk in opkomst als vacaturebank
  http://www.hyped.nl/hyped/archives/00001072.htm

  geplaatst op
 • Kinderachtig bericht van Hyped, ben ik niet van ze gewend. De vraagstelling is waarschijnlijk geweest "welke site gebruikt u het meest voor het zoeken van vacatures". Aangezien zelfs de grootste vacaturebank slechts een fractie van het banenaanbod beslaat (in de internetbranche is het bijvoorbeeld uitzonderlijk als men een vacature op een vacaturebank plaatst) is het niet zo gek om op een goede zoekmachine af te gaan.

  geplaatst op
 • Kinderachtig of niet, ik denk wel dat ze een belangrijke conclusie uit het onderzoek naar voren halen. Zoekmachines (in dit geval Google), zullen steeds vaker worden gebruikt voor het vinden van een baan. Het is wachten op een zoekmachine die daar wat beter op inspeelt.

  geplaatst op
 • Of een 'personal navigator', met 'search agents' die je begeleiden en afschermen voor info die je niet wil hebben. De UVA is ver met zoiets....

  geplaatst op
 • Zie eerdere berichtgeving over zoekmachine manipulatie door de nationale vacaturebank (klik hier).

  Google wordt vergiftigd door promo url's van de nationalevacaturebank. Er zijn zelfs url's bij die lijken op de de pagina's van Startpagina.

  geplaatst op
 • Ik vind eigenlijk het bericht van hyped.nl juist verreweg de belangrijkste conclusie. Zij zijn de enige die het nieuws van google brengt, terwijl alle andere sites het persbericht weer klakkeloos overnemen. Het feit dat google nu al door zoveel mensen gebruikt wordt betekent namelijk 2 dingen:
  1. google kan weer een nieuwe rol gaan vervullen (zoals al door marco genoemd) als ze hier nog meer op inspelen.
  2. bedrijven die vacatures op hun site zetten, doen er verstandig aan deze goed indexeerbaar te maken voor zoekmachines.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.